CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Fantezie >  

CASETA CU BIJUTERII
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Plecase de multă vreme bunica şi eu tot mai plângeam, aievea şi-n vis. Ograda şi casa îi purtau încă pecetea. Mă amăgeam că e dusă prin vecini, că vine îndată...  
 
Furişat după cină în iatacul ei, azvârleam împrejur ochi ageri, hulpavi. Îmi părea minunat lăuntrul cel tainic, de mult neumblat. Penumbra tremura ca-ntr-o poveste. Nu-mi aduceam aminte când fusesem acolo ultima dată, însă acum parc-aş fi intrat întâi!  
 
O fereastră micuţă cu gratii se-adăpostea îndărătul unei verzi perdele străvezii. Sclipirea mătăsii da privirii curioase frumuseţea deplin-a grădinii de-afară.  
 
De-a lungul unui perete, patul cu tăblii vopsite în culoarea aguridei îţi arăta din medalioane aurite poze bucolice, odrăslite în culori de curcubeu, prelungind mii de tonuri în ochi şi în minte.  
 
Pe lângă peretele din faţa crivatului, o ladă-nflorată cu lalele şi maci îi ţinea tovărăşie acestuia, ascunzând sub capacu-i încrustat cu scene diurne adevărate simboluri ale vieţii trecute în trudă şi dragoste multă.  
 
Din pavimentul de şamot-al odăii, mângâiat de o scoarţă prelungă, între pat şi lada cu zestre răsăreau parcă minunate flori roz-albe în chenar de frunze lucioase, ţesute de-o mână dibace.  
 
În mijloc de casă, soră cu patul se răsfăţa într-un picior-tulpină o măsuţă. Metalul colorat ca lămâia fusese presărat cu flori de nu-mă-uita de pictorul darnic.  
 
Pe tablaua rotundă a mescioarei trona o casetă de argint cu pereţii filigranaţi, necunoscută mie. Lăsa vederii fluturi-monede şi minunate flori de olmaz - inele, cercei, medalioane şi broşe...  
 
Ţin minte cum a fost de parc-ar fi acum...  
 
M-aplec. Privesc şi respir sacadat. Ca un fur pofticios strecor între laţurile delicate degete flămânde şi dau să înşfac măcar o minune. Vreau s-apuc, nebănuind că lipsa de pază-i himerică...  
 
Gândul e pe cale să devină faptă, când înţeleg că drept pavază e un lacăt gracil in formă de şarpe bătut în smarald, legat ca o fundă de capacul răsturnat.  
 
Ameninţat de privirea mea se mişcă uşor ţintindu-mă cu ochi de rubine sângerii. Desface perfid coada subţire, prelungă şi capul şi-l înălţă spre mine sâsâind uşurel, agitând limba - fâşie de neagră turbalină, despicată în două la vârf.  
 
Fac un gest retractil şi aştept. Micuţa reptilă se-nnoadă ca prin farmec la loc. Repet iar mişcarea de tâlhar, fixând avid păzitorul gingaş. Se desface din strânsoare, se-nalţă mai sus... Limba-i, o furcă abilă, agită ameninţător imnul peltic. Încerc o cutremurare! Mă tem!  
 
Speriat, vreau să fug, să scap de pedeapsă! Dar nu am răgazul, că-n uşa deschisă apare chiar năluca dorită şi glasul bunicii cântă: Eşti aici? Ce bine-mi pare! Degrabă te du la culcare, căci zorii grăbiţi din urmă te-or prinde!  
Referinţă Bibliografică:
CASETA CU BIJUTERII / Angela Dina : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1997, Anul VI, 19 iunie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Angela Dina : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Angela Dina
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!