CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fictiune >  

MĂMĂRUŢELE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Desigur, nu ai mei sunt cei mai cei! Dar sunt deosebiţi! Şi aşa s-au arătat de mici. Năstruşnici, nevoie mare, şi la vorbă, şi la faptă!!  
  
Să fi avut în vara cu pricina vreo cinci ani. Da, cinci, nu mai mult, că mi-am notat eu asta, pare-se, în Jurnalul de performanţe şi năzbâtii ale gemenilor, Secţiunea preşcolari... că, intrând la clasa pregătitoare, au evoluat iute-iute, încât acum, la primară, următorul capitol are titlul, nici mai mult, nici mai puţin, Intelectualii!  
  
Aşadar, pe la cinci ani, îi lăsasem întâia oară la bunica pentru trei zile.  
  
Trăieşte draga într-un sat de munte pe Valea Olteţului, singură de nu mai ştie nici ea de când, însă în putere încă.  
  
Gospodăreşte prin ogradă, îngrijeşte de flori şi de Bobiţă, câinele paznic şi prieten, tot de mult.  
  
Eu, ca speolog, aveam de văzut grotele din zonă. Făceam practic nişte drumeţii diurne. Plecam în zori şi reveneam către seară.  
  
Ce mi-am zis? Să-i duc la Buna?! Să-i duc! Asta le-a plăcut ştrengarilor mei, dornici de altceva în locul grădiniţei de cartier.  
  
Când i-am telefonat bunicii, s-a dovedit încântată, mai ales că se împrimăvărase bine şi florile pomilor, zicea, se grozăveau pe crengi împodobind sărbătoreşte curtea, anume, parcă, pentru strănepoţi.  
  
Zis şi făcut. Am procedat conform planului. Echipaţi pentru munte, fiecare ducându-şi rucsacelul în spate ne-am urcat în Jeep şi pe-aci ţi-e drumul!  
  
În cele trei popasuri scurte, abia de-au mâncat, nerăbdători s-ajungă la Buna. Cuminţenia se adăugase privitului pe geam, moleşindu-i cumva. Au scăpat de toropeală imediat ajunşi.  
  
Întrevederea se-arata prielnică! Se-alipiră bunicii noastre. O rugară să le-arate una, alta de prin ogradă.  
  
Fură încântaţi teribil de primirea ce le făcu Bobiţă, mai ales! Bietul animăluţ, legat, după obiceiul satului într-un lanţ luuung, dar lanţ, fu pe loc eliberat devenindu-le mai ceva decât prieten, un adevărat mezin, nu alta, întovărăşindu-i în tot locul cercetat de gemeni.  
  
Spre surprinderea mea, Buna, de felul ei cam severă cu mine pe când eram copilă, pierduse din rigoare. Ce mai, se-nmuiase bine-bine şi le făcea pe plac. Se bucura grozav de asistenţa lor la bucătăria de vară, copiii oferindu-se ba să cureţe vreo ceapă, ba s-aducă una, alta din casa bună.  
  
Eu, plecată mai toată ziua, primeam seara, la sosire, adevărate rapoarte de activitate. Gemenii le recitau, Buna încuviinţând fericită spusele năzdravanilor noştri. Dările de seamă se-ncheiau până-n cină, căci după ce mâncau şi se dichiseau pentru somn, erau abonaţi la poveştile Bunei, izvor nesecat de istorisiri pline de glume şi învăţăminte ca şi pe vremea când îl fericea şi pe copilul ce fusesem odinioară.  
  
Culmea poveştilor se-mplini spre sfârşitul micuţei vacanţe a gemenilor.  
  
În seara cu pricina, cerul se-acoperise cam devreme cu nori bucălaţi şi negrii, porniţi să-şi uşureze grumajii doldora de ape. Gemenii grăbiseră nesiliţi spre odaia Bunei, spălaţi, ferchezuiţi, în aşteptarea poveştii. Ce urmă îi uimi foarte, chiar de când basmul începu:  
  
În vacanţă Lulu şi Mira erau la bunici. Măricei fiind, erau de mare ajutor bătrânilor. Ba culegeau fructele căzute în timpul nopţii pe sub părul din colţul casei, ba culegeau iarba dintre straturile grădinii pentru iepuraşi, ba dădeau fuguţa la fântână după vreo corfiţă de apă şi altele.  
  
Cel mai mult le plăcea s-ajute bunicii la bucătărie, căci nu era zi să nu le facă un dulce! Doar erau cuminţi şi tare pofticioşi.  
  
Într-o zi, se rugaseră pentru un colăcel din cocă dulce, uns cu miere şi împodobit cu mămăruţe, nişte bombonele ca de mărgean, roşii, pe care le culegeau în pumni şi le ronţăiau fericiţi după ce se-ndestulau cu bucăţile de turtă primite.  
  
Bunica vru să le facă placul, dar îi lipseau unele ingrediente. Aşa că-i trimisese la băcănia din deal să le târguiască...  
  
Ajunsă cu spusa aici, bunica observă la nepoţei o foială. Zâmbi, dar nu-i întrebă ce au. Şi povesti mai departe.  
  
Cu banii grijuliu păstraţi, câte cinci lei fiecare în săculeţul din dotare, copiii ajung la magazin şi fetiţa comandă firoscoasă o sticlă de făină, un chil de ouă, o pungă de lapte şi un pumn de mămăruţe.  
  
Vânzătoarea o privi peste ochelari zâmbind larg. Copila, încurcată, îi dădu semn din ochi fratelui să-ntărească cererea.  
  
Nici copilul n-o prea nimeri când ceru un chil de mămăruţe, o pungă de ulei, un pumn de ouă şi... da, o sticlă de făină.  
  
Iar o frământare iute, iute îi curentă pe copii. Ba mai mult, ochii nepoţilor luceau într-un început de lacrimi, încât clipeau des, des.  
  
Bunica iar se făcu a nu le pricepe neliniştea şi-şi duse mai departe istoria.  
  
Ce mai încolo şi-ncoace, năzdravanii primiră cele vrute, dar fără mămăruţe, căci vânzătoarea nu le ghicise precizarea.  
  
Norocul ţâşni la vedere însă, fetişoara cerând cum se cuvine şi un cornet cu bombonele mici şi roşii de garnisit colăcelul pe care-l face bunica!  
  
Nici n-apucase Buna să-nchidă gura, că gemenii săriră plini de zvâc din pat şi-o luară de grumaz strigându-i fericiţi:  
  
-Ăştia am fost noi, Bunuţo! Noi! Chiar noi! Ne-ai băgat în poveste! Ce grozavă eşti!  
  
Eu, care intrasem fără să fiu simţită, mă alăturai cu îmbrăţişarea mea cuprinzându-i pe câteşitrei.  
  
În seara aceea, răscolită de gestul bunicii, îi promisei că îi voi aduce cât mai des pe gemeni la ea cât va trăi!  
  
Referinţă Bibliografică:
MĂMĂRUŢELE / Angela Dina : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2872, Anul VIII, 11 noiembrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Angela Dina : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Angela Dina
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!