CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fictiune >  

CARE-I DIFERENŢA?
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În weekend mă preumblu, indiferent de vreme, pe Sos. Kiseleff. Comparativ cu zona în care locuiesc de peste jumătate de secol, partea asta mi se pare cunoscută de-un veac, nu alta!  
  
Deşi nu sunt vreun introvertit, agreez mişcarea în deplină solitudine şi arar m-aşez pe-o bancă de nu se află în loc retras...  
  
Duminica trecută, însă, forţat de-o stare de vertij violent, am uitat de preferinţele mele şi m-am lăsat ademenit de-o bancă salvatoare, aflată în Parc, la intrarea dinspre Aviatorilor.  
  
Abia când am plecat, de fapt, după ce-am ajuns la Metrou, am realizat ce benefic a fost locul întâmplător pe care nu l-am ales, ci m-a chemat ca să mă zviduie de slăbiciunea momentului!  
  
Mai aproape de forfota bulevardului, de scrâşnetele frânelor, de claxoane, de strigăte vesele, necenzurate, am uitat rapid c-am fost în vreun carusel... M-am trezit admirându-mi bastonul.  
  
Aproape că-l redescopeream! Nu-l mai folosisem de-o bună bucată de vreme!  
  
Am acasă mai multe. Le-aleg după anotimp, după ţelul deplasării, să se şi asorteze cumva cu vestimentaţia ş.c.l.  
  
Cel analizat în momentul acela mă-nsoţeşte de obicei la spectacole de teatru ori concerte. E sobru, aluminiul din care-i făcut bate-n tabac; e uşor, iar în plus, e rabatabil, să nu incomodez vecinii de la stal, mi-am zis când l-am achiziţionat.  
  
Am ales greşit astăzi bastonul! mi-am spus asumându-mi cu greu eroarea... Dar dacă...  
  
Şi raţionamentul este obstrucţionat, fiindcă doi tipi tare vocali se-aşează brusc lângă mine fără nici o formulă de prevenire cum s-ar fi cerut...  
  
Norocul meu, că-s deprins din secolul trecut să m-aşez, dacă banca e liberă, pe-un loc modest, într-o margine.  
  
Apropos de aşa opţiune, nişte cercetători au descoperit în secolul al XXI-lea c-ar fi unul din semnele unei boli ce-agresează astăzi pe seniori. Se cheamă ageism! În fapt, nu e o maladie, ci o atitudine!  
  
Sunt discriminaţi cei constituind o grupă de vârstă indezirabilă pentru coparticipanţii sociali din Ţ motive, printre care, sper, să se numere şi diferenţele de educaţie care duc la un complex de inferioritate pentru imaturi! Ha! Ha! Ha!  
  
Mă trezesc râzând cu poftă, ca efect al raţionamentului parcurs de minteaa mea atât de proaspătă încă şi care speculează ex-abrupto conexiunile, susţinut de un sarcasm sui-generis, acutizat la această onorabilă vârstă.  
  
Încerc, totuşi, o jenă pentru c-am sonorizat o bună stare de spirit, în vreme ce colegii de bancă sunt înverşunaţi, unul mai ceva decât altul, că ce altceva ar sugera injuriile de banlieu şi imprecaţiile duium azvârlite fără vreo grijă pentru ceilalţi şi, în special, pentru mine?!  
  
În scurtă vreme am parte de-un street show.  
  
*  
  
-Să nu te mai miri că-s iritat, Adriene! Continuă unul dialogul, probabil început mai-nainte.  
  
-Cum să nu mă mir? Mă crucesc! răspunde la sfatul primit cunoscutul făcându-şi trei cruci largi, largi şi manifestându-se clipicios.  
  
Tace o minută şi apoi emite o consideraţie:  
  
-Pesemne ai avut un proces naşpa?!  
  
-Avut! Avut! clarifică circumstanţele iritatul. Dar piederea procesului e-o nimica toată pe lângă ce-am păţit după!  
  
-Cum asta? îşi consideră Adrian prietenul mimând nerăbdarea. Deţine în mâini un sandvici şi-un pahar de cafea pe care nu le-a inaugurat, stânjenit de vederea cu-amicul.  
  
-Tocmai plecasem de la Tribunal şi mă-ncadrasem pe lângă Fântâni, când la un STOP mă trage pe dreapta un rutierist.  
  
-Ciiine?! aproape se-neacă întrebând Adrian, care-şi făcuse ochii exoftalmici, că nu puteai ştii, de mirare ori de plăcere!  
  
-Un agent de la Poliţia Rutieră, elucidează domnul avocat c-un aer de superoiritate, care-mi pretinde actele.  
  
După o sumară analiză pe care i-am făcut-o, realizez că sub aerul extra corect, omul, de fapt, pare varză cu intelectul şi-ncep să fac mişto de el, de situaţie... Şi-l întreb de la nivelul meu:  
  
-Pen’ce?  
  
-Nu aţi oprit la semnul STOP anterior!  
  
-Am încetinit, dar era liber! Şi nici nu venea nimeni! am ridicat eu tonul.  
  
-Dar nu aţi oprit maşina pe loc... Actele, vă rog, insistă ‘mnealui fără să ia în seamă indignarea mea superioară.  
  
-Mă rog, mă rog... Cam care-ar fi diferenţa?! m-am răstit la el.  
  
-Diferenţa e că la semnul STOP trebuia s-opriţi maşina pe loc! Asta e legea! Actele, vă rog, o ţine de-a gaia maţu’ insul.  
  
-Și?! Şi? cerşi Adrian.  
  
-Păi, am condiţionat prezentarea actelor! I-am pretins a-mi preciza ce diferenţă găseşte între a încetini şi a opri? Doar aşa accept să fiu amendat!  
  
Agentul s-a lăsat convins, numai că mi-a cerut să cobor din maşină. Deşi cunoşteam că cerinţa era ilegală, i-am făcut hatârul. M-am dat jos.  
  
-Dar de ce ai acţionat aşa?! se nedumireşte Adrian.  
  
Avocatul sare peste răspunsul la-ntrebarea pusă şi preciează:  
  
-Agentul îşi scosese bastonul între timp şi s-a pus tacticos să m-atingă peste gambe întrebându-mă de vreau să-ncetinească ori să se oprescă?!  
  
-Ei nu mai spune?! Şi tu nu ai luat atitudine?! se-arată nemulţumit de prietenul său Adrian.  
  
-Aş fi vrut eu, dar... dispăruse!  
  
-Cuuum? lungi monosilabic nedumerirea amicul, în timp ce-şi culegea de pe haine firimiturile pierdute din sandvici şi regurgita prelung, dovedind că stomacu-i fusese mulţumit de gustare.  
  
-Aşa bine! Dispăruse! Totul se-ntâmplase exclusiv în visul trăit de mine în parcare înainte să pornesc spre casă...  
  
*  
  
Ascultasem cu oareşice indiferenţă relatarea. Mi se părea totul anost, lipsit de interes, dar precizarea stării onirice care-l învăluise pe avocat mă făcu să dau drumul iarăşi unor hohote baritonale şi, privindu-i amuzat pe iritaţi, le urai sincer La bună odihnă! plecând reîntremat si zâmbind către bastonul de spectacol.  
  
Referinţă Bibliografică:
CARE-I DIFERENŢA? / Angela Dina : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2879, Anul VIII, 18 noiembrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Angela Dina : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Angela Dina
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!