CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fictiune >  

DESCĂTUȘARE
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
I s-a blocat uşa lui Codru!!!  
  
Vacarm de-apocalipsă se porneşte provocându-ţi viziuni, de parc-ai fi drogat...  
  
Izbucnesc străfulgerări împroşcând încolo şi-ncoace verdele, vineţiul şi roşul unor stele prevestind ce vei simţi ca privitor.  
  
Chiar holograme succesive te pleznesc, împungând înspre ochiul aţintit către gaura lugubră amintind cu greu intrarea în apartamentul vitregit.  
  
Aproape că simţi gustul sălciu de stimulente înghiţite de Codru pentru revigorare sau chiar spre asmuţire asupra vieţii ăsteia halucinante pe care o străbate cu bocancii săi nedezlipiţi de tălpi nici vară, nici iarnă, nici pe stradă, poate nici în pat...  
  
Spaţiul culoarului se-ngustează şi se dilată succesiv, comprimând ori depresurizând aerul, de-ţi pocnesc timpanele precum castanietele în timpul unui vârtej iscat de valurile de sangria îngurgitate în timpul fiestei spaniole.  
  
Nici pavimentul casei scării nu-ntârzie alinierea la configurarea sinistrului perceput, nu!  
  
Pare s-ascundă privirii, sub o peliculă de gheaţă înveşnicită, sute şi mii de particule restante din cei trecuţi pe aici.  
  
…  
  
Ceea ce nu vezi imediat, deoarece urcatul scărilor şi preumblarea prin culoarele blocului nu-ţi îngăduie să te-aţii în sus, să fii spre nori căutător cu privirea este... plafonul clădirii, oglindă imensă, viciată de trecerea vremii!  
  
De mult nu mai e limpede! Cât s-a străduit biata s-amplifice luminozitatea unui spaţiu lipsit de ferestre?!  
  
Ca o adevărată poartă-ntre lumi, s-a deschis şi-nchis... ori de câte ori a răposat vreunul din bloc, căci nu puţini dintre locatarii de-aci s-au stins în patul şi-n iatacul propriu!  
  
Ei bine, a dus dincolo de ea vieţi, cu ce a fost hidos ori amuzant pe scară!  
  
Şi de astă dată, tot ea, precum o cupolă, străjuieşte-ntâmplarea sinistră!  
  
...  
  
Prevăzut c-un satâr de bucătărie, Codru, aidoma unui robot, vaşnic tăietor de ce se-ntâmplă, loveşte alternativ în cele trei încuietori ale uşii blindate.  
  
Vestmântul, un parpalac cândva maro, devenit parcă cenuşiu, i se zbate sub mişcările abulice precum halatul unui pensionar de la Obregia!  
  
Asemeni unui Gerilă de poveste îşi tremură-n eolian răsuflu buzoaiele de căpcăun, proferând de neauzit ocări spre maştera-i ce-a zăvorât portalul casei lor, alternându-le cu salve de năduf scuipate ca de-o balenă ucigaşă.  
  
Şi pentru ce făcuse nesocotita gestul ăsta?! Doar el trântise-a închis uşa cât să vină de la Non-Stop cu laptele şi pâinea!  
  
Şi ce puteri săltaseră din pat scorojita libarcă semioarbă, după atât amar de vreme de zăcere? îşi repeta încontinuu fiul şi-n gând şi tare, nepăsător de nimicnicii spectatori, neînstare decât să-şi mântuie indiscret curiozitatea privind flămânzi la chinul său... deznădăjduit şi curios travaliu!  
  
Îi urăşte pe toţi, dar, mai ales, pe sine! Şi-n primul rând, pe scorpia îngălată şi nespălată, cum o gratula pe mamă-sa dimineaţa, când o găsea în dormitor îmbibată în propriile şi neanunţatele reziduuri!  
  
La concurenţă cu lăcătuşul solicitat să-i deblocheze metalica, Codru simte revolta neputinţei sale, izbind ca un căpiat poarta iadului său!  
  
...  
  
Unul, cumplit de naiv, recent mutat în bloc, se dă rotund că e dotat! Ia poze c-un smartphon performant şi le trimite în eter.  
  
Alertaţi, binefăcătorii de la 112 sosesc pe dată! Curând, spre mirarea tuturor, se iveşte şi-un agent de la Poliţia Locală, antrenat de vacarmul prelungit şi-n afara clădirii.  
  
Sosiţii pricep rapid ce nu înţelesese locatarul nou! Spărgătorul nu e infractor, ci propietarul văgăunii ce se va deschide!  
  
Băgăreţul e legitimat şi i se dresează proces-verbal de constatare, prin care află derutat c-amenda va fi de trei ori majorată dacă... Sfârşitul nu-l mai percutează!  
  
Oricum, e peste aşteptări! S-a dus de râpă ţara... mai bâlbâie spre sine binefătorul surprins şi merge de se-nchide în scoica lui.  
  
...  
  
Satârul e deodată lăsat de izbelişte. N-a dovedit nici o broască!  
  
Codru e sleit. Rezemat de perete, lângă unul din uşori, pare o figură componentă a unui straniu model de tapet.  
  
Imensu-i pardesiu i se prelinge în două aripi frânte pe lângă tors, năclăit de sudori fierbinţi din care se-nalţă un iz usturător de stârv, încă de viu intrat în putrefacţie.  
  
Privitorii, osteniţi de spectacol, încropesc bisericuţe pe varii subiecte.  
  
Doar cel supranumit de Codru Pompierul stă cu ochi hulpavi de reporter la vreun tabloid. Nu vrea să piardă momentul eliberării şi pace!  
  
Încercarea deblocării este aproape terminată, când proprietarul preia conducerea şi, c-o ultimă sforţare, se-mpinge c-un umăr în tăblie şi...  
  
Un vuiet ca de sfârşit de lume bagă-n sperieţi asistenţa după ce-l trânteşte pe Codru la pământ şi parc-anume imprimă capului o zbatere de minge.  
  
Izbitul nu încearcă nici o durere... Doar se uită-n stânga oripilat după şepcălia de jockeu dusă-n zbor de răsuflarea scoasă de, crede el, uşa în dureri... Şi-i dă drumul unui râs hohotitor, mix de regret şi bucurie!  
  
De-aşa zbucium, Codru pierde ce vede Pompierul: din incintă, nonagenara mamă, redusă la dimensiuni de musculiţă sfarogită, zboară în ţinută de fostă înotătoare spre sticla din tavan a cărei pastă de argint o soarbe printr-o crăpătură!  
  
Miraza-ntinereşte, iar pereţii holului mugesc, fremătând iarăşi ca un gigant burduf de-armonică: descătuşaaare!!!  
  
Referinţă Bibliografică:
DESCĂTUȘARE / Angela Dina : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2494, Anul VII, 29 octombrie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Angela Dina : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Angela Dina
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!