CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fictiune >  

Pinturicchio îşi schimbă decorul
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
-Din salonul acesta până şi el a plecat, zise către însoţitoare noul ocupant, încercând să se optimizeze. Un pictor. Un accident, un traumatism cranian şi o comă până ieri, mi s-a spus.  
  
Nu-i ştiu numele, doar porecla Pinturicchio! L-au blagoslovit prietenii aşa preluând supranumele unui pictor renascentist, ca şi el, tare micuţ de statură.  
  
Sună grozav, nu?! S-a trezit deunăzi din somnul de ani, apt pentru externare! Acum e bine. Trăieşte!  
  
E un precedent! Salonul îmi pare loc binecuvântat! Mă las degrabă şi eu contaminat!  
  
Însoţitoarea îi zâmbește plină şi ea de speranţă…  
  
*  
  
Ca ieri, Pinturicchio se trezise. Fusese încleştat la pat de-o letargie-ndelungă trecând neştiutor prin timp...  
  
Ai fi putut bănui c-a uitat să trăiască? Nu, nu!  
  
Doar se vedea prin suferinţă şi vreme transformat într-un inefabil Crusoe, naufragiat pe-un istm între viaţă şi moarte, sterp şi uscat, pârjolit de-o lumină perfidă, asuprit de lună şi stele polare, în fapt, îngheţatul neon din salon...  
  
Mic la trup, dar cu har dăruit, îşi depăşi supranumele, gândind o schimbare în spaţiul ce-l ocrotea. Şi cu puterea ochilor săi albaştri începu meşteritul.  
  
Umezi praful din preajmă cu picurii de sudoare a frunţii şi făcu o plămadă fluidă trimiţând-o în stropi curcubeici spre tavan, iscusind chipuri de serafimi jucăuşi cântând imnuri frumoase din lire şi surle... încălziţi de credinţa în Prea-Naltul.  
  
Lăsând un răgaz lucrării-ncepute, înţelese că-n minte şi-n inimă doar clipe de bine avea!  
  
Corpul înţepenit de zăcere începu să-i freamăte uşor, uşor. Un strop mai mult de speranţă primi.  
  
Şi, flămând de viaţă, cu pioasă gândire îşi făuri habitaclu de călugăr, chilie înălbită-n pereţi, cu muşcate şi spânzul de leac la ferestre, să-i mântuie boala, rugăciuni să poată-nălţa Celui Mare.  
  
Într-un târziu, cu-aceeaşi privire străbătu zidul încăperii, ridicând un cer siniliu, iar jos orândui o cărare de pietre ducând înspre schitul ce nici nu gândea că-l află atât de aproape.  
  
Referinţă Bibliografică:
Pinturicchio îşi schimbă decorul / Angela Dina : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2823, Anul VIII, 23 septembrie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Angela Dina : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Angela Dina
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!