CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Relatare >  

POVESTE
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Trei găinuşe albe şi înciorecate avea Muica Lina pe bătătură. Şi pe Grivu, un dulău negru şi bătrâior. Atât. Ăsta îi era tot avutul.  
 
Ba nu! Dobândise un ajutor prin grija preotului. Creiţarii primiţi astfel îi erau prea destul, de-o baniţă de boabe, când şi când, pentru oare şi de niscai mălai. Din astea-ntindea biata, săracă de păcate să fie! Nu cerea nica de la nima, după cum recunoştea singură, că se mirau şi megieşii…  
 
Dar în ziua aceea, în Joia Mare, se trezise că nu-i ajungeau băncuţele rămase pentru lumânarea de Înviere. Se ducea de cu seară la biserică şi tare ar fi vrut o lumânare în pahar, o candeluţă, cum văzuse mai an la Trana, să ţină toată noaptea şi să plece şi ea cu lumină acasă…  
 
Cum nu împrumuta nicicând, că nu-i plăcea, se gândi să vândă la piaţă cele ouă agonisite, să scoată preţul pentru candeluţă. Şi-atât.  
 
Zis şi făcut. Puse comoara-n coş, o acoperi c-un ştergar şi luă drumul târgului. Ajunsă, nu găsi loc neam să-şi aşeze corfiţa. Un sătean vindea pe o măsuţă verdeţuri. O chemă şi-i făcu loc lângă ştevia şi ceapa lui verde.  
 
Muica Lina tocmai dezvelise marfa şi poftea din priviri muşterii pentru ăle douăsprezece ouţe, când se trezi certată de omul cu ordinea în piaţă. O alungă de-acolo. Să se ducă în partea cu păsări şi animale, să nu-i strice lui… rânduiala! Şi, nici una, nici două, o îmbrânci cât colo, ştergând cu palma coşul cu bunul ei…  
 
Biata, speriată de aşa navală de răutate şi prostie, se aplecă să ridice corfa, aflând rămasă doar o mână de găoci din care se prelinsese tot.  
 
Cum nimeni nu luase în seamă fapta hapsânului, Muica Lina o porni spre casă încetunel, făcându-şi inimă bună că scăpase de furia răului.  
 
În drumul său trecu pe lângă o fântână şi gândi să bea oţâră de apă să-i treacă şi setea, şi spaima cuibărită la inimă. Scoase o ciutură, o-nclină şi sorbi câteva guri. Parcă-i luă cu mâna toată apăsarea…  
 
Se trase deoparte şi se-nchină la crucea troiţei de lângă colacul fântânii. În smerenia ei, sărută taman vârfurile degetelor Domnului răstignit, din care se prelingeau, neşterse de vreme, picături din sângele Lui.  
 
Plecă apoi. Nu făcu nici doi paşi că simţi cum coşul trăgea îngreunat. Ridică ştergarul şi… minune mare! Era plin cu ouă mari şi roşii, iar deasupra lor strălucea o împletitură de ceară albă şi frumos mirositoare, o lumânare pentru Sfintele Sărbători de Paşti, cum, pe vremea ei, se ardea la Înviere.  
 
Şi uşoară ca fugul, şi bucuroasă de milostenia Cerului, înţelese că mâna Domnului o alinase pentru ce-i făcuse năprasnicul acela.  
 
Până acasă dădu fiecărui om întâlnit câte un ou înroşit să-l aibă de Paşte, că-i dar de la Dumnezeu.  
 
*  
 
Cât mai trăi, în fiecare an de-atunci, Muica Lina găsea în Joia Mare corfiţa plină cu ouă roşii din care împărţea în Duminica Paştelui celor din jur…  
 
Referinţă Bibliografică:
POVESTE / Angela Dina : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1563, Anul V, 12 aprilie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Angela Dina : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Angela Dina
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!