CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fictiune >  

LACĂTELE (PRIMA PARTE)
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Făcuse pact cu Moş Ene pentru întreaga noapte, se pare. Pierduse filmul Trei monede! Şi cât mai regreta, Doamne!  
  
Cât şi-ar fi dorit să revadă locul unde sperase a dobândi dezlegarea de la Cel de Sus! N-aşteptase atât un iubit alături de care să aibă o familie?!  
  
Nu-nţelesese de ce pentru ea nu lucrase Fontana di Trevi şi basta! Ce făcuse greşit?! Doar aruncase în apele acesteia trei euro. Aşa procedau toţi, convinşi că primul îţi garantează reîntoarcerea la Roma, al doilea îţi asigură o iubire, iar al treilea te va face să te căsătoreşti!  
  
Da, îşi amintea perfect! Stătuse cu spatele şi aruncase peste umăr monezile.  
  
Nu-i venea la-ndemână să recunoască ceea ce i părea greşeala vieţii. Încerca s-o facă uitată uneori... N-avea rost să şi-o amintească!  
  
Şi el?! Cum dispăruse aşa?! După serile petrecute împreună?! Şi întâmplarea nefericită din Piaţa Spaniei?!  
  
Să zici că Dumnezeu doarme, că nu vede toate prefăcutele, greşitele?! Ea? O dată n-o făcuse pe-a dreaptă şi, poc! Fusese pedepsită.  
  
Chiar? De ce m-am gândit să tăinuiesc de soră-mea ruga făcută la Fontana di Trevi? Doar mă ştia la Roma trimisă de Agenţie c-un grup.  
  
I-am povestit atâtea de Cetatea Eternă! Numai reperul ăsta l-am omis! Ce-a fost în capul meu? Când s-a mai întâmplat s-ascund lucruri de sora mea?  
  
Şi se tot condamna... Doar aşa putea s-admită neîmplinirea deplânsă.  
  
În ruptul capului n-ar fi recunoscut că se temuse de mezina care lua în derâdere orice superstiţie, ridiculizând-o pentru aşa păcat...  
  
Necazul mai diminuă când îşi aminti de cafea! Ritualul băuturii matinale chiar o înferici, aproape uitând de pierderea suferită.  
  
Radioul, băgă de seamă, îşi făcuse jobul de ieri. Aşa crezu când i-auzi sonurile lansate din bucătărie. Ori, mai degrabă, îl pornise Diana?! Chiar?! Să se fi deşteptat înainte? Şi nu rostuise de-o cafea?! Ce să fie cu uimitoarea indiferenţă afişată tam-nisam?! Nu este ea ahtiată de licoare? Nu ea zice că şi-ar face şi transfuzii cu lichidul ăsta?!  
  
În fine, cât se limpezi turceasca îşi bolborosi gândurile, deretecă prin camera ei, goni c-un desprăfuitor din pene colbul invizibil, dădu drumul umidificatorului, părându-i-se că vipia zilei îşi înfipsese colţii în aerul odăii deja, după care merse prin alte încăperi să-şi caute sora.  
  
Culmea! Nu fu de găsit! Se consolă. Bău o dublă, după care hotărî:  
  
-În fond, e liberă şi independentă! O mică trădare nu strică ataşamentului nostru, totuşi...  
  
N-apucă să-şi încheie panseul că îi ajunse la urechi o ştire. Se comunica de către Primăria oraşului că se iniţiază programul Prima căsătorie.  
  
Iar avu o tresărire care-i zvârli mintea la Trevi. Nu se lăsă împotmolită în regrete zadarnice, nu! Reveni la realitatea imediată, curentă.  
  
Tot felul de politici în vremea din urmă! gândi. Politica demografică cere mult efort şi ceva investiţii. Şi zâmbi neconsolată parcă... Timpul fuge! Și noi, surorile?! Ce se alege de noi?! îi zbură iar gândul către ce-o durea.  
  
Lăsă baltă anunţul şi filosofă vocal, de parcă n-ar fi fost singură: Oare de ce-şi asumă responsabilitatea de zei unii?! În fine, asta e!  
  
*  
  
Plecă înspre Agenţie cam fără chef. Aici o luă-n primire managerul pentru o-ntârziere de şapte minute. Tânăra zâmbi, iertându-l că se grăbise cu admonestarea, tocmai el, o fire indolentă.  
  
Remarcase că exista un motiv aproape obiectiv. Omul avea o hibă funcţională: nu-i plăceau femeile gălăgioase! Ori în dimineaţa respectivă grupul reunit pentru turul oraşului era alcătuit exclusiv din tinere în jur de douăzeci de ani nedovediţi prin apetenţa pentru râsete şi aiureli zgomotoase.  
  
Zâmbind şi către Chief, şi către ceata lui Piţigoi, ridică deasupra capului steguleţul de ghidaj, ca să le atragă atenţia zărghitelor şi să le facă instructajul impus înainte să ocupe locurile în autobuzul supraetajat şi decopertat.  
  
