CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fictiune >  

PROSOPAGNOSIA
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
De ceva timp, mama Luxiţei, deci soacra lui Stelu, era supărată foc. Nu-i mai onora!  
  
Când îi anunţase că nu le mai calcă pragul, se puseseră pe râs, ambii fiind reproduceri ale lui Stan Păţitul, care, după un astfel de legământ, o ştiau gata să-şi arate chipul senin a doua zi, de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat...  
  
Însă, de-acum, se mântuise treaba, ce să mai fie?! Trecuse o zi, trecuseră mai multe şi... nimic?!  
  
-Soacră-mea era ca ziarul! Să ştii! îmi împărtăşeşte cu năduf prietenul. Şi deodată trage un oftat lung, de mă uimeşte...  
  
-De ce, știa atât de multe noutăți? mă intrig eu lansând suplimentarea mărturisirii.  
  
-Pe naiba, apărea zilnic! Iar uneori rămânea şi peste noapte... mai preciză Stelu plin de obidă ori ceva păreri de rău, nu se ştie după ce.  
  
Apoi dădu de duşcă paharul cu rachiul adus de mine, ca să mă dau mare cu realizările mele de când am fost disponibilizat... Am o livadă la casa de vară...  
  
Şi Stelu ăsta?! macin în mine oarecum dezamăgit. Să n-aprecieze gestul?! Să nu zică ceva de licoare ori de ce m-a chemat?!  
  
Necăjit, necăjit, dar nu mă pierd cu firea! Bag de seamă că omul are ceva pe inimă şi nu mă las până la plecare fără să nu aflu, zic.  
  
Strădania mea s-a dovedit de prisos! Of! Of! Stelu a dat repetir la fiolă şi-a debutat c-un monolog... Non, rien de rien, non, je ne regrette rien/ Ni le bien qu'on m'a fait, ni le mal/ Tout ça m'est bien égal.  
  
Vorbele-i erau mârâite şi acompaniate de-un plâns gâlgâit… Abia de realizam că-n spate ar fi fost mărturia fermecătoarei Piaf!  
  
Fiindcă sunt sensibil, părăsesc incinta prietenului nesăţios, de când?! Îl ştiam ponderat în manifestări şi neprieten cu... păhărelul, cu atât mai puţin cu tăriile!  
  
Ies în curticică. Ea-mi deschide perspectiva porţii încoronate c-o arcadă florală ce-şi arată printre frunze şi ţepi nişte inocente corole alb-gălbii.  
  
Mă apropii şi, când să inspir expres pentru a savura şi olfactiv peisajul, uşiţa de fier forjat sare ca o batantă înainte şi-n spate, mişcată, gândeam, de un perpetuum mobile, nu alta!  
  
Mă simt dator să intervin, deşi nu-s de-al casei, pentru a scoate din caznă uşiţa.  
  
N-apuc să prind clanţa, că înainte-mi se-nfige un ins, e prea mult spus, în fine, o formă de viaţă bipedă scurtuţă, care mă confundă cu proprietarul şi-mi depune în mâini un plic A4 adus de FanCourier.  
  
Comisionerul e clipicios rău de tot, semn că-i în alertă. Pricepând asta, preiau plaivazul şi grafiez de primire semnătura lui Stelu în varianta mea!  
  
Fericit de înţelegere şi operativitate, nanul mă salută marţial, face stânguţa-mprejur şi dispare ca şi când nici n-ar fi fost...  
  
Am o groază de calităţi, dar şi de metehne. Nu ştiu în care dintre cele două să încartiruiesc ce-a urmat?! Bunăoară, sunt şi superstiţios!  
  
Ar fi trebuit să mă întorc din drum, să-i înmânez misiva amicului, despre care nu eram sigur că va înţelege de ce-am revenit etc. Dar mi-e imposibil s-o fac...  
  
Scap de frica mea, însemnând pe-un colţ precizarea că eu, Matei, am semnat de primire, că bla, bla, bla... şi i-arunc plicul pe fereastra deschisă a camerei din care tocmai ieşisem şi pe-aci ţi-e drumul!  
  
*  
  
-Sal’tare, Matei?! răcneşte vocea-n receptor.  
  
Cam cu noaptea-n cap! mă dezic sotto voce de la o atitudine condescendentă impusă de protocolul răspunsurilor telefonice, sonorizând apoi:  
  
-Da! Ce-i cu tine, omule? mă dau parţial interesat, nepronunţând numele apelantului, deşi l-am recunoscut.  
  
-Știi cu ce-a venit plicul ăla?! mă interoghează de-a dreptul şi aproape acuzator, de parcă aş fi fost autorul depeşei.  
  
Nu-i răspund, fiindcă-l percep zorit să-mi detalieze.  
  
Stelu valorifică prilejul şi-mi anunţă c-un glas disperat:  
  
-... în el erau rezultatele analizelor mele!  
  
