CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fictiune >  

DEMERSURI - partea I
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Proaspăt pensionat după trei decenii de cultură şi paracultură, ca fost custode la Biblioteca Metropolitană, mă dau semeţ cu destinul şi-mi vreau locul meu într-o afacere pragmatică - un magazinel pentru desfacerea plantelor colorante...  
  
Străbunicu-meu avusese o boiangerie toată viaţa. Colora doar natural! Şi era foarte căutat în orăşelul său, că veneau şi din Capitală clienţii.  
  
Viaţa dusă în lumea cărţilor mă cam răpise convenienţelor sociale... Exceptând tomurile de pe rafturi, nu-mi făcusem alţi amici. De-asta n-aveam cu cine mă sfătui, de la cine cere un ajutor în demersul meu...  
  
Cum azi trăim cu Internetul, mă uitai acolo pe site-ul Registrului Comerţului, dar, vorba din bătrâni, intrai bou şi ieşii vacă! Ba, mă luminai cu ceva! Informaţiile nu fuseseră actualizate de trei ani!  
  
Fiind om de acţiune şi de modă veche, nu las pe mâine ce pot face astăzi! Nu! Fără vreo lămurire de pe Google, mă duc fizic la respectivul Registru.  
  
Nu locuiesc departe, cum să vă zic, doar peste mână de zona lui locativă...  
  
Nu şofez, deci n-am automobil. Folosesc metrupasul ori mijloacele de transport în comun. De la mine la Bibliotecă drumul fusese un şnur scurt şi plăcut făcut per pedes.  
  
În fine, realizez timp de un ceas şi jumătate un combino autobuz-tramvai-troleibuz pe o distanţă, care, parcursă aerian de-un guguştiuc, ar fi cerut câteva minute! Mă năuciseră aşteptările de prin staţii...  
  
Am ajuns! La parterul unui bloc multietajat, sticlos şi-mbetonat îşi află locaţia şi Registrul Comerţului.  
  
Intru şi-mi orientez prima escală dinaintea biroului inscripţionat ...elaţii cu pub...icul.  
  
Ca om de litere, nu-mi fac probleme, reconstitui semnele căzute în timp şi mă poziţionez la o distanţă de bun simţ.  
  
Aştept cu pălăria-n mână şi cu o mapă antediluviană sub braţ. Privesc înainte condescendent de circa 3-4 minute şi platinata de serviciu nu mă vede. Roade precum un raton la mere.  
  
De când o-ngădui a exterminat vreo trei. Nu se sfieşte şi, plescăind a satisfacţie deocamdată ne-mplinită, mă consideră:  
  
-’mneavoastră? În ce speţă? mă scurtcircuitează c-un strabism la ochii ceacâri, teribili de contrafăcuţi din farduri şi rimel.  
  
Eu sunt un bărbat sensibil şi-mi dau duhul când cineva şaşiu mă ţinteşte direct. Deci, durează ca să m-adun şi să-i replic:  
  
-O înscriere!  
  
-Poftim?! face dânsa vexată şi-şi scutură concomitent şi pletele, şi excesivul bust. Ce, suntem şcoală?! Şi dă să muşte iar din următorul ionatan american.  
  
Văzând că nu-i gust gluma, îmi cere explicaţii cu sprâncenele-i arcuite din creion maroniu.  
  
-Înfiinţare firmă! articulez silabisind petiţia.  
  
Nonşalanta îmi întinde o listă cu documente trebuincioase şi un set de formulare, fără nici o indicaţie, în vreme ce c-o unghie falsă, vopsită cu mov şi picurată cu steluţe verzi, îşi scoate dintre incisivii de jos o coşcogeamite coajă neintrată în malaxorul ei rujat. Nu-i pasă c-o fixez dezaprobator, chiar oripilat! O apucă între buricele degetelor, o analizează şi o îndeasă înapoi.  
  
De-atâta efort eliberează o regurgitare zdravănă, de redevin sensibil şi-o compătimesc Stă prost cu digestia!  
  
Dar îmi revin la starea de petent şi, cercetând formularele, constat o xeroxare improprie... Literele apar ca şiruri de punctuleţe abia descifrabile... Rubricile?! Ei, da, cele lizibile sunt lipsite de vreo logică şi, bineînţeles, de un subsol explicativ.  
  
Mă retrag la o măsuţă liberă la ceasurile acelea şi mă simt încolţit de amară deznădejde.  
  
Mental dintotdeauna sănătos, mă readun! De ce n-aş face-o?! îmi zic mângâindu-mi bărbuţa de pensionar, cadoul ce mi-am făcut cu ocazia evenimentului traversat.  
  
Şi-am o revelaţie! Internetul! Dar gândul de-a relua mijloacele de locomoţie şi staţiile pân-acasă mă stopează!  
  
Şocul îmi face bine. Posed Internet în mapă! Colegii au dăruit proaspătului pensionar un smartphone! Evrika!  
  
Ultima vorbă o azvârl cam sonor de-o sperii pe binevoitoarea de la ...elaţii, care sare solicituoasă:  
  
-Pot să v-ajut?!  
  
N-o privesc. Caut s-o rănesc prin...  
  
Dar n-apuc să-mi duc gândul spre capăt că-i aud ronţăitul tembel...  
  
Cocârjat de indignare, ies. Găbjesc un părculeţ. Şi, aşezat pe-o bancă, încep să caut marea cu sarea pe Internet!  
  
Speram modele completate. N-am găsit! Presimt că m-apucă bâţul! Pe loc, mă găsesc penibil. Am apelat la termeni de argou?! Cum de mi-au sărit la-ndemână?! Zâmbesc sardonic... Atare circumstanţe generează... monstruozităţi!  
  
(continuarea... săptămâna viitoare)  
  
Referinţă Bibliografică:
DEMERSURI - partea I / Angela Dina : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3061, Anul IX, 19 mai 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Angela Dina : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Angela Dina
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!