CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Fantezie >  

Mulţumim, domnule!
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Uneori, vizitez un parc bucureştean mai puţin urbanizat, în care predomină naturalul şi care mă cheamă cu aleile sale indiferent de anotimp şi…buget. Prefir cu ochiul vegetalul, măsor cu pasul umblatele alei… Zâmbesc peisajului mai cu seamă când întâlnesc drăgălaşe patrupede umanizate şi pretind că ne recunoaştem. Mă fericeşte intersectarea cu porumbeii nărăviţi aci şi care par să te-ntrebe de n-ai ceva de-ale gurii să-mparţi cu ei. Mai mereu sunt solvabil, că ce răsplată euforică primesc! Se apropie fără sfială, culegând şi cel din urmă bob de arpacaş căzut pe pantof.  
 
La intrare se află todeauna un boschetar vârstnic. Aşezat pe o bancă împreună cu tot avutul strâns într-o pungă de rafie, e resemnat, tăcut. Nu cere nimic. Nu priveşte spre nimeni. Îi observi ochii albaştri numai dacă întâmplător pătrunzi în raza lor vizuală. Pare aşezat firesc şi imperturbabil în capsula personală, sub nici o formă expulzabil!  
 
Suntem, cred, de aceeaşi vârstă. De multe ori aş vrea să-i vorbesc. Îmi lipseşte curajul motivat de sinele meu prea sofisticat şi împovărat de cutume şi formalism. În fine...  
 
Cum puterea mea imaginativă e la cote înalte, îmi spun că nu trebuie să-l tulbur deoarece pare… statuie. Mă întreb ce m-a făcut să-l apropii de un bloc de piatră. Găsesc rapid răspunsul, căci se odihneşte totdeauna în aceeaşi poziţie. În plus, în imediata apropiere se-nalţă un bust din granit al exilatului poet latin Publius Ovidius Naso. E cenuşiu ca şi boschetarul meu, nemişcat, etern, deşi un hâtru lipsit de vreo brumă de cultură şi nu doar i-a inscripţionat cu vopsea roşie menţiunea mort.  
 
După ceasul promenadei, m-abat uneori pe la KFC-ul din apropiere să iau un meniu clasic, la adăpost de interdicţiile alor mei privind mâncatul.  
 
Şi duminică am făcut la fel. Fiindcă orele nu erau înaintate, nu prea se găseau consumatori. Mi-am luat tava şi-mi căutam un loc. Dar, ce să vezi? Am descoperit patru măsuţe ocupate de băieţaşi de vârstă preşcolară. Mâncau cuviincios. Nu scoteau nici o vorbă, doar se iţeau grozav de curioşi la cine venea ori pleca. Când m-au reperat cu demâncarea-n mână, mi-au dorit poftă bună! Surprins, le-am mulţumit maşinal, copleşit de asemenea urare corală.  
 
Totdeauna m-am simţit stânjenit să mănânc în public. Dar atunci, nu! Eram în largul meu, înregimentat în colectivul acela firesc, contaminat de-un substrat ludic. Şi gustarea mi se părea mai bună!  
 
După intervalul de adaptare la aşa insolit, am dedus că picii erau de la un orfelinat din împrejurimi, scoşi în oraş de educator. În tânărul care îi supraveghea dintr-un colţ am identificat persoana răspunzătoare. Aha! mi-am zis cu voce. Tocmai descoperisem c-avea comun cu băieţeii apartenenţa la aceeaşi etnie. Erau toţi romi.  
 
Mestecând ca seniorii încet-încet şi observând cu satisfacţie comportamentul civilizat al micuţilor, am rămas în urmă cu dejunul. Firesc. M-au extras din indiscreţia mea tot copiii.  
 
După terminarea mesei, debarasat şi îmbrăcatul civilizat al hăinuţelor, s-au ridicat, au aşezat în linişte scaunele şi, unul câte unul, s-au îndreptat spre fundul încăperii unde au recitat sonor şi identic vorbele Mulţumim, domnule! Apoi s-au întors la fel de ordonat, au ieşit din local şi, doi câte doi, şi-au luat drumul spre… casă.  
 
Am privit spre locul mulţumirilor, rămânând stupefiat: o figură stăpânită de lumina iradiată de ochi albaştri... Mărinimosul domn care îi fericise cu dejunul pe copiii aceia nu era altul decât boschetarul de la intrarea parcului meu.  
 
Referinţă Bibliografică:
Mulţumim, domnule! / Angela Dina : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1934, Anul VI, 17 aprilie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Angela Dina : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Angela Dina
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!