Ştii când am fost luna trecută la Viena?! Pentru asta m-am dus! Şi nevastă-mea, şi mamă-sa au fost disperate că mă plimb în Etranjeria fără ele! M-am descurcat tare greu să voiajez singur! Mi-au purtat ghinion prin atitudinea lor...  
  
Dându-mi seama de ce-i atât de vraişte, mă grăbesc să vorbesc:  
  
-Ce-mi spui?! Eşti bolnav?! Zi-mi ce ai! E ceva grav?!  
  
-Daca-ţi aminteşti de plicul de ieri, la expeditor, n-ai citit UNIV. Klinik für Neurochirurgie?!  
  
-N-am descifrat... nu m-am preocupat... Şi-apoi, nici nu era în română... Şi eu... mă cam grăbeam... rostesc penibilele mele scuze.  
  
Dar, trezindu-mă din laşităţi, i-arunc disperat cererea de clarificare... Hai, zi-mi!  
  
-Analizele mi-au confirmat prognosticul dat de arhicunoscutul diagnostician doctorul Sebastian Putere, care, nenumind boala nici în termeni pentru profani, mă informase că e gravă şi irevesibilă, dar să-mi confirme şi analizele... Trimis de el am fost la Viena.  
  
Trăiesc înfricoşat vestea primită. Mă ştiu cu Stelu de când eram liceeni. Şi, deşi n-am studiat mai departe împreună, am rămas aceiaşi buni camarazi. Şi-acum?! Să ne despartă... o boală?! Prea devreme?! mă-nspăimânt eu.  
  
Îmi revin subit, căci gândesc pozitiv, aş zice. Nu rostesc nimic, în schimb dau drumul unui oftat îndelung, care-l îndeamnă pe-amic să dezvolte subiectul.  
  
Cu toate că dimineaţa fumez numai după ora 10, mi-aprind o ţigaretă şi-aştept.  
  
De parc-ar fi simţit aroma tutunului, m-avertizează de-o întârziere de secunde, cât să-şi aprindă şi el o papiroasă.  
  
Zâmbind pentru coincidenţa gestică în situaţii tensionate, îi acord nolens, volens, răgazul pretins.  
  
Stelu îmi simte nerăbdarea curioasă. Îl aud cum trage însetat din ţigarcă. Şi-ncepe:  
  
-Sufăr de Prosopagnosia! Sunt într-o fază incipientă. Au debutat primele simptome...  
  
Înseamnă c-am început să-mi pierd abilitatea de-a desluşi chipurile oamenilor din jur. Mi s-a insinuat în viaţă după traumatismul celebral suferit în urmă cu două luni când am căzut de pe skateboard-ul meu.  
  
-Cum?! Cum?! mă uimesc eu alertat.  
  
Mi-amintesc, nefericitul de mine, că-n anii trecuţi omul meu fusese îndelung ipohondru când un oftalmolog ageamiu îl diagnosticase cu epistaxis, zicea, datorat unei tumori nazale şi, culmea, îi prognozase doar câteva luni de viaţă... Credeam că se repetă nejustificata panică...  
  
Vrând să se dea tare în momentele în care, culmea, tot la telefon îmi anunţa dezastrul, l-am auzit:  
  
-Nu-i nici o nenorocire! O aduc definitiv la noi pe soacră-mea! Şi, după cât de mult o iubesc, lunile acelea mi se vor părea veacuri, nu alta!  
  
Şansa lui fusese că nu i se confirmase diagnosticul, nici prin simptome şi nici de consultul competent al aceluiaşi doctor Sebastian Putere.  
  
Stelu trăise bine, merci, până la incidentul cu skateboard-ul! Nu căpătase nici o zgârietură, dară-mi-te rană?! Avusese cască! Nu-l duruse nimic, dar nici nu făcuse vreo investigaţie să vadă cum răspunsese organismul impactului.  
  
Iar acum, poftim, o aşa urmare?!!  
  
Mă grăbesc să-l încurajez, chiar să-i pomenesc de-o posibilă eroare a medicilor, ca în cazul amintit:  
  
-Ei, băiete, dacă este ca data trecută?  
  
-Nici pomeneală! Deja văd schimonosite feţele celor întâlniţi. Curând, le voi vedea ca pe nişte pete... Pe nevasta-mea o ghicesc după voce…  
  
Dar e de mirare că faţa soacrei e neschimbată de când a revenit! Ce zici?!  
  
-Cum? îl întreb intrigat. Explicaţia?!  
  
-Tot doctorul Putere mi-a precizat! Se datorează stărilor tensionate avute în prezenţa ei de-a-lungul anilor, iar simpla percutare a vocii sale îmi trimite mult-mult sânge în emisfera dreaptă a creierului-răspunzătoare de capacitatea vizualizării, încât o văd în clar!  
  
DIXIT.  
  
Referinţă Bibliografică:
PROSOPAGNOSIA / Angela Dina : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3096, Anul IX, 23 iunie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Angela Dina : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Angela Dina
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!