CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Relatare >  

TABLOUL
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
N-avea nici cinci ani împliniţi, dar era un băieţel voinic, plin de energie debordantă. Oricine i-ar fi dat şapte. 
  
Cât era ziulica de mare, se zbânţuia cât zece, nestând locului nici la masă. Somnul îl ajungea târziu în noapte, niciodată în pat, ci la locul ultimei năstruşnicii. 
  
Părinţii şi bunica fuseseră, iniţial, bucuroşi că era aşa de vioi. Treptat, treptat, trecură prin opuse stări, de la uimire, până la consternare. Toţi medicii consultaţi, invariabil, îl declaraseră sănătos, concluzionând că trăieşte frenetic. 
  
Bine, bine! Se bucură de viaţă când el strică tot ce-i stă în cale, nu se teme de nimeni şi de nimic?! replicaseră părinţii, singurii care ştiau că nu-l răsfăţaseră nicicând. 
  
Ceea ce observaseră toţi erau scurtele popasuri făcute de copil în faţa unui tablou din camera lui - un peisaj ilustrând un adânc de pădure bântuită de vântoasă. Întreba mereu de ce se vedea acolo în negrul verde un pui de vulpe. Şi când i se explicase cum că, nefiind ascultător, se rătăcise, două lacrimi i se uniseră sub bărbie de mila vulpanului astfel pedepsit. 
  
Efectul avea să fie exploatat pe rând de ai săi când erau depăşiţi de situaţie. Mai ales bunica îşi făcuse un obicei din îndemnul “La tablou!” după vreo boroboaţă mai sâcâitoare. Copilul se lăsa chemării ascultând explicaţiile înflorite despre necazul puiului îngrozit de vânt şi întuneric, aşteptând spăşit întru salvare pe mamă şi fraţi. După zăbava de la tablou, uita, parcă, tot, revenind la alte şi alte pozne. 
  
Şi urmă asa o vreme. Era în amurgul unei zile caniculare. Dată treburilor, bunica sesiză, într-un târziu, liniştea nefirească din casă. 
  
Pesemne că e ostoit de joacă şi căldură bietul, îşi zise. Şi gândul ăsta o scoase din reverie, alertând-o. A, nu! Cum să adoarmă?! El?! Aruncă priviri vigilente peste tot. Intrând în camera copilului, nu văzu nimic. Storurile fiind trase, era întuneric. 
  
Aprinse lumina. Iar nimic! Din casă nu ieşise. Uşa era încuiatǎ, iar cheile erau la ea, în buzunarul şorţului. Le pipăi maşinal. Atunci, unde să… 
  
Dar nu-şi termină întrebarea, căci, aruncând-şi privirea spre tablou, înmărmuri! Locul vulpanului fusese luat de nepoţel. Doamne, da, era chiar el! Din pădurea bântuită de vânt, neagră şi potrivnică, privirea copilului era chezăşia groazei provocate de singurătatea primită ca răsplată. 
  
Referinţă Bibliografică:
TABLOUL / Angela Dina : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1492, Anul V, 31 ianuarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Angela Dina : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Angela Dina
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!