CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fictiune >  

NEVĂSTUICA
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
-Și mai sunt femei care fac blestemăţii d-astea? se interesă Geluţa, rămasă cu ochii duuuşi înspre unde? înspre ce?  
  
Fusese de faţă când Rica lui Tone trecuse pe la tuşica Raveca s-o-ntrebe de ştie vreun leac pentru Mar’cica ei, deh, bălţata din grajd. Stârpise, ce mai?!  
  
Plecase informată şi mulţumită, dar şi cu mintea vraişte de la nişte vorbe rostite de tuşica Raveca, firoscoasa recunoscută de sat?! Doar ştia atâtea, chiar înţelegea ce-a fi aia veterenari, medicaţie, cabalin şi câte şi mai câte rostise?!  
  
-Apăi cum, dară?! i se păru Ravecăi de prisos îngrijorarea. Moşica Lina din satul vecin e chiar doftoroaie, nu alta! Da’ ce zic?! Are şi ea un lips, regretă tuşica.  
  
-Care? fu succintă Geluţa, cam necăjită că nici muica Lina nu le ştia pe toate.  
  
Şi Raveca povesti că numai de nevăstuică nu te scapă Lina cu descântece! Dar ea tot mântuie omul cu învăţul ştiut din bătrâni. Şi completă:  
  
-Apăi, ştii copilă, că nevăstuica asta, cât îi de iute şi de rea, tot are un şmerchez de n-o poţi huli?!  
  
Fetiţa se miră grozav! Ce-o şti animăluţul ăsta?! se-ntreba în vreme ce Raveca pornise după nişte coceni s-aprindă focul de-o mămăligă.  
  
-Împleteşte coama calului în zeci de codiţe meşteşugit rostuite, de-ai zice că mână de zână le-ar fi făcut... îi lămuri tuşica la revenirea-n odaie.  
  
-Cee?? articulă uluită Geluţa.  
  
Apoi, cum nedumerirea-i dădea navală, continuă:  
  
-Și calul?! Cum de-o lasă?  
  
-E poveste, nu glumă! E cu minţile acasă bietul! Ştie de la moşii lui...  
  
Înserarea, zbânţul de peste zi la zăpadă, înfometarea şi duduitul focului o făcură pe fetiţă să dea mâna cu Moş Ene. Aşa că n-o întrebaţi de-a fost poveste ori adevărat ce-a rostit mai departe Raveca.  
  
Când iarna-i grea, cum este, na, şi asta, năroada se urcă în coama cailor. Numa’ să fie armăsari! De parc-ar şti c-ăştia se fălesc tare, tare cu frumuseţea lor!  
  
Se vâră acolo, la cald, jucându-se cu părul lor aspru, împletindu-l în şuviţe măiastre, pe care nu le mai poţi descâlci.  
  
Şi, dacă mânzul n-ar îngădui-o în coamă, dacă s-ar da speriat, atunci nevăstuica i-ar înfige dinţii plini de venin în grumaz, muşcându-l de moarte, ciudoasă că nu s-a lăsat împletit...  
  
Nu se ştie cum, Geluţa, trasă de nas de aburul mămăligii răsturnate pe cârpător, se zbici de somn, auzind în clar doar :  
  
Aşadar, când vezi o arătare de-asta în grajd, să-i dai pace! De-i vrea s-o stârpeşti şi ni putea, atunci îţi muşcă o vită şi moare!  
  
Referinţă Bibliografică:
NEVĂSTUICA / Angela Dina : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2619, Anul VIII, 03 martie 2018.

Drepturi de Autor: Copyright © 2018 Angela Dina : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Angela Dina
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!