CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fictiune >  

UNDERGROUND 14
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În drum spre lărgimea şi liniştea crângului, zări ceea ce chiar nu se-aştepta!  
  
Nebănuite mai sunt făptuitele nenicilor! îşi zise Ăl Mic holbându-se lacom la ce privelişte îl uimea, de parcă n-ar fi fost aievea.  
  
Totul se petrecea în faţa conacului, unde se-adunaseră câtă scamă de păpădii întârziate ăia născuţi cu linguriţa de argint, câţiva dintre vizitatorii hergheliei, Maica, menajera şi-alte funcţii neştiute încă de băiat.  
  
Un adevărat circ, se gândi el. Au şi privitori ultrainteresaţi?! Mă rog! Dar de ce spectacolul ăsta? Nu le fusese de-ajuns adineauri?! Sau faza ceea trecuse drept repetiţia generală şi-acu este ce este?!  
  
Spectatorii ajunseseră chemaţi de icnetele pugiliştilor pârâţi şi ale sacului lor de box, domnul avocat, alias detectiv, alias d’Artagnian, în fapt duşmanul metrorexiştilor şi bănuitul provocator al incidentului zilei, leşinul Doamnei.  
  
Ca urmare a furiei resimţite mai devreme, dar nestâmpărate, Hristea şi Niculin se aruncaseră asupra avocatului ce revenise după trataţia la Maica.  
  
O făcuseră bărbăteşte, însoţind asaltul cu strigăte îndârjite şi fluierături, de parc-ar fi văzut lupii, nu altfel!  
  
Nici una, nici două, avocatul se văzuse flancat şi metamorfozat în ciuca bătăilor greu de îndurat!  
  
Încercase omul să pareze loviturile, mişcându-se calculat, folosind şi picioarele ca orientalii.  
  
Susţinut de imponderabilitatea trupească, reuşea doar să zboare încrucişat între pumnii cuplului sălbatic, încasând fără să crâcnească toate izbiturile îndreptate asupră-i.  
  
Toate ca toate, dar asaltatul se apăra elegant şi sportiv! În plus, strigătele sale ascuţite ca şi persoana din care ţâşneau, nu exteriorizau nuanţat sentimente, ci doar însoţeau gesturile conferindu-le numai ritmicitate şi încărcătură valorică!  
  
Atacatorii, însă, obosiţi din lipsă de antrenament şi cunoşiinţe, grohăiau haotic, de-ai fi zis că se vaită o turmă de mistreţi flămânzi, fiind alungaţi cu bolovani de locuitorii vreunui cătun de la marginea pădurii, neînfricaţi şi conştienţi că-şi apără bunurile de năvala sălbăticiunilor.  
  
Acţionând aşa, puterile li se cam diminuaseră, urletele fiind, în fapt, reacţia lor preponderentă. Avură noroc c-aparu incognito cineva care se interpusese între răgetele lor şi celălalt.  
  
Niculin şi confratele, zicându-şi în sinea lor bogdaproste pentru pauza ivită, tăcură mâlc, impresionaţi şi de statura bărbatului atletic cu figura invadată de plete şi de-o barbă deasă, direcţionat înspre avocat, de parc-ar fi vrut să i se alăture.  
  
Infiltrat în trioul bătăios, acesta rosti senin:  
  
-Am onoarea, maestre! Am sosit! Încă de departe v-am recunoscut, după convorbirile avute pe smartphone!  
  
Am onoarea! repetase omul cu cea mai serioasă mină, nelăsând la vedere vreo reacţie la ceea ce văzuse şi… întrerupsese.  
  
Scuzele mele, domnilor pugilişti! V-am deranjat. Regret, dar trebuia să-l salut pe maestrul.  
  
Apoi, se-nclină în faţa gloatei de privitori, adăugând spre triou:  
  
-Continuaţi! Reiterez părerile de rău! şi făcu câţiva paşi înapoi.  
  
Maestre, rămân în calmă aşteptare.  
  
*  
  
Toată nebunia se spărsese. Asistenţa se subţiase. Cerul, neatent la criza petrecută anterior, dădu semne că-i ocroteşte acum pe implicaţi, în sfârşit, inspirându-i, sugerându-le ce să facă.  
  
Îndârjiţii luptători de adineauri împietriseră ca într-un joc de copii cu stane de piaţă aşteptând gâdilatul sub bărbie de către Nichipercea, care, se vede, întârzia...  
  
Liota martorilor la chelfăneala stopată atât de imprevizibil îşi regăsiseră autocontrolul, scurtcircuitaţi de uimire că n-acţionaseră mai devreme.  
  
Apăruse şi Steliana când partida fusese oprită. Trecuse val-vârtej pe lângă Despot, uluit că nu-l descoperise încă.  
  
Doamna era numai spaime, căci privise încăierarea de la fereastră. Acum se alăturase Dorianei şi-ncercau să afle ceva lămuriri din partea celor trei actori ai show-ului văzut.  
  
