CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Relatare >  

LOCUL UNDE CERUL SE UNEŞTE CU PĂMÂNTUL
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
În satul bunicilor, trăia pe vremea copilăriei mele o familie foarte numeroasă. Li se dusese vestea pentru că în fiecare an li se năştea un copil. Nu erau chiar săraci. Aveau câteva pogoane de pământ, pe care tatăl trudea împreună cu băieţii cei mari. Fetele mai răsărite vedeau de gospodărie, iar mama lor ostenea aducând pe lume prunci. Erau toţi uniţi de grijile familiei. Copiii se creşteau unii pe alţii... 
  
Totuşi, viaţa lor nu era uşoară. Şi n-ar fi suferit, poate, dacă cei clevetitori le-ar fi dat pace. Dar ţi-ai găsit! Nu se mulţumeau să-i vorbească în spate, nu! Le aruncau vorbe supărătoare şi în faţă, nu se sfiau să le găsească porecle. Mai ales, de bărbat râdeau. În loc să-i dea bineţe, îl întrebau cu glas prefăcut mieros dacă iepuroaica i-a mai născut vreun pui, chit că erau la curent cu numărul odraslelor omului. 
  
Azi aşa, mâine aşa, până bietul creştin se simţi copleşit. Într-o dimineaţă, se sculă la primul cântat al cocoşilor. Nevasta îl iscodi: încotro avea să plece cu noaptea în cap?! Era toamna târziu, muncile câmpului se mântuiseră, avea să vină vremea rea, erau lemne de tăiat, nişte buturugi ciotoase, pe care doar el ar fi putut să le despice... 
  
Ca şi când nici n-ar fi auzit vorbele femeii, omul îşi luă în spate un cojoc flenduros, puse pe cap o căciulă spartă şi ieşi. Ajuns în uliţă, rosti mai mult pentru sine că se duce de-acasă, că se săturase de atâţia copii, că merge în locul acela unde - auzise el o vorbă de-a părintelui la biserică - pământul se uneşte cu cerul, să-l îndrume bunul Dumnezeu ce să mai facă, să iasă din noianul de greutăţi. 
  
Străbătuse câmpii, dealuri ştiute şi neştiute. Pe cine întreba de locul unde cerul se uneşte cu pământul, dădea din umeri a necunoaştere. Mai apoi, luase pieptiş munţii, până se pomenise în faţa unei grote cu gura strâmtă, în care intrase să doarmă peste noapte. Şi, înainte să pună geană peste geană, îşi zisese că acolo ar fi putut fi locul căutat pentru întâlnirea cu Dumnezeu. Cu gândul acesta adormi. Ori poate nu, căci în faţă îi apăru Tatăl Ceresc; luându-l de mână, îi spuse că-l va călăuzi El spre ce-şi dorea. 
  
Când se trezi, nu-i venea să-şi creadă ochilor! Se găsea în ograda-i. Îşi scutură cu putere capul, crezând că doarme. Dar nu, căci se văzu înconjurat de ai săi pe dată. 
  
Abia atunci înţelese tâlcul vorbelor auzite în biserică… Îngenunchie în mijlocul bătăturii şi mulţumi lui Dumnezeu pentru că-l făcuse a pricepe că femeia şi copiii, gospodăria şi pogoanele de pământ cu greu muncite, toate erau locul acela… 
  
Referinţă Bibliografică:
LOCUL UNDE CERUL SE UNEŞTE CU PĂMÂNTUL / Angela Dina : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1438, Anul IV, 08 decembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Angela Dina : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Angela Dina
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!