CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Relatare >  

CÂINE
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Străbătuse, de când plecase, amar de drum. Lăsase oile la adăpost şi în grija unui tovarăş, cu vorba că se întoarce până va da iarba. Era musai să-şi vadă satul din lunca Dunării.  
 
Plecase de mic printre străini, găsindu-şi loc între oierii de sub poalele Parângului. Ucenicise ascultător şi harnic, devenind, în ani, cioban priceput, agonisind şi oi, şi respect. Îşi întocmise şi o familie, însurându-se şi dobândind copii.  
 
Era cu oile în munte de primăvara până toamna târziu şi uita de dorul vetrei lăsate. Dar cât era iarna de lungă, gogea bolnav, încât cu greu îl înţelegeau ai săi.  
 
În toamna aceea plecase. Avea sufletul uşor. Ştia că aşa e bine, să-şi vadă locurile doar, apoi să se întoarcă sub munte, la familie şi la oi.  
 
Îl însoţea tovarăşul său credincios, un câine ciobănesc, aciuit pe lângă el de mic. Ducea în spinare o traistă în care îndesase un dolman şi două azime cât roata carului. Nu uitase nici pe celălalt tovarăş, fluierul, înfipt în brâul negru ce-i strângea mijlocul. Avea portul ungurenesc: iţari albi, cămaşa lungă până la genunchi, strânsă în betele negre, era încălţat cu opinci noi să-i ţină la drum, iar pe cap purta un clop ungurenesc ce îi apăra creştetul de soare sau nori.  
 
Pornise într-o luni şi ţinea socoteala zilelor crestând, la sfârşitul fiecăreia, o linie pe bâtă, ca pe un răboj.  
 
Mergea cât era ziua de lungă spre miazăzi, oprindu-se atunci când se înnegura. Întindea dolmanul la adăpostul unui copac, loc de odihnă pentru el şi Câine, căci aşa îl chema. Mâncau amândoi în parte din azimă. Se deznecau cu apă agonisită de la vreo fântână şi purtată într-un ulcioraş astupat cu un cocean de porumb. Câinelui îi da să bea din căuşul mâinii. Se culca apoi, iar animalul îl apăra de răcoarea nopţii stând covrig la spatele său.  
 
Cine a zis că urcuşul e greu, n-a coborât niciodată zile în şir! Dar el, mânat de dor, uita tot chinul mersului la vale în timpul nopţii, în zori fiind ca un nou născut.  
 
Cât mersese, nu ştia precis, dar bâta avea destule semne. Ieşise din munte şi străbătea acum podişul. Cărările erau săltăreţe ca jocul de copii, unele urcând, altele coborând. Asta îi pria, căci oboseala îşi pusese pecetea pe trup. Mintea şi inima nu osteneau cu cât calea se scurta. Îmbărbătarea îi venea şi din doinitul cu fluierul. Tot mai des făcea să răsune un cântec vechi despre Dunăre: “Dunăre, Dunăre,/ Drum fără pulbere,/ Drum fără făgaş,/ Inima-mi secaşi…”. Cât dura melodia, lacrimile îi curgeau nestăvilite pe obraji, tăind cărări sărate pe chipul smead al omului.  
 
Animalul parcă înţelegea rosturile omului şi-i da puteri, mergând înainte ţanţoş, adulmecând zările, totdeauna tăcut, atât de tăcut… Niciodată nu-l auzise omul lătrând. Era încredinţat că e mut. Învăţase a-i tălmăci semnele, mişcările, mai ales ochii ce-ţi vorbeau mai clar ca orice glas.  
 
Acum Câine îi arunca priviri de îmbărbătare, de chemare spre atingerea ţintei, căci omul obosise, era mai anevoie să străbată câmpul măturat de vânturi şi spălat de ploile reci ale toamnei.  
 
Tot Câine îl trezea lingându-i faţa, când stăpânul, năpădit de oboseală, s-ar fi lăsat mai mult somnului. Ar fi vrut să zboare, dar osteneala şi dorul îl sfârşiseră. Simţea cu toată fiinţa că Dunărea e aproape, dar…  
 
În seara aceea Câine fusese atât de agitat! Nu ascultase îndemnurile stăpânului spre odihnă, nu mâncase, nu primise apă. Scormonea îndărătnic ţărâna a căutare sau a ce?! Îl lăsase în voile lui, căci osteneala şi răcoarea nopţii îl biruiseră.  
 
Adormi la iuţeală, netrezindu-se decât când geana zorilor se deschisese de mult. Îl căută din ochi pe Câine, dar nu-l zări. Îl strigă, dar animalul nu se arată.  
 
Cu puterile împuţinate acum şi de pierderea câinelui, porni totuşi la drum. Simţea în nări mirosurile Dunării ademenitoare!  
 
Se opri mai devreme, căzând într-o somnie halucinantă. Se făcea că e printre ai lui împingând barca spre învolburatele valuri cu o poftă lacomă de pescuit. Se trezi într-o lumină caldă, binefăcătoare, ceva mai puternic, i se părea, decât în ajun.  
 
Şi mare-i fu bucuria când îl zări pe Câine alergând nebuneşte spre el. Crezu că are alt vis. Câinele avea blana udă, iar în bot ducea un smoc de ierburi de apă. Ajuns în faţa stăpânului ghemuit, aproape fără suflare, la pământ, depuse ofranda lângă el, lătrând atât de chemător de trei ori.  
 
Chemarea lui, însă, rămase fără răspuns…  
 
Referinţă Bibliografică:
CÂINE / Angela Dina : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1542, Anul V, 22 martie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Angela Dina : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Angela Dina
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!