CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Fantezie >  

Reacţie în lanţ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Abia de s-a crăpat de ziuă. Pe cer e-o pâclă de puf galben-cenuşiu. Când să te pronunţi privitor la vreme, printre nori înţeapă arţăgoase suliţe. Va fi soareee! Şi matinalul, de orice soi, acţionează exuberant.  
 
Unul din zona rezidenţială veche a urbei se iţeşte în uşa vilăului, îşi apucă ziarul aţipit de aşteptare de-a lungul pragului, după care înşfăcă sticla de lapte ce se lăfăise până atunci într-o nişă ornamentală de la nivelul mezaninului, răsturnând în trei recipiente conţinutul, să aibă de limpăit pisicile grădinii.  
 
Încă neobosit de-atâta trudă, soarbe ultimile picături rămase, întoarce recipientul cu gâtul înainte, ia o corectă poziţie de aruncător cu suliţa şi… zvârrrrrrrr! ţinteşte tomberonul vecinilor de vis-à-vis, scos lângă rigolă să fie săltat conţinutul de cei în drept. Punct ochit, punct lovit. Un YES! ţâşneşte din pieptul victoriosului.  
 
Recipientul azvârlit zboară peste capul unui puber ambiţios, tânjind la performanţe, ieşit cu skateboard-ul pe aleea uşor în pantă. Sticla, luptându-se cu vecinătatea resturilor menajere, îşi rostuieşte un loc pe măsură în tomberon. Extrem de preocupat şi plin de zel, puştiul aproape că nu observă bolidul ce-l survolase. Dispare într-o clipă din peisaj! Doar se grăbeşte, nu? Deşi luase viteză, încetineşte cumva ca să bată cupa c-un amic ce-ndemna spre terenul de baschet aflat în zonă.  
 
Baschetbalistul face aruncări în aer cu mingea, alternându-le cu pase din ce în ce mai rapide, intersectându-se cu o fată zorită de un patruped jucăuş, pe care-l scosese la plimbare. Atentă la căţelul avântat, stăpâna cea mică se-ntâlneşte c-un vecin mai în vârstă şi-l salută veselă.  
 
Bătrânelul observă gestul fetei şi-i răspunde amabil, reiterând precizarea că proteza auditivă pe care o poartă s-a cam hârbuit şi-i joacă feste, frustrându-l de auz. În timp ce oferă justificarea fetei, face prin semne schimb de cordiale salutări c-un bărbat dintr-o curte vecină, aflat la exerciţii de tir cu arcul, avand drept ţintă un panou mai mare de darts.  
 
*  
 
Abia de s-a crăpat de ziuă. Pe cer e-o pâclă de puf galben-cenuşiu. Când să te pronunţi privitor la vreme, printre nori înţeapă arţăgoase suliţe. Va fi soareee! Şi matinalul, de orice soi, acţionează exuberant.  
 
Unul din zona rezidenţială veche a urbei se iţeşte în uşa vilăului, îşi apucă ziarul aţipit de aşteptare de-a lungul pragului, după care înşfacă sticla de lapte ce se lăfăise într-o nişă ornamentală de la nivelul mezaninului, răsturnând în trei recipiente conţinutul, să aibă de limpăit pisicile grădinii.  
 
Încă neobosit de-atâta trudă, soarbe cele din urmă picături rămase, întoarce recipientul cu gâtul înainte, ia o corectă poziţie de aruncător cu suliţa zvârrrrrrrr! ţinteşte tomberonul vecinilor de vis-à-vis, scos lângă rigolă să fie săltat conţinutul de cei în drept. Dar, ce să vezi? O rază buclucaşă îl obstrucţionează, bietul ratează ţinta, rămânând cu ochii-n soare pentru ceva timp, neputând, sub nici o formă, să-şi mai revină…  
 
Recipientul azvârlit zboară în capul unui puber ambiţios, tânjind la performanţe, ieşit cu skateboard-ul pe aleea uşor în pantă. Extrem de preocupat şi plin de zel nu observă bolidul ce se-ndrepta spre dânsul. Fulgerat, dispare într-o clipă din peisaj, prăbuşindu-se pe caldarâm! Picând subit nu mai apucă să bată cupa c-un amic ce-ndemna spre terenul de baschet aflat în zonă. Ba, mai mult, căzând, îşi împiedică prietenul să-şi finalizeze aruncările în aer ale mingei, care îi scapă de sub control.  
 
După mingea pierdută de-a lungul trotuarului începe s-alearge căţelul unei fetiţe, apucat de-o furie vânătorească, târându-şi stăpâna surprinsă.  
 
Fetiţa, zorită de patrupedul jucăuş, n-are cum să evite coliziunea c-un bătrânel hipoacuzic, pe care vrea să-l avertizeze printr-un salut puternic sonorizat, doar se cunosc!  
 
Întreaga tevatură-l panichează pe domn şi, într-un moment de fatigabilitate a protezei auditive, e maltratat sonor de aceasta. Ca lovit în cap de ţiuitul aparatului, seniorul îşi pierde total echilibrul. Dă să se ţină de-un gard, dar, ghinion, nimereşte cu podul palmei butonul unei sonerii, declanşând o alertă care-l distrage pe bărbatul din curtea respectivă ce trăgea cu arcul într-un panou mai mare de darts.  
 
Ochitorul se-ntoarce brusc alarmat, schimbând nefast direcţia săgeţii care zboară, zboară... şi-l nimereşte de neunde pe aruncătorul sticlei, iniţiatorul reacţiei în lanţ. Omul cade lat peste dalele ce pavau peronul vilăului, rănindu-şi capital nasul…  
Referinţă Bibliografică:
Reacţie în lanţ / Angela Dina : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1906, Anul VI, 20 martie 2016.

Drepturi de Autor: Copyright © 2016 Angela Dina : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Angela Dina
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!