CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fictiune >  

FORWARD
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
La pensie, Agatha se-apucase de scris.  
  
Peste trei decenii fusese bibliotecară. Citise mult. Înarmată cu experienţa de viaţă, cu cea de cititor, gândi să se înfigă şi ea în memoria posterităţii.  
  
Aborda stilul prozei scurte ştiind că-n secolul al XXI-lea n-are omul timp de citit, poate doar la... dar în scurt, că time is money.  
  
Se aşeza dimineaţa devreme la măsuţa-i de scris, deschidea computerul, găsea iute-iute site-ul cu hitul coreeanului PSY, Gangnam Style, izolându-se de sonurile stupului-bloc în care trăia de peste patru decenii. Doar aşa îşi putea dezvolta ideile. În vacarm muzical!  
  
Până ca ele să se arate, azi îşi aminti discuţia de ieri cu Babacul, fost cantemirist ca şi ea, încheiată cu-ntrebarea lui Când e bine să fii român?  
  
Teribil şi omul ăsta, gândi Agatha. E cu cârlig întrebarea! El mereu face speculaţii, conchise ea, ştiindu-şi fostul coleg om de glume. Totuşi?!  
  
Meditând, alter-ego-ul începu să-i sufle răspunsul.  
  
La viaţa ei, Agatha nu copiase în şcoală niciodată, nici note pentru răspunsuri suflate nu luase! Acum era tentată de infracţiune. Ce-avea să fie?! Se încuraja ciulind urechea la... glasul interior.  
  
Mâinile începură s-alerge vioi pe tastatură. Și notă sub dicteul automat:  
  
-Când… e turist prin Etrangeria!  
  
-Aşa-i! aprobă ea. Românul cutreieră mapamondul, paşaportul e bun, doar posesorul e membru UE! Şi e un avantaj! Chinezii ori indienii ar îmbătrâni aşeptând la cozi kilometrice viza!  
  
-Când… vorbeşte binişor engleza!  
  
-Și asta îl ajută peste tot în lume, detalie talentata. Chiar de n-a aplicat la studiu în şcoală, a prins limba lui Brad Pitt şi a lui Clint Eastwood din filme. Ca spaniol sau italian, ar fi fost auzit numai ciripind pe limba sa.  
  
-Când… călătoreşte ca turist, backpacker, explorator sau afacerist!  
  
-Desigur! Desigur! întări Agatha. Ca somalez ori nord-coreean, ar fi călătorit ca refugiat, se ştie!  
  
-Apoi... când… se descurcă şi-n junglă!  
  
-Oh, da! Cum să nu-nfrunte lighioanele amazoniene? Reuşeşte fără probleme! A deprins abilităţile necesare de când îl alergau prin cartier câinii. Japonezul ori neamţul ar fi clacat emoţional, precis.  
  
-Când… enervat, poate înjura temeinic pe oricine, pe limba lui!  
  
-Dac-ar fi fost englez, ar fi-ncasat-o de la prima silabă f... y...!  
  
-Când… e vizat de înşelăciune!  
  
-Exact! Exact! se bucură din suflet respondenta. Miroase hoţul din spatele oricărei măşti, oricât de simandicoasă ori de oficială i s- ar părea, eludând pericolul totdeauna!  
  
-Când se poate bucura de ospitalitatea celor din Orientul Mijlociu!  
  
-Chiar aşa! Se cunoaşte cum localnicii de acolo îl invită amabili acasă la ei, când aud că vine din România, ţară apreciată acolo. De-ar fi american, găzduitului nu i s-ar mai da drumul decât cu recompensă! Nu?!  
  
*  
  
Intervenţia dublurii, deşi scurtă, fu utilă elucidării problemei.  
  
Scriptul fu expediat Babacului prin mail şi spre marea mirare a Agathei, avea să se-ntoarcă peste vreme ca mesaj într-un colaj de Glume precedat de un lung şir de Forward-uri! Ca să vezi?!  
  
Referinţă Bibliografică:
FORWARD / Angela Dina : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2536, Anul VII, 10 decembrie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Angela Dina : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Angela Dina
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!