CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fictiune >  

CALUL NEGRU DE MARE
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Tălăzuită, mareea pleca... Grijulie, strânsese tot. Inclusiv povestea din golfuleţ.  
  
Nu, asta nu se putea întâmpla! În tiparniţa minţii lui rămăsese înscrisă de flash-uri în strânsă reţea!  
  
Şi ca să nu fie vorba că-i doar o părere, scăpatul păstra o mână de păr din coama bogată şi neagră, înăsprită de sare şi-mpletită cu alge!  
  
*  
  
Dinspre plaja îngustă fusese chemat spre larg, să schimbe nisipul fierbinte cu răceala mării! Să-noate, singur hotărând cât şi unde! Departe de-ai lui grijulii…  
  
Plăcerea gândului o gustase cu gura, cu pielea! Şi liber se socotise copilul să-nfrunte lărgimea.  
  
Cu braţe-ascuţite apa tăiase, împingând-o cu fragile picioare, devenite agile şi chiar viguroase.  
  
Aproape de căderea soarelui dincolo de orizont, simţise chemarea golfului prieten. Întors dinspre larg, zărise o aglomerare de stânci. Îndrăzni să o cerceteze.  
  
Se trezi într-o grotă micuţă. Apa-i dansa molcomă prin preajmă. Tavanul în licări albăstrui şi verzii, jucând în penumbra înserării, aleanul parcă-i cânta...  
  
Deodată marea începe să crească!  
  
Când dă să se salte, să cate spre ieşire, un cârcel de durere îl face să cadă, în spaimă să se-afunde că nu va putea de-aici să mai scape vreodată!  
  
Se-ntoarce pe stânga, pe dreapta...  
  
Speriat, se urcă pe-o piatră lucioasă şi neagră din grotă. Dar apa creşte, tot creşte, dincolo de piept, de gură, de nas şi ochi... de frunte. E fără scăpare!  
  
Într-o clipită îi pare că piatra de sub el se scutură încet, se ridică, nechează... Călăreţ şi cal fermecat, în corolă de stropi către afară se-ndreaptă.  
  
Marea le vine-nainte vălurind tot mai înaltă, cumva tulburată că-i află potrivnici.  
  
Din două-trei salturi spre dreapta, copilul se vede pe ţărm. Trezit se simte de fiorul rece, sărat ce-i loveşte trupul. Pe malul nisipos eliberează odată cu apa de pe trup ghirlande împletite din alge.  
  
Se lasă purtat obositul spre cetatea cu somn a Moşului Ene... Zâmbind el adoarme pe dată, în dreapta strângând o neagră ofrandă. De cine lăsată?!  
  
*  
  
Descoperit de-ai lui, cutremurat de fiori de răcoare, le jură credinţă şi mult-ascultare!  
  
Răzvrătit le pare iarăşi când nu lasă din mână ghemotocul negru-ncâlcit, înspre care împunge un ţipăt:  
  
-E din coama calului negru de mare! El, numai el m-a salvat!  
  
Referinţă Bibliografică:
CALUL NEGRU DE MARE / Angela Dina : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2788, Anul VIII, 19 august 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Angela Dina : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Angela Dina
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!