CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fictiune >  

CHEIA STRATAGEMEI
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Din anii ’90 avem şi noi, caracalenii, un Studiou TV! Suntem grozavi! Teleaştrii noştri, recrutaţi exclusiv din judeţul Romanaţi, că neoficial nu-i mai zice Olt, a revenit la numele vechi, îi întrec pe ăi din Bucureşti, fie de la Televiziunea Naţională, fie de la cele private! Sunt talentaţi, dom’le, n-am ce zice?! Realizează nişte show-uri! Şi cum să fie altfel, când sunt olteni?!  
  
Şi fără falsă modestie, la Caracal, în orice domeniu, se află inşi grozavi! Ce mai?!  
  
...  
  
Iată, acum suntem în platoul pentru Concursuri. Din clipă-n clipă va începe etapa finală a emisiunii Vrei să fii milionar? Tema? Succesul în afaceri! În loc de bibliografie, experienţa personală!  
  
Inedit! veţi zice. Şi aveţi perfectă dreptate. Dar nu vă miraţi. Doar e vorba de olteni!  
  
În postura competitorilor, un duo insolit prin înfăţişare: un tânăr, în jur de patruzeci de ani, arogant, vestimentat ultraelegant şi un vârstnic în haine modeste, cu dinţi lipsă, dicţie precară şi-un început de Parkinson stânjenitor.  
  
...  
  
De la prima întrebare şi până la penultima, sorţii au fost când de partea vârstnicului, când de a tânărului... Fiecare a impresionant prin cunoştinţele sale în domeniul propus, motiv ca pe tot parcursul emisiei, pe culoare, în gradenă să se parieze febril.  
  
Iritaţi de tinerelul cu aspect elegant şi o retorică prea muşcătoare, spectatorii nu se îngrămădesc să pună rămăşag pe dânsul. Numai o singură persoană îşi manifestă curajul. Poate iubita? Ori cineva din familie? Sau din anturaj?! Presupuneri. Exclusiv presupuneri.  
  
În schimb, li se pare imbatabil bătrânul. De aceea toţi se îndeamnă să parieze pe acesta.  
  
După seria de întrebări finale, cei doi au punctaj egal.  
  
În această situaţie, prezentatorul aruncă întrebarea decisivă. După clipe bune, bătrânul, favoritul publicului bate în retragere. Şi se declară învins...  
  
Mulţi oameni şi-au irosit bănuţii în ziua aceea! Mulţi pariori şi-au jurat să se lase de sportul ăsta! Flerul caracalenilor să se fi subţiat?! se gândeşte unanim. Şi păgubiţii, şi organizatorii evenimentului încheiat în aşa notă insolită sunt derutaţi.  
  
...  
  
Un reporter reuşeşte să intre în culise. Îl găseşte pe cel ce pierduse concursul înconjurat de mulţimea stupefiaţilor. Reuşeşte să-l chestioneze sumar:  
  
-Cum vă simţiţi după ce aţi distrus şansa altora şi, mai ales, şansa dumneavoastră de a câştiga mulţi bani?  
  
-Ca un adevărat om de afaceri, răspunde bătrânul zâmbitor. Asta am fost şi aşa mă simt şi la vârsta senectuţii.  
  
-Cum adică? insistă curiosul, negăsind la el cuvinte destule.  
  
Şi nici una, nici două, seniorul îi oferi cheia stratagemei:  
  
-Ghici cine a pariat pe tânăr?!  
  
Referinţă Bibliografică:
CHEIA STRATAGEMEI / Angela Dina : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2410, Anul VII, 06 august 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Angela Dina : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Angela Dina
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!