CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fictiune >  

UN DAR DE CRACIUN
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Septuagenar fiind şi domolit deja de orice zbeng, îmi păstrez nealterată dragostea de viaţă!  
  
Dar ţi-e la-ndemână acest lux? găsesc dinspre voi, prieteni, aruncată întrebarea.  
  
Unii comentează îndoiala imagistic, alţii, în vorbe... Şi-i bănuiesc zicând, firesc: Ia priviţi şi la bătrânul ăsta???!!  
  
Nu mă supăr. N-am de ce?! E democratic să-ţi exprimi părerea! Doar, mă gândesc, ca să nimereşti aprecierea justă, trebuie s-ai ceva experienţă, câteva rânduri citite şi, de ce nu, câteva cunoştinţe, oameni cu glagorie, de la care să fi învăţat oarece despre lume, despre viaţă...  
  
În fine, mă simt dator s-adaug câte ceva. Optimismul mă sprijină să nu mă plâng de neajunsurile, de slăbiciunle vârstei!  
  
Nu le contabilizez nici dimineaţa în faţa oglinzii, când mă rad, nici vecinilor şi, mai ales, copilei mele, ajunse la vârsta maturităţii, ea însăşi în luptă cu munca, stresul şi visele pentru a căror îndeplinire lucrează...  
  
Când mă sună fata, primele vorbe, în general, sunt: Ce faci? Când mă văd, cam rar, e drept, cu vreun congener, la fel.  
  
După decenii de viaţă publică, nu-s total uitat nici acum: Ce mai faceţi?! îndreaptă către mine zâmbind unul sau altul chemarea...  
  
Şi nu mă plâng de întrebare! De ce aş face-o? Și tocmai acum când ştiu răspunsul potrivit de dat celor curioşi să ştie oarece despre mine.  
  
Chiar sunt bucuros a le împărtăşi starea, mai ales că Arthur Solomon, prietenul meu din copilărie, mi-a deschis mintea cum s-o fac…  
  
Din anii ’70 trăind la Tel Aviv, mi-a devenit amic-online de câtva timp. Ne urmărim, infericiţi de mijlocul acesta de comunicare la îndemână… Nici acum n-a uitat c-a deprins româneasca de la mine?!  
  
Departe de România, nici la vârsta senectuţii n-a uitat-o! gândesc încântat.  
  
Şi scrisu-i e grozav, dar asta l-a-nvăţat institutoarea noastră, Doamna Tenen, evreică, de fel, dar o poliglotă remarcabilă, diplomată pe la Sorbona, dar împătimită să formeze româneşte copii de şcoală primară, adevărată româncă , adevărată patrioată!  
  
Arturică, aşa-i ziceam, plecat dintr-un cartier evreiesc din Paşcani era proaspăt aterizat în Bucureştiul anilor ‘ 50 şi vecin cu mine în blocul de garsoniere a lui Madam Kraft, o rudă-ndepărtată de-a lor.  
  
Nu ştia să zică în româneşte decât Da şi Nu. Adăugase rapid vocabularului său activ şi numele meu, Harry, pe care-l pronunţa cu mare plăcere şi pentru că eram prietenul său nomber one, dar şi pentru că, se vede, îl asimila c-un evreism onomastic, mi-am explicat eu târziu, când eram deja firoscosul diplomat în Filologie şi nu mă mai alinta nimeni, zicându-mi toţi Hariton, după prenumele din certificatul de naştere!  
  
Anul trecut, îl sun de Hanuka-Sărbătoarea Luminilor, la evrei, care se-ncheie taman când debutează Crăciunul pentru creştini. Şi-n loc să-l gratulez cum ar fi fost firesc, de adâncă emoţie, îl chestionez pe scurt:  
  
-Alo Arthur, ce faci?!  
  
Pe fază, ca mereu, răspunde prompt şi scurt:  
  
-Osim haim!  
  
Pentr-o clipă rămân perplex şi-mi fac gânduri jalnice despre Arturică al meu! Ba că m-ar confunda c-un alt apelant?! Ba că ceva n-ar fi în regulă cu el, ba că...  
  
Întrerup legătura. Stau ceva minute. Reformez numărul şi-aud:  
  
-Alo! Ce s-a întâmplat, Harry?! De ce s-a închis? Ai auzit ce-am zis şi te-ai speriat?! Aşa ţi se răspunde la noi când arunci curiosul şi binevoitorul Ce faci?  
  
Eu tac fascinat de conciziunea expresiei ebraice Osim haim! Apoi, înaintez reacţia şi-i strig entuziasmat:  
  
-Multumesc! Mulţumesc!  
  
-Dar, eşti nebun? Pentru ce mulţumeşti? mă chestionează printre hohote Arthur. Pentu ce?  
  
-Pentru darul tău de Crăciun! Îţi mulţumesc!  
  
*  
  
De-atunci, de câte ori mi se adresează interogativul Ce mai faci? răspund Osim haim! un alt Carpe diem! deprins de la ovreiul meu drag, Arturică şi cu emfază-l traduc deîndată: Mă bucur de viaţă! pe diferite tonalităţi de permanent optimist.  
  
Referinţă Bibliografică:
UN DAR DE CRACIUN / Angela Dina : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2907, Anul VIII, 16 decembrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Angela Dina : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Angela Dina
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!