Când o zări, Ăl Mic se dezmetici. Înfăţişându-se înaintea ei strigă ca din surlă :  
  
-Iertaţi-mă, Doamnă! Dar treziţi-vă! Omul ăsta de-aici doar e fiul dumneavoastră!  
  
Îl indica pe Despot cu arătătorul mâinii drepte, în timp ce-şi ţinea stânga în dreptul inimii sugerând, parcă, emoţia momentului, nu doar pentru cei doi, ci şi pentru sine...  
  
În sfârşit, a venit! I-a deschis calea Domnul Avocat! anunţă el condescendent şi plin de gratitudine faţă de avocatul până mai adineauri zeflemisit.  
  
Steliana, mijind ochii, îl reperă pe băiat şi rosti sotto voce:  
  
Într-adevăr, e Despot! Da, da! E chiar el!  
  
Mamă şi fiu porniră concomitent unul către altul, clătinându-se ca şi când ar fi călcat pe cioburi şi-ndemnând să-şi afle fiecare salvarea în braţele celuilalt.  
  
Şi-n vreme ce-o îmbrăţişa, Despot conştientiză, poate pentru întâia dată minunatul simţământ filial.  
  
Preţ de câteva minute, cu feţele în lacrimi, fără să vocalizeze ceva, cei doi îşi spuseră multe, multe, recunoscând fiecare în parte că sunt gata s-o ia de la-nceput. Trecură apoi dincolo de gardul de tuia şi-ncepură plimbarea destăinuirilor.  
  
Steliana făcu faţa cu brio întâlnirii, încât îi intrigă pe toţi.  
  
Implicaţii în povestea de la moşie, rămăseseră încă pe alee, aşteptând nici ei nu ştiau ce...  
  
*  
  
-În sfârşit, ne găsim faţă în faţă! îşi arătă şi prin vorbe starea. A luat sfârşit tot canonul prin care-ai trecut! rosti Despot.  
  
Te voi proteja for ever! Promit! Depărtarea de tine m-a făcut să…  
  
-Lasă, lasă! Dar cum ai dat de mine?! îl cercetă Steliana căzută-n admiraţie pentru fostul nepăsător de toate cum îl ştiuse pe fiu-său.  
  
-Simplu! Un telefon acasă, anulat; unul către tante Rada, că mi se părea mai puţin şireată decât Liza; altul către Liza pentru confirmarea spuselor primeia! Nelinişte mare! Angajarea unei firme de detectivi particulari, căci voiam cât se poate de repede să te găsesc.  
  
Dar să apreciem formidabila competenţă a maestrului! A proiectat şi a pus în practică cele mai eficiente demersuri de investigaţie... Şi să nu omitem c-a şi vieţuit la Metrou, neocolind imprevizibile excese verbale şi, nu numai, dinspre trioul Hristea - Niculin - băiatul ăla, cum îi spune...  
  
-Ăl Mic! se repezi mamă-sa ca o şcolăriţă repetentă şi devenită, pe ici, pe colo, tare ştiutoare, fără a realiza caraghioslâcul intervenţiei sale.  
  
-Exact! În fine, Doriana vine la rând! Am descoperit, e drept cam târziu, c-ai o geamănă care te iubeşte şi e de toată nădejdea, gata să...  
  
Miss Ellie care tocmai trecuse dinspre grădină şi călca pe verdele pajiştii ca pe un covor ce-i ascundea prezenţa, se repezi şi-i îmbrăţişă cu ardoare, plângând şi de bucurie, şi de păreri de rău după trecut...  
  
-Ce simplu şi firesc îmi pare acum tot ce-ai urmat! aprecie sobru, dar convingător Steliana.  
  
-Cred şi eu! Nu-ţi sunt fiu?! Vezi, mamă, acum toate s-au limpezit!  
  
Presupun că ţi-ai revenit după tulburarea suferită, îmi pari bine. Eşti înconjurată de cei dragi, în consecinţă, e timpul să revii acasă! Serios! decise Despot îmbrăţişându-le zdravăn pe gemene.  
  
Desprinzându-se din strânsoare, Doriana se-nălţă în vârful picioarelor ca o tânără entuziastă (s-o fi văzut Niculin, ar fi leşinat!) strigând:  
  
-Dar e acasă! Nu realizezi? Aici e casa ei, precum şi a celor trei muschetari cum îşi zice trioul de la Metrou!  
  
Şi, de ce nu, e şi casa ta, dacă vrei, nepoate, căci îmi eşti ca un fiu!  
  
În timpul ăsta, Steliana se dezise de orice urmă de simulare strigând-o pe geamănă precum aceasta îşi dorise de când veniseră de la spital:  
  
-Soră-mea, bine te-am găsit!  
  
Cât despre acel acasă al meu vom discuta. Mai este ceva, un impediment! decretă cu mintea la ora 17.  
  
Şi-mi pare greu de trecut... adăugă ea luându-i de mijloc pe ceilalţi încercând să-i ducă înspre scările conacului.  
  
(continuarea... săptămâna viitoare)  
  
Referinţă Bibliografică:
UNDERGROUND 14 / Angela Dina : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3019, Anul IX, 07 aprilie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Angela Dina : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Angela Dina
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!