CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Fantezie >  

NON MULTA, SED MULTUM
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
-Cum o duci? mă-ntrebă azi la telefon o amică, fostă colegă de liceu. Trăieşte singură, tânjind să fie înconjurată de cei dragi, unii, duşi acum dincolo, alţii, depărtaţi, dar în acelaşi oraş…Deh!  
 
-Cosi, cosi! o dau eu scurt pe străineşte, irosind din bruma de italienisme la îndemână. Mă străduiesc şi astăzi ca mereu să-i stăvilesc setea de informare, de compătimire, de…  
 
De fapt, o-ndrăgesc pe femeia ce-a devenit… Însă, cu pauze... Iar în vremea din urmă mi-aş dori să ne vorbim, de se poate spune aşa, doar pe Internet şi cât mai rar...  
 
Sămânţă de vorbă de fel, dar şi persoană de bun simţ, nu rezistă totuşi faţă-n faţă cu evidenţa şi mă supune unui chestionar pe moment indigest pentru mine:  
 
-Da’ ce-i, soro? mi se-adresează. De ce mi-o retezi aşa? Zi-mi cu ce m-am făcut vinovată?  
 
Nu mă implic inadvertenţelor ştiind că serveşte exclusiv apelativul soro, precum madamele carageliene, făcând abstracţie de genul persoanei la care se referă.  
 
-N-ai vrea să ştii ce-am! Am! ripostez succinct.  
 
-Ce-ai? adaugă întârziată de insolitul situaţiei.  
 
Laconismul nu este agreat de femei. Normal că nici prietena mea nu percutează la conciziune. Ar fi de bine să revin la gânduri mai conciliante, chiar dacă mă simt încolţit de obligaţiile nemărturisite colocutoarei.  
 
-Sunt înglodat de treburi! Am atatea şi-atâtea obligaţii! îi înşir în eschivă lămurirea, deloc edificatoare, dimpotrivă, mai curând în stare s-o năucească pe curioasa mea.  
 
Apoi, recuperată din profunda năuceală, persoana plusează:  
 
-Ce spui, soro?! întreabă de astă dată intrigată grozav şi gata să se creadă dusă cu preşul de-amicul ei dintotdeauna. Care treburi? Ce obligaţii are un becher ca tine, fără căţel, fără purcel?  
 
-Am! Şi-ncă ce mai treburi! Apoi încep cu explicaţiile:  
 
Uneori, eu şi Celălalt, Geamănul meu imaginar dintr-o Poveste de iarnă, apucăm drumul entuziaşti, atenţi şi ghidaţi de Sens şi contrasens, invariabil însoţiţi de Câine. Ne-oprim mereu lângă Troiţă şi-ascultăm Vocile. Ele dau semn că Blestemul îşi are totdeauna Preţul său... că doar Miracolul dumnezeiesc poate aduce Întoarcerea lui Lazăr sau Tămăduirea sufletului. Aflatele ne sunt adevărat Leac de dor, puteri să mergem mai departe.  
 
Eu mi-admir cu dragoste Inelul gândind cu nostalgie la perechea lui pierdută cândva şi găsită într-o Scorbură din livada mea, păzit cu străşnicie de Şarpele casei ca să nu mă implic în vreo fatală poveste Matrimonială.  
 
Către seară, ajungem neapărat şi La… Concordia. Pe drum, glasuri mai agitate ori mai calde se-ntretaie: Daţi-o-ncolo! Ce, suntem La moşi să-ţi strigi oferta à la Spoi’tingiri, pretino?!  
 
Într-un final, îmi zic sotto voce zâmbind: C’est la rose... Şi gălăgia devine covârşitoare...  
 
După o bere neagră, ne-albim gândurile şi proiectăm, proiectăm...o altă Poveste, îngheţând Ceasul şi făurind mental un Interludiu spre o Involuţie cu Sfârşit nebănuit în Locul unde cerul se uneşte cu pământul...  
 
Mă întrerupe de-ndată:  
 
-Aoleu soro! Şi mie când aveai să-mi spui? Ăăăă?  
 
Mă prefac neatent şi continui cu plângerea mea:  
 
Alteori, aşezat pe Banca de la Statuia din parc, contemplu Havuzul ce-mi pare coborât din Tabloul măiestrit de Iconarul vindecat de spaime şi nefericiri într-una din Zilele Babei.  
 
Revenit acasă, îmi potrivesc Ochelarii, înmuindu-mi tocul în Călimara cu cerneală simpatică, încercând să-i fac nemuritori pe cât mai mulţi aflaţi în viaţa mea: pe Santa Barbara, pe Lingurarul îndemnând la credinţa în Domnul, pe Cartoforii pedepsiţi de propria-le patimă, pe Îngrijitoarea dăruită celor aflaţi în suferinţă. Şi Programatorul, jucându-se cu sine şi cu destinele altora, îşi găseşte un loc în simeza chipurilor îndrăgite de mine! Mă-nnobilez creionând Şoimul ce poartă în zboru-i tot dorul meu de român şi mândria că vremuiesc pe-acest pământ...  
 
Mă opresc pentru o clipă, respir, apoi, ridicând tonul, completez:  
 
-M-aşteaptă flămânzii, însetaţii, nesăţioşii mei! Ce crezi?!  
 
Se aşterne între noi tăcerea. Parc-aş vrea să lărgesc sfera explicaţiilor. Mi-e jenă. O cunosc demult, nu?!  
 
N-apuc să-mi pun în practică imboldul, că sunt cvasidescoperit:  
 
-Aaa! Iartă-mă, rogu-te! Te refereai la... ai tăi? întrebă ea cu jind, încredinţată că-s copleşit de sarcini supradimensionate şi de mare urgenţă.  
 
O las să cad-aşa, temându-mă să nu alunec în derizoriu prin specificarea impusă a-i fi dată camaradei mele, împovărate de singurătate. O salut promiţând să-i fac o vizită în curând, ca să mai vorbim de una şi-alta, chiar de… obligaţiile mele!  
 
Rămâne să-mi sonorizez mie la ce mă refeream: scriu literatură; public săptămânal într-o revistă online. Prefir tematici şi stiluri, abordez varii specii ca să-i surprind plăcut pe amicii mei, cititorii. Şi rezultatul mă răsplăteşte, iar promptitudinea deschiderii ultimului articol publicat mă onorează şi… mă obligă!  
 
Referinţă Bibliografică:
NON MULTA, SED MULTUM / Angela Dina : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1724, Anul V, 20 septembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Angela Dina : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Angela Dina
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!