CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Relatare >  

Daţi-o-ncolo...!
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În Seniors Residence veniseră încărcaţi de iluzii!  
 
Al vostru e! Vă aparţine pe de-a-ntregul! Veţi fi între voi, seniorii! Vă veţi bucura de facilităţi moderne şi de confort! Adio discriminări! Nu vă mai paşte ageismul!  
 
Aşa sunau asigurările celor responsabili de aducerea lor aici, fie că erau proprii copii, uşuraţi de corvoada ocrotirii părinţilor, fie factori absolut responsabili de punerea la adăpost a celor ce investiseră în asociaţiile lor, cotizând amar de ani...  
 
Puţini păreau a se fi lăsat pradă pseudolaudativei apologii a Seniors Residence! Multora nu le convenea monotonia vârstnică, nefiind îmbătrâniţi galopant, posedând încă suflete şi minţi proaspete...  
 
Încartiruiţi aci, casa, masa asigurate la standarde ridicate, zăboveau, ce-i drept, cu adaptarea...  
 
Într-o amiază de aprilie se-anunţă la postul local TV că se va deschide a doua zi un market în zonă. Vestea îi animă pe mulţi, mai ales pe amatorii de chilipiruri, era clar că urma să fie aruncate-n joc niscaiva produse promoţionale, mai mult ori mai puţin utile.  
 
De cu seară, doritorii de surprize se aşezară la coadă în faţa magazinului.  
 
Căpetenia şirului era chiar un fost ministru, falnic octogenar, cu ţinută demnă, ştiut şi salutat de toţi. Cine venise după el se ordonase în lungul rândului... cuviincios, civilizat, cum stă bine oricărui vârstnic, nu?!  
 
Se mai pleca ba pentru vreo şuetă de interes, ba pentru o dezmorţeală, ba după un pliant de la farmacia din vecinătate, că nemişcarea, de la o anumită vârstă, aduce hemostază, înţepeneală de-a dreptul... Dar toţi îşi lăsau rând, ordonaţi...  
 
Când zorile trecuseră de mult, erau prieteni, colegi de suferinţă.  
 
Un pic irascibilizaţi de aşteptare, pierdură din conduita disciplinată, îşi făceau cam sonore glasurile, îşi revendicau incorect locul dacă-l părăseau, inaugurând alt stil comportamental, mult diferit de cel expus cu nişte ceasuri în urmă!  
 
În starea asta de agitaţie îi găsi şi ora deschiderii!  
 
La opt fix, coborî un tânăr dintr-un biet Matiz, odată roşu, acum pârjolit de scorojeală. Era un tip micuţ şi firav. Se învrednici spre uşa magazinului cu repeziciune şi siguranţă.  
 
Celeritatea insului le displăcu celor din rând, aflaţi de peste zece ore în aşteptare. Normal, nu?!  
 
Ex-ministrul se scutură de câţiva ani, înţepenindu-şi verticalitatea, se-ntoarse grăbit înspre cei din spatele său cu care se-nţelese din priviri şi reveni la poziţia individului Alfa.  
 
Nici una, nici două, întinse un picior, categorică barieră, accentuându-o şi cu riguroasa interdicţie verbală Pe-aici nu se trece!  
 
Nelăsându-se intimidat, mititelul dădu să treacă de hotărâta oprelişte cu aceeaşi nestrămutată încredere ce-i marcase debutul. Dar, spre stupefacţia lui, fu scos din perimetrul uşii de un cvintet de ordine, monitorizat interjecţional de conducător.  
 
Piticul nu se lăsă bătut. Încercă repetarea temerarului gest iniţial, însă fu smuls locului de salvatori voluntari şi îmbrâncit către bordură. Ba mai mult, o senioară cu veleităţi ştrengăreşti îi puse piedică. Intervenit impactul dintre inerţie şi oprelişte, îndrăzneţul se prăvăli rapid, lungindu-se un pic în cădere.  
 
Totul se petrecu extrem de repede.  
 
Când îl zăriră pe nelegiuit reînălţat, ca la o comandă neauzită, dar cu efect percutată, din mai multe piepturi răsună la unison imperativul La coadă! La coadă!  
 
Băgăreţul îi fulgeră cu ochi mijiţi a indignare, părând chiar să fi rostit ceva, dar zarva îi acoperise mesajul! Nemaizăbovind o clipită, deschise portiera maşinuţei şi plecă în trombă, lăsând şirul indian să-şi savureze triumful repurtat.  
 
Energizate de biruinţă, spiritele îşi reveniră la comportamentul elevat afişat în seara din ajun, hotărâţi să nu-şi abandoneze reduta.  
 
Se constituiră acum în celule de rezistenţă, plecând pe rând încotro îi stârneau necesităţile şi întorcându-se fericiţi de regăsire. Acum se considerau bravi camarazi, netemători de nimic şi devotaţi cauzei comune.  
 
Cum aprilie acela venise cu temperaturi estivale, rezidenţii aspirau şi aer, şi căldură, achiziţionând şi endorfine.  
 
Ce mai! Erau veseli de reuniunea prilejuită de vestita deschidere a marketului. Şi în aceeaşi stare de spirit îşi petrecură ziua-ntreagă, seara şi noaptea ce urmară. Se dovediră căliţi de prima experienţă, mai pregătiţi ca oricând pentru orice!  
 
La opt fix, a doua zi, din acelaşi Matiz, coborî acelaşi ins pricăjit. La fel de ţeapăn de importanta aroganţă, ducea de astă dată în mâna stângă un diplomat deloc potrivit necăjitei sale apariţii.  
 
Ca şi-n ziua precedentă, se îndreptă spre uşa magazinului.  
 
Domnul Alfa improviză nepăsarea. Pufăia dintr-un trabuc neaprins şi nu-i acorda defel atenţie, căci pregătise o tactică de intervenţie, în caz c-ar fi vrut cineva să se-nfiinţeze în faţă. Şi era sigur că nu va mai risipi energie sub nici o formă.  
 
Lăsase în locul său nişte cunoştinţe, un cuplu, oameni de acţiune, ceva mai tineri, deci, mai în putere. Aceştia, adevăraţi cerberi, stăteau aşezaţi de-o parte şi de-alta a intrării pe câte un scăunel. El citea un tabloid, ea făcea un joc pe mobil.  
 
Nici nu-l văzură, nici nu-l auziră pe cutezător. Odată ajuns în dreptul celor doi niznai, tinerelul se poticni şi dădu cu fruntea de geamul uşii.  
 
Năucit de izbitură, pică bolborosind ceva de ne-nţeles cuiva pe moment, seniorii fiind prea încântaţi de strategia cu liţa de nylon care unise picioarele scăunelelor şi-l stăvilise pe recidivist.  
 
Toţi ca unul nu interveniră cu nimic. Doar expresia feţelor le trăda nerăbdarea descărcării prin râs. Aşteptau plecarea sancţionatului ca să se elibereze de un prea plin de satisfacţie.  
 
Dădu Sfantu’ că tânărul se ridică şi, în drum spre Matiz, îşi descătuşă el întâi obida printr-un baritonal plăcut, în discordanţă cu silueta-i minionă: Daţi-o-ncolo de treabă! Să fiu al naibii, nici azi nu vă deschid!!!  
 
Referinţă Bibliografică:
Daţi-o-ncolo...! / Angela Dina : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1689, Anul V, 16 august 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Angela Dina : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Angela Dina
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!