CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Fantezie >  

UN COPIL SUSPINĂ
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
La golfuleţ, în vara pe trecute, vin rar vizitatori după crepusculul de seară. Scufundătorii sunt demult acasă. De când cu eşuarea vasului aceluia, fructele lor de mare n-au preţ ca odinioară. Sărăcesc acum căutătorii în ape tulburi!  
 
Ambarcaţiunea lovită de stânci îi pricopsise cum nici nu visaseră! Lăsase la vedere o pată neagră, uleioasă, ce-aflată în derivă, la placul curenţilor marini, se ondula în forme şerpuitoare tot mai aproape de mal.  
 
La ceasul ăsta, când soarele-şi încheie drumul său pe cer, So Jin-Ji stă pe ţărm. El cugetă la soartă. Are-o colibă veche şi săracă, un biet copil şi-un câine. De-i cauţi, toţi bolesc. Şi doar el e de vină!  
 
Tânjeşte şi leac la suferinţă nu găseşte. Nici rostul nu-şi află de-o vreme bună.  
 
Privind la-ntinderea de ape, nelinişte câinoasă pe dată-l îngheaţă... Pentru nimic nu poate să uite întâmplarea! Din ea i se trage neputinţa!  
 
Devreme-n zori se scufundase ca şi-n alte dăţi senin şi cu nădejdea în coşul ce va umple cu fructele de mare, pe care să le schimbe c-o măsură bună de orez, să aibă de-ale gurii.  
 
Atunci ca niciodată părere de rău îl încolţise, că n-avusese minte să-şi lege de umeri două coşuri! Potop de roadă-i oferise prietena lui, marea! Şi numai o lăsare în adânc făcuse...  
 
Dar, când la suprafaţă fu să iasă, îl izbiseră talazuri îndrăcite de furtună şi stânci colţoase îl plezniseră furioase. Îl năuciseră bine sărăcindu-i urechile de bureţii îmbibaţi cu ulei şi smulgându-i cleştii din carapace de ţestoasă pentru nări. Până să se dumirească bine ce grozăvie i se-ntâmplă, înghiţise în neştire apă.  
 
Purtat de valuri, fu aruncat pe mal. Crezuse că murise... Trezit iarăşi la viaţă de prielnicii tovarăşi, întâi jură că-n gură pic de apă nu va pune prea curând. Apoi jelise agoniseala marină prăpădită. Revederea copilului şi a câinelui îl întărise dându-i speranţe pentru o altă zi!  
 
Totuşi nădejdea avută nu i se-mplinise, căci de-atunci îl copleşea o teribilă teamă de-a se-ntoarce în adâncuri. De lucru altceva nu găsea, doar câte-o slugăreală din puţin plătită. Abia de-agonisea pentru orezul zilei...  
 
Dong-Hae, fecioraşul drag la zece ani ajuns, nu fusese o zi măcar la şcoală. Din ce să scoată părintele woni de taxă, de haine, de papuci?!  
 
Însuşi Bu-Bu, căţelul de pripas, oploşit de ani la ei, slăbit şi-nfometat e precum stăpânii.  
 
La astea se gândeşte So Jin-Ji în apus, oftând...  
 
Ca un copil se miră când zăreşte la orizont soarele aducând c-un galben de-aur. Pe dată-şi aminteşte că nu o dată îl furase gândul să pătrundă iar în adânc, să ia seama dacă ceva de vis n-ar fi găsit pe-acea epavă. Vedea o şansă în asta, căci disperarea din spate îl mâna! Se ridică încet şi cu smerenie omul. Către Cer se închină, implorând iertare pentru câte a greşit.  
 
Îşi umple zdravăn plămânii cu aer şi, fără nici o temere de moarte, se-aruncă în apă. Unduind se-afundă grabnic, uimit cât spor găseşte-n sine.  
 
La epavă ajuns, pipăind formele se ridică pe copastia plecată uşor pe-o rână. Ceasul ăsta prielnic i se pare o minune: prin perdeaua apei îndeamnă spre el un crăpcean cu chip de om, cu solzii din monezi. Arătarea aurie intră de voie în coşul legat de gâtul lui So Jin-Ji, umplându-i-l de băncuţe gălbii.  
 
Mirat de-atâta nesperată bogăţie, bietul om deschide larg gura şi...  
 
*  
 
În zori, marea depune neaşteptată ofrandă pe plajă. E So Jin-Ji strângând la piept coşul cu roada ultimei sale scufundări. Alături un copil suspină, căci lacrimi n-are. I-au pierit...  
 
Referinţă Bibliografică:
UN COPIL SUSPINĂ / Angela Dina : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2004, Anul VI, 26 iunie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Angela Dina : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Angela Dina
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!