Când se urcaseră, turistele abandonaseră conceptul nesupunerii, fiind ochi şi urechi la domnişoara ghid, încrezătoare că le va ferici în periplul propus.  
  
Optimiste, îşi făceau câte un selfie, material imperios necesar în vederea distribuirii, la-ntoarcere, pe rețelele de socializare. Poate de asta nu simţiră mângâierile cu pulbere roşiatică?!  
  
Cu atât mai mult, nu percutară la timp invitaţia de-a coborî din maşină. Oricum, deşi năucite de celeritatea schimbării, o urmară totuşi pe Adina tăcute, dar încrezătoare.  
  
Şi nu greşiseră! Izbucniră în alt vacarm pueril când li se anunţase că excursia e doar amânată de aerul poluat, încărcat cu nisip roşu, pornit din Sahara, aterizat şi loco.  
  
Când le anunţase Chief cu şarmul său că vor fi conduse la Podul cu lacăte ale iubirii, aflat la doi paşi, legând parcul de insuliţa naturală din centrul lacului, izbucniseră în ţipete!  
  
Ieşirea lor o băgă-n sperieţi pe Adina crezându-se ameninţată de-o ceată de pitecantropi turbaţi. Tinerele auziseră că asemenea locuri se găsesc pe glob, dar nu ştiau că şi-aici ar fi aşa ceva, iar acum vor face cunoştinţă cu el?! Poate vor afla şi poveşti de dragoste inedit zălogite, cine ştie?!  
  
Se adunaseră ciopor în jurul ei şi, luându-şi seama, tăcură ca la comandă aşteptând îndemn. Le tenta mult şi-acest obiectiv al excursiei.  
  
Adina se conformă, mulţumită în sine că urma un program sugerat ca salvare a prestaţiei sale de ghid şi încă remunerat în plus, nefiind cazul unor cheltuieli suplimentare pentru Agenţie. Deplasarea era per pedes, iar atribuţiile sale deveneau mai plăcute făcând loc subiectivului, etalării puterii sale imaginative, creatoare etc.  
  
Ridicând fanionul, le semnală plecarea către Pod. Fu imediat înconjurată de petalele multi-sonore care în dimineaţa estivală metamorfozau atractiv bulevardul, în alte zile incolor, răvăşit de frâne şi claxoane.  
  
Grupul se bucura în deplasare de maximă toleranţă; nici o grimasă de respingere nu-i era alocată, dimpotrivă, trecătorii contaminându-se de-o bună şi energizantă dispoziţie matinală.  
  
Lângă balustradele Podului, fură uimite de ciorchinii de lacăte etalate soarelui dimineţii. Totuşi nu întârzie remarca privind numărul destul de mic al închizătoarelor iubirii.  
  
Se mirară nespus aflând povestea despre o tânără sculptoriţă, originară din oraş, care găsise soluţia să imortalizeze pe logodnicul pierit de curând în incendiul dintr-un club din Capitală printr-un bust turnat din fierul tuturor lacătelor dragostei aflate la data respectivă acolo.  
  
Într-o noapte, ajutată pesemne, le luase. În scurtă vreme apăruse lucrarea. Nu făcuse nici o altă pagubă.  
  
Deşi identificată şi acţionată în judecată de Primărie, fusese achitată la intervenţia tinerilor din oraş care consideraseră inedit şi minunat gestul ei. Doar acţionase în numele marii şi nestrămutatei sale iubiri! Tot ei făcuseră o Chetă a dragostei pentru plata cheltuielilor de judecată.  
  
Avizatele se înmuiară şi deveniră ascultătoare, înşiruindu-se pe lângă Adina. Doar aveau să afle de la dânsa şi despre lacătele de la poarta Julietei din Verona, puse în vremurile actuale de tinerii localnici ori de turişti pentru a înveşnici vreo aducere-aminte despre iubire, fie o logodnă, fie o cerere în căsătorie.  
  
Grozav de încântate se dovediseră când li se povestise despre North Seoul Tower de pe Muntele Namsam din Coreea de Sud, cel mai înalt loc din oraş şi despre terasa celui de-al şaptelea turn, pe care s-au realizat un gen de copaci cu rezistenţă maximă, în care să poată fi agăţate lacătele îndrăgostiţilor.  
  
Auzind şi completarea strecurată de Chief, izbucniră în aplauze, amuzate c-aflaseră şi de o Cutie a cheilor, tot în zona pomilor, în care depozitarii lacătelor să-şi pună la fereală cheiţele.  
  
<CONTINUAREA... SĂPTĂMÂNILE VIITOARE>  
  
Referinţă Bibliografică:
LACĂTELE (PRIMA PARTE) / Angela Dina : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2662, Anul VIII, 15 aprilie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Angela Dina : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Angela Dina
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!