CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fictiune >  

VISUL PĂLĂRIERULUI
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Noaptea trecută? Cucerită de-un vis-carusel! În culori de curcubeu, înseilate de-o panglică de rips aurie, se roteau calote şi capişoane, discuri şi cilindri, calapoade sofisticate, vălătuci de fetru, de pânză, de pai, de dantele...  
  
Trezit, sufletu-mi musteşte de copilărească temere c-aş fi întâia dată prin locurile astea, rupt de casa şi familia înjghebate dincolo, peste ocean!  
  
De trei decenii n-am mai dat o raită prin locul înstăpânit de memoria bunicilor trăitori odată în centrul Buzăului...  
  
Calc hotărât prin Piaţa Teatrului, apoi mă-ndrept spre Cuza Vodă, unde-o clădire augustă domnea în amintire. Alături, trecătorul vedea o perdea de trandafiri sângerii urcători. Uite-i, sunt şi azi! Bolta e abia o nălucă a ceea ce-a fost... lăsând lesne vederii gangul care duce spre prăvălia bunicilor.  
  
Resturile frontonului simplu - un joben şi o tocă sculptate, zidul scofâlcit sub plesnet de ploaie şi pavimentul din pietre cenuşiu-albăstrii poartă umbrele timpului.  
  
Uşa mărinimoasă cândva e amintită numai de-un clinchet... clopoţelul străvechi. Privesc sub ogive ferestrele-vitrine, acum adevărate găvane sperioase, tăinuind petrecutele...  
  
M-apropii de pragul tocit. Zăresc o rămăşiţă din potcoava ţintuită cândva cu braţele-n jos de bunicul ca pavăză-mpotriva ghinionului.  
  
Intru. O bufniţă flutură zvelte aripi deasupra capului meu, lăsând în urmă-i ocean de lumină...  
  
Minune! Urcat pe-o scăriţă, bunicul apucă o biretta:  
  
-Azi trece s-o ia comisionarul de la Catedrala Sf. Iosif. Să-i găsim o cutie, şerico!  
  
-Cum spui dumneata, bărbate! se-alintă bunica, o zvârlugă în deux-piece-ul de şantung fumuriu. Priveşte încântată la omul voinic, coborând agil fuşteii pe vârfuri.  
  
Ajuns lângă soţie, roteşte mulţumit liturgicul acoperământ. Ochii albaştri trimit irizări pe sub fruntea-i înălţată de-o calviţie timpurie.  
  
-Să ştie Librescu de pe Lipscani! Ce-ar zice, sărmanul, că Bucureştii-s întrecuţi de Buzău?!  
  
-Crezi dumneata că Sfinţia Sa va da seamă unde-i gândită şi împlinită biretta purtată la ceremonie?!  
  
Tresar. Sunetul clopoţelului de la intrare mângâie peretele cu faguri sculptaţi în lemn de cireş, ocrotind comenzile gata...Unde-s bunicii?!  
  
Pavimentul din dale albe şi negre răsună sub paşii unei apariţii blonde, înaintând grăbită spre... mine?!  
  
-Maestre, am venit...  
  
În transă, iau de pe-un suport fantezist o canotieră şi-o aşez într-o cutie din carton de mătase.  
  
Tânăra mă priveşte captivată:  
  
-Oh! Cât se va bucura tata! Azi pălăria pare un accesoriu desuet... nu un must-have pentr-un domn! De ce oare?! Şi să afli în urbea noastră un maestru pălărier e fantastic! Dumneavoastră lăsaţi în urmă pe oricare confrate renumit din Vest!  
  
Paiul pălăriei pare încântat şi sclipeşte gălbui-auriu în bătaia soarelui...  
  
Înfericit de recunoaşterea primită, ofer POS-ul pentru ca tânăra să achite cu cardul. O însoţesc galant până la uşă.  
  
Ies şi eu zorit. Clopoţelul mă petrece în clinchet... Potcoava din stânga intrării trimite o lucire... E întreagă?!  
  
Preajma-i renăscută, ruina, disipată! Gangul răcoros mă absoarbe! Acum sunt în stradă, trandafirii s-au dat de-o parte şi de-alta! O placă atârnând de-un lănţug te-ncredinţează că pe-aici ajungi la... Visul Pălărierului!  
  
Referinţă Bibliografică:
VISUL PĂLĂRIERULUI / Angela Dina : Confluenţe Literare, Ediţia nr. 2396, Anul VII, 23 iulie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Angela Dina : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Angela Dina
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!