CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Fantezie >  

ZI… DE-O BERE
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Alaltăieri aveau zi... de-o bere. Asta se-ntâmpla de nişte ani, în miercurea din urmă a fiecarei luni… la Cireşica! Doar una? Doar! Şi nu c-ar fi bolnavi, zicea Gabi, dar trec mai lesne-aşa convalescenţa după… tinereţe!  
 
Vorba vine, că numai la una s-ar fi oprit… Păi da!  
 
A dintâi marca deschiderea. Urmau ăle de mijloc - atâtea câte-ar fi putut îngurgita. Pentru încheiere îşi propuneau tot una.  
 
Dar socoteala de-acasă nu se potriveşte cu a din târg… Una sau mai multe de final, totdeauna mai încăpea şi-o sută de tărie: Sandu - un coniac, Gabi - o vodcă. D-ăle mai bune!  
 
Ca pensionari nu-şi permiteau gustări. Sandu era total pauper. Pensia o dădea ruşinat în casă integral. Era mică şi inferioară celei aduse de nevastă-sa Mona. Cât să fi cerut de-o bere, când primea alocaţie zilnică trei lei pentru fleacuri? Nici de-un bilet RATB dus-întors nu-i dădea! Să meargă per pedes, că-i benefic la vârsta senectuţii, nu?!  
 
Norocul său era împrumutul de la Gabi care, culmea, avea ca fost profesor toată vremea meditaţii, deci bani de buzunar! Amicul îi da cu 10% dobândă.  
 
Când nu-i trebuia mărunţiş, Sandu îşi detesta prietenul. La impas, îi ruga de sănătate. Simbiotica se-ncadra perfect între cele patru veniri anuale ale fetei sale în ţară. Mezină între cei trei copii era comoara lui şi la propriu, şi la figurat. Îi depunea în cont o sumă bunişoară, doar pentru sufletul său. Chestia este c-o irosea prea repede. În fine, îl avea pe Gabi salvator!  
 
Oricum, de când beau, dar nu beau, mergeau la Ceainărie. Se drogau acolo, şuguiau ei. Luau câte două căni cu ceai din floarea pasiunii, alias Passiflora incarnata, care, vorbite, erau grozave! Ronţăiau ba o alună, ba o confiată şi trecea vremea făcând causerie.  
 
Efectul se-amplifica de-aveau norocul s-admire în peisaj vreun chip meritoriu. După ce-l analizau, făceau compuneri focusate pe subiect. Nu era competiţie, căci amândoi aveau putere imaginativă. Doar stilul făcea ca balanţa să se-ncline când colo, când dincolo. Gabi era mai romantic, Sandu, mai şugubăţ, cam ca Mateiu Cragiale. Întâi zicea Gabi, apoi Sandu. Finalul era subliniat de râsete minute-n şir.  
 
Ziua de-o bere era mai sobră. Făceau filosofie. Mai depănau amintiri. Des, comentau evenimente politice. Şi, de supărare, beau.  
 
Ei bine, alaltăieri, înainte s-ajungă la Cireşica, intraseră într-un La doi paşi cumpărând un miniparizer şi o franzelă. Se rugaseră pentru felierea produselor. Intraseră apoi în Cişmigiu. Găsiseră o bancă pe-Aleea şahiştilor. Era linişte. Nici ţipenie de om. Mai erau nişte ore până să vină împătimiţii. Şi mâncară hulpav, aşezând strat pentru ce-avea să vină!  
 
Când isprăviseră, pe hârtia de ambalaj a mizilicului trona ultima felie de parizer. Însetaţi după gustare, dar şi stârniţi de pofta de-o bere instalată în luna de abstinenţă, deveniseră cam irascibili. Aşa începu comedia:  
 
-Ce te uiţi ca milogul? Ia-o! Ce mai aştepţi? făcu arţăgos nevoie mare Sandu. Ce dac-ai înfulecat repejor, nerespectând presupusa jumătate?! Aşa se-ntâmplă când ai dinţii tăi! Rozi, rozi în ritm alert neluând seama la părtaş! Dacă e-n reparaţii capitale şi mestecă mai încet?!  
 
