CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Fantezie >  

CELĂLALT
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Şi în dimineaţa aceea, ca mereu când mă găsesc la Constanţa, coboram spre plaja de la Cazinou.  
 
Atras de aceeaşi chemare a mării, aproape că uitasem să mă sprijin în baston! Chiar alergam, neluând în seamă nimic din ce, în alte împrejurări, m-ar fi incomodat! Îmi simţeam obrajii plăcut mângâiaţi de adierea proaspătă a dimineţii. Inima-mi bătea voinică, dirijând alert circulaţia sanguină. Întregul corp era, parcă, mai tonifiat, mintea clară, sufletul animat de o bucurie nestăpânită!  
 
Trecui prin faţa statuii lui Ovidiu fără să mă opresc, încălcând obiceiul de a-l saluta de aproape, de a purta un dialog mental, ca alte dăţi. Îmi ridicai zorit pălăria, făcându-i complice cu ochiul poetului ce-n dimineaţa aceea plecase mai abitir capul spre trecători.  
 
Mă sperie pe moment schimbarea percepţiei mele, punând-o pe seama neastâmpărului cu care mă simţeam chemat spre mare. Dar nu mă oprii, nu încetinii coborâtul spre faleză! Îndemnai, îndemnai, de parcă marea, singura de care mi-era dor, ar fiputut să plece undeva.  
 
Când trecui de clădirea Comandamentului, zării câţiva inşi în preajma cuiva leşinat pe o bancă.  
 
Spectacolul mai diminuă din graba ce mă presase şi, până la urmă, mă apropiai şi eu, cerând relaţii despre incident.  
 
Mare lucru n-aveam să aflu: un bărbat vârstnic se precipitase spre banca pe care acum zăcea inconştient, dând semne că nu i-ar fi ajuns aerul. Îşi lărgise fularul alb de mătase încolăcit pe gâtul lung, se aşezase, punând alături o mapă doldora de hârtii, din care se zărea capătul unui plic. Apoi leşinase, alunecând înspre stânga, vrând, parcă, să ocrotească de vânt mapa, preţioasa lui mapă.  
 
Şi, pe când eu căpătam aceste informaţii, îmi auzii strigat numele, identitatea în totalitate. Cineva se făcuse portavocea bătrânului. Acesta, revenindu-şi, mă desemnase pe mine ca fiind acela pe care trebuia să-l întâlneasca aici, persoana ce-ar fi putut să-l sprijine în slăbiciunea-i de moment.  
 
Uimit de cele ce auzeam, zvâcnetul ce-mi hărţuise fiinţa tot drumul de la hotel până aci se amplifică de mii de ori. Devenii imponderabil. Fusei purtat într-o clipă, de ce, nu ştiu, lângă bancă. Odată ajuns, mă aşezai alături de cel ce mă clamase cu atâta firesc.  
 
Rapiditatea cu care se derulase totul mă stânjenea într-atât, încât îmi plecasem nevolnic privirile spre vârful pantofilor.  
 
Nu zăbovii decât o fracţiune de secundă în starea asta, căci o voce ce-mi păru extrem de cunoscută îmi răsună distinct în urechi. Îmi vorbea cel de lângă mine.  
 
Îi mulţumea Proniei Cereşti că răspunsesem rugăminţii sale nerostite de a ne vedea şi că slăbiciunea-i pasageră nu-i obstrucţionase posibilitatea de a-mi vorbi despre...  
 
Conteni cu explicaţiile, privind către persoanele ce mai zăboveau pe lângă noi şi, după ce le mulţumi pentru omenia ce-i arătaseră, îşi ceru dreptul unei convorbiri intime cu mine.  
 
Rămaşi în doi, îmi întinse mapa, asigurându-mă că manuscrisele din ea îmi aparţin, că se cer a fi împărtăşite de mine şi altora. Pentru lămurire, să citesc şi conţinutul plicului alăturat. Mi-l întinse îmbietor.  
 
Şi, în timp ce eu îl desfăceam, simţii o pală de vânt atingându-mă. Pe dată avusei percepţia că sunt doar eu pe bancă, doar eu, mapa şi plicul...  
 
Cu un aer contrariat, citii: Când te naşti, nu vii singur pe lume; când mori, nu pleci definitiv; când stai, odihnei te alină, neîntrerupt gândind, neîncetat având şi pe-un al doilea sine. Urma iscălitura: Alter-ego-ul tău, Scriitorul.  
 
Referinţă Bibliografică:
CELĂLALT / Angela Dina : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1717, Anul V, 13 septembrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Angela Dina : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Angela Dina
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!