CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fictiune >  

PROGRAMUL GLONŢUL
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Sunt înregimentat de peste trei decenii în ultimul eşalon social: pensionarii!  
  
Primul salariu l-am încasat ca recompensă anticipată, pentru instalare, că mă hazardasem să plec din oraş spre lumea satului pentru câţi ani m-ar fi ţinut cureaua ori pentru totdeauna.  
  
Fusesem numit profesor la un liceu rural, ca sa lucrez pentru ştergerea diferenţelor dintre sat şi oras, în cazul meu, părăsind Capitala.  
  
Salariul, pentru munca prestată, a fost al doilea, precum şi cele ce-au urmat.  
  
Totdeauna mi-am păstrat măsura. Nu râvneam mai mulţi bani. Contau, pentru mine, mai degrabă reuşitele profesionale proprii, în paşi mărunţi, specializările şi recunoaşterile competenţelor în spaţiul de lucru.  
  
M-am achitat potrivit statelor de plată, cotizând că nu-s căsătorit - cât n-am fost, că n-am copii - până mi s-a născut primul...  
  
N-am crâcnit, că propririle erau legiferate! N-am ezitat nici măcar în gând cotizând pentru... pensie.  
  
Şi-acum? S-a renunţat la insinuarea că eşalonul pensionarilor e ceva deranjant... Se-afirmă de-a dreptul?!  
  
Se-aude din ce în ce mai vocal că răpim bugetului prea mult cu drepturile noastre băneşti, că acestea sunt uneori prea nesimţite şi... că suntem prea numeroşi?!  
  
Noroc cu bolile din ce în ce mai necruţătoare, atât de invazive, încât murim pe capete!  
  
Iar, de când nişte voci politice au antamat şi-un dorit proiect de lege, prin care să se oblige copiii majori să-și întrețină părinții și bunicii care au nevoie de sprijin material, generaţia tinerilor s-a inflamat, gata, gata să ia foc?! Au reacţionat aşa, mai ales, că s-au sugerat și pedepse cu închisoarea, în eventualitatea sustragerii îndatoraţilor de la plata cu minimum 20 de procente din venitul lor lunar...  
  
*  
  
Îndeobşte am un somn cuminte. După ora de lectură în răsfăţul patului, vine Domnul Ene şi mă ia cu el.  
  
Mă trezesc de-o viaţă la ora intonării Imnului şi-mi joc scenariul de răsfăţ zilnic, devenit rutină de cca. trei decenii, de când nu mai semnez condica.  
  
Dacă mă-ntrebi de vise, îţi râd în faţă, motivând bărbăteşte că eu, noaptea, dorm, nu mă joc cu Morfeu.  
  
Totuşi, azi-noapte, am visat!  
  
Eram la Arenele Romane, aidoma unui fir de mac într-un ocean de seniori şi senioare.  
  
Nu priveam în jur, temându-mă să nu mă-nduioşez de starea fizică a confraţilor, de vestimentaţie, de metehnele vizibile datorate anilor avuţi şi nu doar...  
  
Prinsesem un loc în ultimul rând din graden, dar se-auzea perfect vocea lectorului. Pesemne, se luaseră măsuri de augmentare a sonorităţii. O impunea vârsta respectabilului auditorului, nu?!  
  
Bătăile inimii mi se-acceleraseră, urechile-mi vâjâiau, când auzisem titlul conferinţei. Debutând alocuţiunea, vorbitorul îmi zgârie auzul ca un latrans:  
  
-Eşti un cetăţean pensionar bolnav şi îngrijirea medicală la domiciliu e ineficientă? Locurile în spitale, pe sponci?! Deci, ce faci?  
  
Întrebarea, rostită exagerat de tare, fusese reluată de-un prelungit ecou.  
  
Între ascultători se născu... rumoare. Şi, cum am o perfectă atenţie distributivă, remarc neliniştea în faţa interogaţiei derutante.  
  
Zâmbesc răutăcios, condamnând slăbiciunea confraţilor, când aud:  
  
-Specialiştii noştri în psihologia socială propun un program pentru pensionarii de la 65 de ani în sus!  
  
Pe minut, izbucniră neaşteptat varii întrebări:  
  
-Care?!  
  
-Să crească pensiile?!  
  
-Gratuitatea serviciilor medicale şi a curelor de tratament?!  
  
-No! No! se lepădă conferenţiarul.  
  
S-au gândit să vi se dea fiecăruia în dotare câte o armă şi patru gloanţe, să vi se permită să trageţi în patru politicieni.  
  
-Cum?! Ce zice? Ce zice? Ne ia de proşti?! Ce batjocură mai e şi asta? răsună un mix de indignări.  
  
Deşteptul continuă neluând în seamă reacţia:  
  
-Astfel de infracţiune v-ar asigura internare à la long în penitenciar!  
  
-La puşcărie?! Am trăit curat şi aşa vreau să şi mor! m-auzii răcnind atât de tare că le dranjai pe cele două doamne între care stăteam, deodată privindu-mă alertate.  
  
-Da! Acolo aţi beneficia de trei mese pe zi, un acoperiş deasupra capului, încălzire centrală, aer condiţionat şi tot suportul de îngrijire a sănătăţii de care aţi avea nevoie!  
  
Iar bolboroseli, vociferări, chiar şi fluierături, de credeam că ne-aflăm la meci.  
  
-Aţi avea nevoie de dinţi noi? Nicio problemă. Veţi avea protezată gura! Vi s-ar diminua vederea?! Aţi primi ochelarii necesari!  
  
-Asta-i grozav! se bucurară la unison câţiva creduli, de parc-ar fi fost vorbiţi.  
  
-V-ar trebui o tijă pentru şold?! S-ar impune o intervenţie la menisc? Inima ar semnaliza nevoia iminentă de renovare?! Aţi primi un trasplant!  
  
Toate aceste intervenţii reparatorii ar avea sigură şi totală acoperire!  
  
Iar, ca un bonus, copiii v-ar putea vizita la fel de des cum o fac acum, nu?!  
  
La momentul ăsta asistenţa aplaudă frenetic.  
  
-Şi cine va plăti pentru toate astea? răsună irascibilizată şi neîncrezătoare o voce de bas.  
  
-Guvernul! Guvernul! urlarăm ca pe Arena Naţională, că ne prinseserăm toţi.  
  
*  
  
Constatarea zbierată mă trezi, dumirindu-mă că totul fusese în vis... Dar nu mă lăsai şi, în plus, rotunjii vocal edificarea:  
  
Acelaşi Guvern care tocmai ne-a spus că nu-şi poate permite să ne-acorde asistenţa medicală după ce-am plătit 40 de ani taxele către stat?!  
  
*  
  
Mi-am promis de ieri să nu petrec nici o noapte fără Morfeu!  
  
Referinţă Bibliografică:
PROGRAMUL GLONŢUL / Angela Dina : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3117, Anul IX, 14 iulie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Angela Dina : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Angela Dina
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!