CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Fictiune >  

CORRIDA
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Minunea se petrece La Pamplona!  
  
Întâi, temutul din arenă, el toro, intrat furibund, se-opreşte. O stană de piatră mimează, privind la matador, apoi încurcat, spre copite. Prinzând iar zvâc la picioare, se-ntoarce grăbind către grajduri.  
  
E lăsat. I se face pe voie. De Sus, un Ochi apatic totul priveşte...  
  
Azvârle mulţimea turbată din piepturi năduf peste Plaza de Toros! Arena e-acum dărâmată în văzul doritorilor de spectacol, visând să-l poarte pe umeri pe Costa prin Puerta del Principe, în ultima lui zi de luptător.  
  
Totul e-n spulber... Doar praf şi regrete... Bolnavi de-ntâmplare, sleiţi în durere, împătimiţii apucă spre case. Macină-n dinţi tutun şi gânduri nefaste: Cineva e de vină! Costa să zacă-n ruşine! Ultima-i luptă - aşa un eşec?! Mai bine mormântul să-şi vadă! Să-l ucidă ar dori ei pe dată, căci numai răzbunarea e leac de-nţeles!  
  
Cu iluzii pierdute, duiumul păşeşte în tropot de inimi febrile. Din piepturi spre minţi necazul în lavă îndrumă, gata să-şi facă dreptate nebună...  
  
Surprinşi de-o stavilă în cale-apărută, pe loc se opresc. Ce este? Cine-i înfruntă? Întrebările murmură-n val după val.  
  
Un niño temerar se aţine, căci le aduce cu sine o veste. Ceva se întâmplă în Plaza! Să zorească! Îndată crezare să-i dea!  
  
Crepuscul de seară învăluie totul. Înşelaţii devin răbdători, amână-ndârjirea, uitată o fac şi-l urmează tăcuţi.  
  
Ajunşi în locul poftelii, se uită încoace, încolo, în timp ce solul cu ştirea sare întruna împuns ca de ace. Cu gura căscată, cu ochii măriţi, către ce cu braţul înţeapă?!  
  
Acolo se-ntâmplă miracol!  
  
Gândesc la fel şi ceilalţi când o chitară începe în forţă-o cântare. Învăluiţi în dulce şi plăcută mirare se deschid şi-ar vrea cu toţii să ştie ce-aşteaptă.  
  
Pe unde vibrânde, în centru mlădios se-arată chiar Costa ducând o gitană, Lolita, la vendedora de flores.  
  
Nici una, nici alta, dansul începe. Cei doi în tălpi iau pietrele albe lucinde. Scântei sar din tocuri. Dansul se-ncinge şi arde. Pârjol în priviri. Şi-n ritm de corrida cei doi zvonesc ison să le ţină prin murmur sosiţii în piaţă.  
  
Pământul perechea loveşte. În dans pasiunea-şi răsfaţă. Văpaia trăirii cei doi îşi arată. În orice pas adânc e frământată.  
  
Vrăjiţi, ei, privitorii, pe clipă uită durerea traită mai devreme în arenă. Pe Costa îl iartă. Iar firava Lolita le pare-acum un înger de fată.  
  
De basm e preajma, cei doi - veniţi dintr-o poveste! Oftatul de-ncântare răsun-acum în piaţă din pieptul tuturor.  
  
Lolita şi Costa plutind uşor se-nalţă! Pe o catenă-ngustă de nor ei patima-şi răsfaţă. Tempou năvalnic, mişcare zbuciumată! Dorul din suflete pare topit şi tors în albăstrii fuioare, mânate pe bolta-nstelată.  
  
Pe o celest-arenă toreador semeţ e Costa, Lolita – unduita-i capă, iar taurul-iubire din propriul sânge de-acuma se adapă…  
  
Referinţă Bibliografică:
CORRIDA / Angela Dina : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2312, Anul VII, 30 aprilie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Angela Dina : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Angela Dina
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!