CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fictiune >  

AM NEVOIE DE TIMP ȘI SPAŢIU
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
-Ce-i contemplarea?! mă-ntreabă deunăzi răsfăţata de Fana. Suntem din copilărie prietene, iar, ajunse la pensie, aproape nişte surori.  
  
Întrebarea mă prinde precum nada peştele şi nu mă-ntreb de ce îmi cere explicaţii lingvistice, când suntem amândouă licenţiate în... Litere şi Filosofie?!  
  
Îi rezum sensul:  
  
-E desigur expresia unei forme de viaţă duse, prin concentrare, la extaz!  
  
-Aha?! face tipa cu ochii pe ferastră contemplând nu ştiu pe cine...  
  
Mă salt din fotoliul unde m-aşezasem să-mi trag sufletul după repriza de shopping, că tocmai fusese un fericit Black Friday şi m-alătur Fanei.  
  
Aproape nu mă simte, aşa-i de concentrată şi deodată mă uimeşte:  
  
-Vezi tu contemplarea, de fapt, pânda îmi oferă senzaţii paroxistice!  
  
-Îîîm?! o-ntreb eu mârâind, de parcă ce-ar vrea să-mi zică m-ar nemulţumi.  
  
-Păi, zău aşa! se spovedeşte ’mneaei. De-aici, de la fereastra bucătăriei privind mi se deschide o perspectivă darnică şi longevivă! Văd lumea! Și chiar mai mult de-atât!  
  
-Ce faci?! Joci teatru cu mine?! Te duci la vreun curs de dramaturgie pentru babalâci? Sau ce?!  
  
Nu-mi răspunde. E în continuare preocupată de ce vede prin geam.  
  
Tăcerea îmi acordă luxul unui raţionament: Fano, Fano chiar te-ai schimbat cumva de-o vreme încoace! Şi mă-ntorc la fotoliul ce m-acceptase primitor, nu înainte să-mi iau ceaşca de ceai. M-aşez comod şi-ncep:  
  
-De la o vreme, văd că te mistuie setea de a controla totul. Înţeleg situaţia... solitudinea te schingiuieşte... dar investeşte în alt hobby şi tu! N-ar fi mai convenabil?!  
  
Folosesc o tonalitate caldă spre-a îmbrăca ironia ce-i adresasem.  
  
Nu-i defel ofuscată de cele-auzite! Dimpotrivă, o apucă o dispoziţie amplificată şi se mărturiseşte:  
  
-Auzi dragă, mi s-a acutizat auzul, iar vederea s-a conformat vitalei cerinţe, pânda!  
  
-Să nu-mi zici c-ai fost uşor hipoacuzică, iar interesul ăsta pentru alţii te-a tămăduit?  
  
Biata Fana se porneşte pe-un râs edificator şi dă din cap afirmativ, după care trece la o aprofundare a mărturisirii:  
  
-Află, şerico, de la mine c-am conspectat articole din cărţi şi reviste privitoare la interpretarea, la înţelegerea minei, a mimicii, a poziţionării ochelarilor, a pieptănăturii, a vocii etc.  
  
-Poftim?! întreb eu fără adresă, părându-mi-se că visez...  
  
-Da, da! Chipul, adică înfăţişarea facială, poate să-i sugereze privitorului în ce ape se scaldă persoana posesoare... starea latentă de bine, de rău, de tristeţe, de bucurie, de nerăbdare, de plictis etc.  
  
Ei bine, aceste variabile trăiri, lipsite de intenţia comunicării sunt amplificate şi devin persuasive când individul se străduieşte să convingă observatorul sau comunicatorul de cele trăite în momentul confruntării vizuale... Aici vorbim de mimică, pricepi?!  
  
Despre aceste aspecte, m-am documentat dintr-un volum ,,Mina şi Mimica pe scenă” împrumutat de la Mela, fata vecinei mele de la trei.  
  
Studiază teatrul. E-n anul doi la clasa lui Cara’! Da’ ştii care-i faza, tot cu el studiază şi dicţia! Pesemne, babacul, când o pleca Dincolo, vrea să lase în urrmă-i o promoţie... de sâsâiţi! Și se amuză copios la ideea unei asemenea moşteniri.  
  
-Zău?! nu-ncetez să mă crucesc... Uit că doar de-o ţigaretă pe zi pot să beneficiez şi-mi aprind una, în vreme ce amica duce mai departe dezvăluirile:  
  
-Am conspectat şi mi-am însuşit o sumedenie dintre didascaliile, adică îndrumarile necesare interpretării ,,rolului” de… par exemple, plictisit, flămând, curios, nerăbdător, faché . ş a.m.d.  
  
În consecinţă, pot constata în ce stare sufletească e fiece zărit care intră în bloc! Ce mai?!  
  
Vezi, cunoscând urmarea indicaţiilor autorului unei piese de teatru, în cazul rolului unui dezamăgit, reperez ca, de pildă, pe Morsa de la cinci, care îmi indică şi gestual- săltând indexul şi dincolo de un dialog, că nu s-ar mai întoarce acasă la sluta lui, despre care se ştie că-i scotoceşte prin buzunare, mapă, iar acum, mai nou, prin mobil!  
  
