CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fictiune >  

URGO
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ieri făceam, ca pe vremuri, coadă la farmacie. Îmi trebuia un leucoplast. Un Urgo voiam! Este mătăsos, plăcut la vedere! Şi este sigur, se desface de locul ocrotit doar silit, forţat, nu ca altele, când le vine, când nici nu te-aştepţi!  
  
Farmacia, nu-i dau numele, ca să nu-i fac reclamă, are de la începutul sezonului autumnal promoţie la medicamente împotriva răcelii, unele sunt chiar gratuite. Asta cheamă, are pe vino-ncoa! Și, în concluzie, creşte numărul cumpărătorilor, dar şi-al pretenţiilor, nu?!  
  
Pe la ora prânzului să fi fost zece-cincisprezece persoane şi, din patru case, nu mergea decât una.  
  
Cum înşiruiţii erau cu toţii seniori, nimeni nu cerea socoteală pentru că lipsea grija pentru consumator! N-aveau curaj! Ori nu le păsa?! Cine ştie?!  
  
Cât despre mine, nu mă deranja, nu mă grăbeam niciunde până la ora ceaiului. Atunci era musai să fiu la domiciliu pentru o canastă scurtissimă! Era doar joi!  
  
Pe lângă singurul perete neocupat de vitrine, se găseau doar trei scaune, lipite unul de altul, pesemne, ca să nu fugă?! Libere, ar fi luat-o la plimbare cu cine-ştie ce ocupant, văduvind simeza cifrei atat de bine reprezentate în viaţa omului! Par example, trei copii, trei mariaje, trei maşini, trei case, trei duşmance... trei scaune... Și tot aşa!  
  
Apropo, mă cam dezic de sistemul ăsta, amintindu-mi cum la Policlinică inhalăm expiraţiile vecinilor din stânga, din dreapta, înfrăţiţi cot la cot, în aşteptarea verdictului: reţeta lunară…  
  
Fiindcă folosesc un baston, adevărat chezaş luptei contra vertijului, precum şi sprijin pentru suferinţele deplasării, cat cu privirea... un scaun. Dar n-ai să vezi! Câteşitrele sunt ocupate cu persoane masculine care rostesc banalităţi, poveşti pe care şi le spun necunoscuţii, având comun o motivaţie... Aici, a cozii... la ceva!  
  
Fără nici un gând viclean, mă retrag totuş înspre zona cu scaune, cu gând să-mi reazem de perete slăbiciunea, să-mi ţin treaz tonusul.  
  
De pe un panou, frumos colorat în verde-pal, expus vis-à-vis, mă-atrage o notificare: PERSOANELE CU DIZABILITĂŢI AU PRIORITATE ÎN FARMACIA NOASTRĂ! SUNTEŢI RUGAŢI SĂ VĂ CONFORMAŢI!  
  
Zâmbesc maliţioasă, deşi în Etranjeria occidentală mi s-a oferit asemenea beneficiu, nu şi în State, care gem de atâta democraţie, inclusiv privind asemenea situaţii!  
  
*  
  
-Și vă ziceam, continuă vorba unul dintre aşezaţi. Eram deunăzi în tramvaiul 1, c-aveam chef de-o plimbare cu RATB-ul... Ştiţi c-are traseu în circuit, mai văd una, alta, cum e Capitala pe felii în capitalismul dâmboviţean.  
  
-Ce spui dom’le?! întreabă cel din stânga, rotofei şi c-un astm avansat. N-am ştiut?! Dar nici nu mi-ar fi dat prin cap?! O s-o fac şi eu! Îmi duc şi consoarta s-o pun la curent!  
  
-Vvvezi să n-o eeelectrocutezi, se pronunţă cel din stânga încurcat de-o bâlbâială care-l stânjeneşte, iar pe povestitor îl supără vizibil.  
  
-Și stau frumos pe unul din scaunele pentru noi, ăştia mai de demult... Tramvaiul? Cam goluţ. Opreşte la Piaţa Obor scrâşnind înfiorător.  
  
În staţie, popor de oameni, de tot felul... Cei mai mulţi, tare vocali, de nu te-auzeai om cu om!  
  
Zăresc o mică busculadă în dreptul cabinei vatmanului. Ţipete! Mare iritare! Vorbe! Dar ce vorbe?! Ca la Obor!  
  
În final, iese din haosul creat, un vlăjgan laureat c-o figură oficială, arătând din mâna dreaptă legitimaţia de serviciu. O poartă ca pe-un stindard privind persuasiv înainte, în fapt, înapoi, spre coada vagonului, nu?!  
  
-Îhî! face bâlbâitul.  
  
-Mda! aprobă asmaticul.  
  
-Cu chin, cu vai, continuă naratorul, îşi face loc pe lângă scaune, mişcându-se ca un ameţit, spunând tărişor ce-şi doreşte: Biletele, vă rog, la control!  
  
Mă uimeşte cererea strigată, doar în ultima vreme controlorii s-au instruit ca pentru Biroul Naţional Interpol. În vestminte civile, uneori ca nişte cioclii, se insinuează pâş-pâş, îţi taie subit calea şi uitându-se ameninţător în ochii tăi, dar pe tăcute, îţi vâră sub nas un medalion oval inscripţionat Controlor RATB.  
  
De pe scaunul cu faţa la mine, o hodoroagă de precupeaţă c-o sarsana de verdeţuri se-ntreabă, chipurile, ce vrea tânărul oprit lângă scaunul ei.  
  
Eu, care sunt şi manierat, şi un bun cetăţean, mă grăbesc s-o lămuresc: Cere să vadă biletul, că e controlor! Doar pensionarii nu plătesc bilet!  
  
-Fffoarte bbbine-ai făcut! intervine bâlbâitul.  
  
-Și ce veste-poveste?! îl ironizează rotofeiul astmatic dând semne că se-neacă pe moment, probabil din cauza aerului închis, dar şi a nerăbdării.  
  
-Chestia este că băbătia şi-a îndreptat ochii spre controlor, zicându-i în clar: Şi eu sunt contra lor, maică. Da’ ce poţi să le faci?!  
  
*  
  
Între timp, mi-a venit rândul şi mă-ndrept uşurel spre ghişeu. N-apuc să pretind leucoplastul, când dinspre triou se clamează:  
  
-Da’ ce madamo, nu respecţi ordinea venirii?! Doar erai după noi! Şi, nici una, nici două, mă simt îmbrâncită de povestitor, urmat şi de ceilalţi, deveniţi activi şi-nfigăreţi.  
  
Farmacista nu-i bagă în seamă pe opozanţi şi mă-ntreabă solicituos:  
  
-Dumneavoastră?! Ce-aţi dori?  
  
La pronunţarea numelui Urgo, îşi declină competenţa ridicând sprâncenele-i desenate gros, precizând tăios:  
  
-Urgo n-avem!  
  
Referinţă Bibliografică:
URGO / Angela Dina : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2844, Anul VIII, 14 octombrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Angela Dina : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Angela Dina
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!