CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Relatare >  

CĂLIMARA CU CERNEALĂ SIMPATICĂ
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Se născuse sub semnul poeziei. Abia învăţase slovele, că le punea să cânte, să joace. Cum auzea vreun vers, pe dată îl memora, ba chiar improviza el însuşi continuarea.  
 
Ai săi începură să-i ordoneze lecturile, să-i insufle interes pentru creaţia perenă. Îi aduceau cărţi de poezie în preajmă, lăsându-l să decidă singur ordinea alegerii. Şi, într-adevăr, nu omitea nimic, citind şi reţinând numai ceea ce i se părea lui mai frumos. Culmea! Alegerile sale dovedeau un deplin simţ al graiului şi al sensului artistic.  
 
De câte ori nu recitase, la o simplă rugăminte, pentru ai lui ori pentru prieteni?! Uimitor era inepuizabilul repertoriu din care el selecta versurile ce aveau să fie declamate. O făcea perfect, fără a neglija vârsta, volumul de cunoştinţe, experienţa, coarda nevăzută a sensibilităţii auditorului...  
 
Scria şi el, la rându-i. Avea tot timpul un caiet pe biroul său. Erau mulţime de variante pentru fiecare poezie. Şi peste fiecare revenea şi iar revenea, parcă niciodată mulţumit. Nimeni nu ştia că reaşezarea versurilor îi producea o stare extactică, pe care şi-o confecţiona periodic, mai rar, la început, din ce în ce mai des, în cele din urmă.  
 
Când îl rugau ai lui să le citească noutăţi, râdea stânjenit, refuzându-i. Bieţii de ei! Nici cu gândul nu gândeau că nu modestia poetului lor acţiona! Nu! Doar infatuarea! Nu voia să le-mpărtăşească versurile-i, fiind convins de nepriceperea lor. Şi, oricum, n-ar fi suportat aprecieri corective ori negative, doar la cele pozitive nu era surd.  
 
Acelaşi lucru se întâmpla şi cu profesorul lui de literatură. Nota observaţiile şi riposta politicos când punctul său de vedere diferea de cel al dascălului. La insistenţa acestuia, cultiva şi un cenaclu literar, secţia de poezie. Se ducea, însă fără mare plăcere. Asculta ce scriau ceilalţi, părând a le respecta creaţiile, dar şi critica, simulând permanent. Nu citea însă nimic personal, amânând de la o zi la alta, scuzându-se că încă mai are de umblat la formă, la conţinutul celor scrise. De fapt, i se păreau toţi un auditoriu nepriceput, profan, deloc acceptabil pentru a primi opera sa.  
 
Revenit acasă, era asaltat cu aceeaşi întrebare: Ai citit? Riposta fals. Nu putea să dea glas unor mâzgăleli neprelucrate, cum făceau alţii. Se retrăgea în camera lui îndurerat de supliciu, aproape convins că, în afară de el, nimeni nu l-ar fi înţeles, nu l-ar fi apreciat la adevărata valoare.  
 
Vremea trecea nemiloasă…  
 
Cu puţin înainte de bacalaureat, ieşise în parc. Se plimbase ce se plimbase, apoi se aşezase pe o bancă, apatic precum un om sfârşit.  
 
Nici nu observă când i se alăturase un domn vârstnic. Cu tact, acesta intrase în vorbă cu el, iscodindu-l cu privire la amărăciunea ce-l împovăra atât de evident. De obicei teribil de interiorizat, tânărul dezvălui subit nemulţumirea lui: n-avea cu cine să-mpărtăşească poezia lui cu adevărat de valoare!  
 
Imprevizibil, distinsul domn râse uşurel, apoi îi spuse de ce boală suferă: vanitas paroxistica. Tânărul luă de bună alăturarea termenilor, căci bruma de latină studiată cândva în gimnaziu se ostoise prin cine-ştie-ce unghere ale memoriei...  
 
Domnul se uită cu îngrijorare la ceasul de buzunar, scuzându-se că-l şicanase cu întrebările. Se ridică să plece. Dar nu făcuse nici câţiva paşi, când se opri şi scoase din buzunarul de la piept, în mod ciudat, o călimară cu cerneală pe care i-o oferi ca amintire tânărului, fiindcă i se destăinuise. Apoi adăugă, ca pentru sine, că cerneala este fermecată, adică vor ieşi la lumină, pentru cititori, doar versurile valoroase. Salută îndepărtându-se şi zâmbind enigmatic.  
 
Neştiind ce să creadă, tânărul mulţumi încurcat, strecurând în buzunar darul primit.  
 
După un timp o porni spre casă. Nu spuse alor săi nimic, dar, îndată ce intră în camera-i, simţi impulsul de a scrie. Şi scrise, scrise mai inspirat decât oricând. Dar pe hârtie nu rămânea nimic. Se încăpăţâna să folosească în continuare tocul înmuiat în călimara ce se dovedea a fi de nesecat. Fără rezultat! Nimic nu ieşea la iveală. Disperat, începu să plângă, deznădăjduit de amintirea condamnării ciudatului domn: doar versurile valoroase aveau să iasă la lumină!  
 
Plânse multă vreme. Învins în lupta cu propriul său orgoliu, luă foile şi le aruncă în coşul de gunoi, jurând să uite pentru totdeauna de încercările sale ridicole.  
 
Nu observă, însă, efectul lacrimilor sale asupra hârtiilor repudiate: versurile scrise cu cerneală simpatică începeau să prindă contur şi să iasă la lumină...  
 
Referinţă Bibliografică:
CĂLIMARA CU CERNEALĂ SIMPATICĂ / Angela Dina : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1584, Anul V, 03 mai 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Angela Dina : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Angela Dina
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!