CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fictiune >  

CONFRUNTARE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Trec zilnic pe aleea Ianca. E scurtătura la-ndemână spre Parcul I.O.R. şi zona comercială Matei Ambrozie. Primarele de sector a înavuţit-o cu bănci, una după alta, ca să şadă locatarii blocurilor din zonă.  
  
Toată ziua, bună-ziua, beneficiarii se găsesc la odihnă şi la... o vorbă. Mai ales când le permite vremea.  
  
Mereu e zarvă aici! Înclini să-i crezi în vreo sală de aşteptare la medicul de familie. Vorbesc tare, să se-audă, c-o fac în acelaşi timp, că-s hipoacuzici, de trebuie să-i pună la punct cineva, ca să se-audă om cu cetăţean, cum zice madam Ţicu, ieşită la pensie soră-şefă de la Obregia. Tare-i mai struneşte!  
  
Când dumneaei lipseşte, e vai şi-amar! Tac doar când îl văd pe colonel Lizea! Unii vorbăreţi dau să fugă. Se tem de un fost cadru militar de la Poliţia Capitalei...  
  
Dacă îi vine-o toană, că i-a mai venit, nu o dată, îşi vâră-n gură arătătorul mâinii drepte alipit de ăl mare şi-şi cheamă copoii?!  
  
Ce, să-i alerge? Să-i suduie ori să le-arunce neaoş ,,Vă cată moartea pe-acasă şi alde matale, p-aci la bârfă?! Ai?!” Că nu-i tutuieşte, nu, nu! Îi consideră, c-aşa au fost instruiţi de domnul colonel! Îl ascultă. Nu cu ei îşi culege livada şi via de la Comana, arvuniţi pe bere, plătiţi de Crăciun în ţuică şi vin?!  
  
Când siguranţa taifasului e şubredă, fapt rar constatat, căci nu mai au atenţie distributivă sărmanii, o răresc pe-acasă ori prin parc.  
  
Aci, băncile-s mai disponibile şi, la gabaritul dodoloţ din pricina pâinii de pensionar, singura îngurgitată îndeajuns la toate mesele zilei, încap 2-3 persoane şi, trai, neneaco! Se cred în loji, la varieteu şi foarfecă trecătorii, deja obişnuiţii locului...  
  
Mi s-a întâmplat deunăzi să mă opresc la o ţigară, aşezat fiind vis-à-vis de-o băncuţă asortată cu patru senioare.  
  
Cum octombrie ăsta e cald şi nu adie nici o boare, vorbele, frumoase ori nu prea, se-aud grozav! Aşadar, îmi fumez ţigareta ascultând un teatru-de parc, un adevărat streat show.  
  
*  
  
Începe persoana înălbită şi la păr, şi la haine, de-aş crede-o vreo sectantă. Vorbeşte rar şi afectat, se dă şcolită:  
  
-Toată lumea se miră! Pe faţă ori pe la spate...  
  
N-apucă să-şi precizeze remarca deoarece din celălat capăt al băncii saltă ţanţoşă o alta, punându-se recitator ca-n copilărie, dinaintea celor trei.  
  
Glăsciorul de omuleţ înţepenit în răutate pe la 10-12 ani declamă:  
  
-Când le văd, îmi vine-amar! Două paţachine! Şi duuuse, pe-deasupra!  
  
După chip, se arată atotştiutoare Ochiuşiurechea! Dar se păstrează! Aşteaptă punctul culminant piticuţa!  
  
-Da’de unde ştii? De la Olmazu?! se-ntoarce una din mijloc, ascunsă gratuit, la o aşa vreme călduţă, într-un parpalac gros în carouri şi posedând pe cap o şapcă de jocheu ce-i înghite cu greu cocul imens. Vorbeşte lătăreţ bătând mereu din cap, inclusiv când tace.  
  
Pe sub gulerul hainei se iţeşte o cocoşică, semn, parcă, al supunerii necondiţionate unui şef. Umila trage dintr-o ţigară electrică pe care o ţine aidoma unui fumător de lulea zâmbind nostalgic, nu se ştie de ce?! Poate ştie ce ştie doar ea...  
  
-Păi, cine altul?! se repede iar bruneta, le curtează în fiştecare zi! Ba pe la Mega, ba la Plafar, ba-n I.O.R., unde ’mnealui plimbă canişul Ștefăneascăi, casieriţă la NON-STOP, lăudându-se celor două matracuce că-i al său .  
  
De fapt, încasează 100 de lei lunar sau produse de această sumă, mai adaugă colportajului gitana.  
  
Are tenul pământiu de tuciuriu. E pusă la patru ace, coafată ca odinioară pentru un teatru, dar trăgând ca o şătrăreasă dintr-o papiroasă.  
  
Ştiu, că-i de-al meu... Doar a fost lăutar la Casa de Cultură a M.A.I.! Şi Bucleta, nevastă-sa, mi l-a vândut!  
  
Dă să râdă, însă o tuse tabagică o-neacă speriindu-le pe celelalte. Îi trece pe minut.  
  
-Ăsta cunoaşte orice despre dânsele! Cred c-a lucrat sub acoperire, că prea stăpâneşte trasul de limbă! subliniază cu aplomb ochiuşiurechea.  
  
-Și ele? Sunt şi proaste? cere explicaţii cu eleganţă sectanta.  
  
-Normal, c-altfel nu l-ar fi pus la curent şi cu laptele ce l-au supt de la mamă, întăreşte gitana.  
  
-Nu ştiam că sunt gemene! Ei, na-ţi-o frantă, că ţi-am dres-o, îşi maschează lacuna din cunoştinţe Ochiuşiurechea, apelând la folclor.  
  
-Păi nici nu sunt! Numai c-au văzut lumina zilei amândouă pe la mijlocul secolului trecu! le dumiri ferm sectanta.  
  
Şi, în vreme ce eu mi-aprind încă o ţigară, mă minunez de adânca tăcere în care s-a ascuns cvartetul. Abia când le fixez, descopăr cum stau cu capetele aliniate spre dreapta, dincotro vin spre noi cele două, tocmai forfecate, adevăratele doamne.  
  
Şi ţinuta, şi maniera conversaţiei, căci vorbesc în şoaptă, mă încântă şi-nţeleg de ce se vorbeşte pe seama lor.  
  
Îmi vine să râd ca prostul, căci bârfitoarele îşi mişcă unanim figurile ţintind duo-ul ca nişte mâţe de videoclip pe Facebook!  
  
Când parada s-a petrecut, o văd pe Ochiuşiurechea că redevine în postura de recitator:  
  
-Hai, că tot babe ca noi sunt, chiar de-şi dau aere! Că mi-a povestit Bucleta, ce-aflase omu-său despre madame!  
  
Şi piticania se-apucă de joacă pe roluri o scenetă de tot hazul!  
  
Aşezate la o măsuţă, Luci şi Pam, dame senioare se regalează la Cofetărie cu câte-o turcescă. Între două sorbituri, Pam, aranjându-şi mis en plis-ul, rosteşte gânditoare:  
  
-Luci, priveşte dragă, la cele două inse din faţă! Le vezi? Din păcate, peste zece ani vom fi ca ele!  
  
Prietena, punându-şi ochelarii atârnaţi c-un lănţişor de gât, se uită contrariată la Pam şi-i replică fără menajamente:  
  
-Dar chèrie, acelea suntem noi! Da, suntem noi două, reflectate de-oglindă!  
  
 
  
Referinţă Bibliografică:
CONFRUNTARE / Angela Dina : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2858, Anul VIII, 28 octombrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Angela Dina : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Angela Dina
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!