Dacă mai adaugi şi vestimentaţia insului, total neglijată, cravata boţită, pantofii ,,Monk” scâlciaţi şi pătaţi de stropii torenţialei de-alaltăieri, portretul blazatului de Morsa, venetic şi-n bloc, şi-n Capitală, insinuat în magistratură, prin relaţiile tăicuţului său, podgorean de la Segarcea, se rotunjeşte…  
  
Iar, dac-ai fi auzit salutul fornăit adresat portarului, fiinţă nesuferită şi dizgraţioasă, cocoşat de-o umilinţă trucată, ai fi concluzionat ca şi mine că Morsa e distrus, ce mai?! A intrat în neagră depresie, precoce covârşit de ani... cade mâine, poimâine, la pat… şi scofâlcita de nevastă-sa abia aşteaptă să se ducă… Doar am auzit-o din balcon vorbind pe mobil cu cineva, că s-a săturat, c-ar divorţa, că, la situaţia ei materială şi la cum arată, ar lua-o unul mai tânăr decât al ei, că nici pe nume nu-i …  
  
N-o mai ascult… O percep doar bălmăjind… Am flash-uri cu mimica artiştilor unei mise-n scène… langajul personajelor… intonaţia… comportamentul… vestimentaţia… elementele decorului… spaţiul… timpul…  
  
Şi, deodată mă intrig! Aş vrea s-o-nfrunt şi să-i sugerez ce-am constatat mergând la teatru în ultimele decenii, că reprezentările dramatice moderne deviază cumva grosolan de la aceste didascalii... şi, totuşi plac, dar ţin la ea şi-o las în boii săi ca să se descarce, dacă aşa vrea...  
  
Dar presimte ce gândesc şi vine să suplimenteze listing-ul preparativelor competenţei sale:  
  
-Și-ţi imaginezi că m-am iniţiat şi-n simbolistica spectrului solar?! M-am dotat cu binoclu performant... Și fac eforturi să iau în dotare chiar un telescop second-hand de la Institutul Astronomic pentru vizionarea de la distanţă! Și toate, toate, ca să nu-mi fac o impresie vizuală deformată!  
  
Chestia cu soarele şi văzutul de la distanţă mă trezesc. Las divagaţiile mentale şi-mi doresc paleative pentru modificarea insalubrităţii mele personale.  
  
Mai sorb din ceai şi consum avidă papiroasa. Îmi aprind încă una, fiindc-aşa mă irită tot ce scoate pe gură...  
  
Să nu fi percutat în totalitate spusele Fanei, mă mustrez când urechile-mi sunt plesnite de alta grozăvie:  
  
-Dacă nu privesc pe fereastră un timp, ochii îmi fug în fundul capului mi se confesează ea.  
  
-Ceee?! apuc să mă exprim oripilată.  
  
Dar îmi neglijează reacţia şi-i dă mai departe pomenind la ce remedii trebuie să recurgă:  
  
-Tre’să-mi frec zdravăn ochii, ca să nu scape definitiv în orbite...  
  
-Dragă, ce-mi spui mă-n...  
  
Însă nimic n-o poate stăvili din cavalcada mărturisirilor, dacă tot m-a prins:  
  
-Știi, nici contemplarea să nu dureze mai puţin de o oră, căci altfel, ochii îmi ţâşnesc spre înainte aidoma celor de melc.  
  
Doar privitul acesta fără frontiere mă face fericită, iar fiorul mă săgetează dureros de plăcut…  
  
Eu dau compătimitor din cap, încercând s-articulez ceva potrivi, dar şi logic... Dar, n-ai să vezi! Îmi prinde firul judecăţii şi-mi face concesii:  
  
-Crezi că nu-mi dorec şi eu o cale de mijloc, însă, ştiu eu de undeva, c-alegerea asta m-ar păgubi de aceasta plăcere ce mă electrizează cu efectele unui drog indispensabil… şi pentru care nu există lege de a nu fi… consumat?!  
  
*  
  
Rămân trăsnită! Cum de s-a defectat într-atât prietena mea?! Îi mai cer un pahar de apă, îmi iau poşeta şi ies, anunnţându-o:  
  
- Te sun eu când voi putea! Cu bine! Şi-n minte continui:  
  
Să fi participat înainte de pensionare la vreun program à la Ochiul şi Urechea contra unui beneficiu, onorific ori financiar, sărmana mea prietenă?!  
  
Îmi muşc buza c-am gândit aşa. Prefer să-i înregistrez morbul în lista maladiilor senioriale, alături de scleroza, osteoporoza, artroza, scolioza şi alte roze.  
  
Înainte de a mă retrage în casă, hoinăresc tinereşte pe aleile din prejma blocului ca să-mi limpezec creierii, dar nu pot concluziona decât am nevoie de timp şi spaţiu ca s-o înţeleg pe Fana!  
  
Referinţă Bibliografică:
AM NEVOIE DE TIMP ȘI SPAŢIU / Angela Dina : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3243, Anul IX, 17 noiembrie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Angela Dina : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Angela Dina
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!