CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Fantezie >  

ARBORELE VIEŢII
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Ce se-ntâmplă?! Cum de trăiesc speranţa că-n viaţă persist?! Reiterez pentru mine, biet călător ostenit...  
 
Ce arbore văd? Coroană bogată şi frunziş pe măsură, dar lipsit de umbră?! E straniu! Şi frunzele-i se rulează spre sine… Venit de la drum, tânjesc la odihnă… dar nebunul de el nu-mi oferă adăpost!  
 
Fără ştire, uriaşul verde-suriu licăreşte cald către mine. Uluit constat că pe trunchiul măreţ o bortă se-arată. O poartă cât statul de om mă-ndeamnă s-ating scoarţa-i brăzdată.  
 
Prididit de chemare, o împing şi-un prelung scârţâit de greier îmi pătrunde-n ureche. Am vreme să pricep că-mi aduce linişte acest zvon şi-o schimbare în fire...  
 
Întâi mă loveşte-n priviri o lumină albă şi crudă. Ce lumină! E din culori de curcubeie fierbinţi, răcorite în drumul spre mine!  
 
Nici nu ştiu când uimirea-mi slăbeşte. La fel şi lumina. Cu grijă prietenoasă m-ajută să descopăr o cavă în trunchi. Miros de reavăn îmi umblă de jur împrejur.  
 
Călduţă şi proaspătă e prejma. Şi nu realizez cum din părţi, de sus, de jos, de pretutindeni se-ndreaptă spre mine tremurătoare, firave radicele de viaţă! Şi încă o dată trăiesc o surpriză, căci mişcătoarele fire-mpletesc peste mine o cuirasă de seve pline de fior!  
 
Zadarnică mi-e zbaterea! Să mă eliberez nu e chip! Istovirea mă-ncinge! Dar laşul din mine prinde grozave puteri. Pe clipă iau în fugă spaţiul îngust ce mi se deschide în faţă! În goană, pe şerpuita cărare am timp să observ cum din firide micuţe şi dese către mine se iţesc zeci de pâlpâiri. Nu stau să le număr. Şi nici nu pot să ghicesc ce le iscă.  
 
Grăbesc spre neunde, dar în timp obosesc. Trupul se scurge către un calm aproape firesc, când zăresc din alb-albăstrie icoană o faţă prelungă, vibrândă. Primesc pe dată dinspre doi ochi negri răsăriţi dintre cearcăne vinete multe priviri ce m-alină şi forţă îmi dau s-alerg mai departe, tot mai departe...  
 
Rămâne pe retină un flux iubitor ce mă-mbie să las temeri. În urechi păstrez sunete vii, aproape uitate şi foşnet de briză bună, călduţă.  
 
Dar, mai încolo, echilibrul de sonuri dispare. Mă simt luat pe sus de-o vâltoare. Purtat sunt înainte împărţind calea-mi cu pietre şi ierburi mişcătoare. Ape sub mine-mpletesc în vadul trecut izvoare negre, izvoare de-argint. Deasupră-mi se torc pânze trandafirii de olmaz străveziu. Cu ele sunt prins într-o lavă fierbinte şi vie!  
 
Copleşit mă las de trudă şi de atâta frumos! Mai-mai să-mi pierd răsuflarea… Dar o putere îmi dă înconjur, mă creşte în dorinţa de-a şti unde mă duc şi ce mai pot fi! Mă las gonit către-afară! Da! Sunt afară!!!  
 
…  
 
Aşteptase cuminte să-nfrunte şi să-nvingă travaliul. Chipul alb cu faţa prelungă şi tenul subţiat de suferinţă, încadrat de nimbul matern era stăpânit de fericirea ochilor negri. Lumina căpătase intensitate dinspre mugurul de viaţă abia-ncepută, înălţat de medic spre mamă:  
 
-Ai un fiu!  
Referinţă Bibliografică:
ARBORELE VIEŢII / Angela Dina : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1941, Anul VI, 24 aprilie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Angela Dina : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Angela Dina
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!