CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Relatare >  

BLESTEMUL
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Doamne, ce-i mai plăcea, copil fiind, să ademenească vreun câine credul şi flămând, să-i răsucească şnur coada! Alteori sărăcea de mustăţi vreo pisică mieroasǎ ori privea cu zâmbet larg jocul mâţei cu şoarecele prins şi asmuţea prădătoarea prin îndemnuri icnite, făcând-o să-şi mute locul cu vânat cu tot! 
  
Când se făcu mai măricel, înarmat cu praştia nu ierta nici o pasăre zărită pe gard, pe vreo creangă ori pe streaşina casei. O ajutase la un moment dat pe bunică-sa la stârpirea şoarecilor din beci. Se strecurase cu frenezie printre butoaiele pivniţei şi, adulmecând ca un copoi, dibuise imediat cuibul rozătoarelor. Cât suferise că nu-i putuse prinde pe cei mari, scăpaţi de zgomotele căutării! Se mulţumise şi cu orbeţii neîmbrăcaţi, rămaşi în culcuş fără apărarea părinţilor. Îi vârâse degrabă într-un sac, aruncând bietele lighioane în focul din spatele casei, la care bunica tocmai fierbea nişte rufe. O supărase tare rău pe bătrână cruzimea faptei! Dar el nu o luase în seamă, plecând fluierând, după care râsese ca un diavol de satisfacţie. 
  
Timpul trecea. Creştea şi el. Dar mai aprig creştea răutatea lui. Luase obiceiul să poarte în buzunare pietre mici, rotunde, de râu. Le folosea drept ghiulele, ochind cireada când, spre seară, se înturna molcomă de la imaş. Când ţintea ochiul sau ugerul vreunei vaci, pagubele erau răscumpărate de părinţii lui. Încasa câte un top de bătaie garnisit cu sudălmi. Nu-i pǎsa. Râdea iar şi dispărea spre alte nefăcute... 
  
Ai lui îl duseseră la preot să-i citească, ba chiar şi la doctori. Dar, nimic! Nu se zviduise de meteahnă. 
  
Era de-acum flăcău în toată puterea cuvântului. Îi mijise mustaţa. Înalt ca un brad, se purta curat şi la muncă, şi la horă. Nu avea însă nici un tovarăş, nici un apropiat. Umbla doar singur cu povara lui. 
  
Într-o duminică după amiază, pe când tăia frunză la câini pe uliţă, o zărise în poarta ogrăzii pe oarba satului, bătrânǎ de când lumea. Sta rezematǎ într-un băţ, mai gârbovă ca niciodată. Femeia era vestită pentru darurile sale, căci alunga norii de ploaie, ori îi chema, dădea leacuri împotriva bolii, aducea înapoi iubitul întârziat al vreunei tinere şi câte şi mai câte! Chiar şi ai lui o rugaseră să-i afle leac pentru apucăturile sale. Când îi spuseseră, băiatul râsese zicându-şi în sine că nu are bătrâna ce-i face! De asta-şi aminti în ziua aceea şi, pe negândite, îi zmuci băţul din mâini, doborând-o la pământ. Surprinsă, bătrâna se speriase rău, dar îşi găsise băţul prin ţărână şi se ridicase dreaptă-dreaptă, cum nimeni n-o văzuse niciodată, bolborosind ceva cu ochii albi spre cer. 
  
Privind-o, băiatul simţise cum o moleşeală îl învălătuceşte şi o stare de leşin îi slăbeşte cap şi corp. Se dusese mintenaş acasă, strecurându-se în odaia lui, sfâşiat de neputinţă. Adormise buştean... 
  
Seara, ai săi, după ce-l strigaseră pe-afară, îl căutară până la urmă şi-n camera lui, neîncrezători că ar putea fi aici. Curioasă parcă, luna năvălise prin fereastră, argintând patul. Se uimiră zărind pe albul perinii un ghemotoc de şoarece înlemnit de frică... 
  
Referinţă Bibliografică:
BLESTEMUL / Angela Dina : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1430, Anul IV, 30 noiembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Angela Dina : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Angela Dina
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!