-P-păi-păi! bâlbâi uimit Gabi. Chiar mi-era foame! Drept e, n-am văzut canonul tău şi basta!  
 
-Bine, bine, sonoriză abia ţinându-şi firea Sandu, care fierbea tot de indignare şi c-adusese în discuţie starea deplorabilă a gurii sale. Complexul vinovăţiei îi da târcoale. Parc-o şi auzea pe Mona: băutura, ţigările ţi-au tarat dentiţia! Ce să mai zic de ciocolată?! Nu pomenea nimic de vârstă! Săraca! Jos pălăria! Avea dreptate!  
 
Şi tot aşa, cu gândul la vinovăţia ce-l exceda, întinse alert mâna s-apuce felia, că doar a lui trebuia să… N-apucase! În aceeaşi clipă făcuse manevra similară şi Gabi, care, surprins de simultanul jucat de ambii, se electrizase. Aşa nu mai nimerise niciunul.  
 
Rotunjoara eliberată se lăfăia cu obrăznicie între ei, pe-o pată de nisip mărunt, adevărat platou, dorit în scurta-i existenţa de felie. Peste figura-i rozalie se-aşezaseră la impactul cu solul mărunte fire de nisipoasă provenienţă aducând cu fire albe de piper.  
 
Contemplând pierderea, Sandu îi aruncă ciudos lacomului său prieten:  
 
-Ai un leu s-o mănânci şi p-asta! şi-şi ridică pontos colţurile gurii într-un zâmbet laaarg…  
 
-…??? îl întrebă din priviri Gabi siderat. Amuţise, nu alta.  
 
Luându-i drept refuz tăcerea, Sandu licită:  
 
-Hai, atunci pentru doi… O iei şi-o mănânci nescuturată?!  
 
Nevenindu-i a crede, îmbiatul îşi scoase ochelarii şi se prefăcu a le verifica lentilele, gest ce masca stupefacţia. Apoi, uitând de maniere, îşi cotrobăi cu degetul acuitatea potenţei urechii dinspre amic. Mulţumit de cercetări, trânti frust:  
 
-Stai aşa! Cred că te-ai tâmpit! Mie mi s-a extirpat blestemăţia de tumoare craniană şi tu prezinţi sechele?! Şi-şi scoase tacticos o batistă umedă să-şi cureţe mâinile.  
 
-Nicidecum! Dar ce-ai zice de cinci lei?  
 
De voie, de nevoie, Gabi se lasă jocului şi preluă iniţiativa:  
 
-N-ai vrea-o tu pentru trei? exploată el cifra alocată de nevasta prietenului pentru nevoile unei zile.  
 
-Ţţţţ! ţocăni bucuros de joc Sandu zâmbind viclean şi încântat de multele roze primite la vârsta senectuţii de oricare, numai de ei, nu - nevroze, scleroze, artroze…  
 
-Atunci pentru şase?  
 
-Ba!  
 
Şi suma oferită săltă tot din trei în trei pân-ajunse la frumuşica sumă de trei sute…  
 
Aici, lui Sandu-i sclipiră privirile şi dădu s-apuce licitata, dar vai, un câine de pripas insinuat cine-ştie cum şi când, trase cu laba parizerul discordiei, îl înghiţi dintr-o hăpăire, răpind pauperului de Sandu ocazia de-a-şi reconsidera bugetul pentru a doua zi…  
 
Păgubitul de Sandu schimbă nota cu hohote de râs infailibil ridicându-se.  
 
-Să mergem, dar, la Cireşica!  
 
Referinţă Bibliografică:
ZI… DE-O BERE / Angela Dina : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1913, Anul VI, 27 martie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Angela Dina : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Angela Dina
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!