CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Relatare >  

CARTOFORII
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cât aşteptase ziua aceea! Avea să iasă la o partidă de poker cu nişte împătimiţi vestiţi, trei vulpoi bătrâni, şlefuiţi într-ale jocurilor de noroc în cazinouri europene. Se zvonise printre membrii clubului cǎ cei trei ar fi putred de bogaţi. Spusele acestea îi dilatară dorinţa de a-i înfrunta, pe lângă speranţa unei ademenitoare glorii! 
  
Petrecu întreaga zi ca şi când ar fi fost ultima. Se trezise dis-de-dimineaţă plin de vioiciune. Făcu un duş prelungit. Revigorat, îşi savurǎ cafeaua citind şi titlurile cotidianului local. 
  
Urmǎ promenada pe Corso, micul dejun la “Colonadele Burlacilor”, apoi banalele discuţii pe teme mondene în compania câtorva holtei la “Men’s Club”, învăluiţi în aburul havanelor. 
  
Revenirea acasă avusese un aer marţial, înfricoşând-o pe menajeră cu presimţiri nefaste, făcând-o să întârzie nepermis de mult cu periatul smokingului. 
  
Intră în living, se aşeză în fotoliu visând cum avea să-i dovedească pe cei trei. Îl scoase din reverie menajera, aducându-i haina. Îi mulţumi zâmbitor, se duse în dormitor să se îmbrace. Zăbovi îndelung şi ieşi fredonând. În vreme ce-şi aranja şalul de mătase albă, o anunţǎ că va veni în zori. Afară îl aştepta un taxi elegant, comandat din timp. 
  
Ajunse cu puţin mai devreme de miezul nopţii la Cazino. Partida avea să înceapă fix la 12 noaptea. Ceilalţi sosiseră şi aveau un aer neliniştit. Asta îl contrarie. La vârsta lor?! se pomeni întrebându-se maliţios. Constatarea îl determinǎ să-i salute cu superioritate, conştient că avea un ascendant asupra lor: calmul. Îi asigurǎ, aşezându-se, că e gata pentru joc. 
  
Încăperea în care se aflau era elegantă, cu mobile de acajuu, abia intuite prin întunericul misterios. Plutea în aer un miros de mosc, amplificând farmecul momentului. Deasupra mesei atârna lasciv un bec uriaş, a cărui luminǎ atenua verdele–foncé al postavului, disipând parcă şi tracul jucătorilor. 
  
Partida începu. Potul anunţat de el îi făcu pe ceilalţi să se cutremure. Numai ei ştiau că erau faliţi. Mascaseră temerile destul de bine, credeau. Dar mai tânărul lor partener sesizǎ starea, zâmbind din nou, cu emfază. Se mişcau cu eleganţǎ studiată, filând îndelung. O altă lege a gravitaţiei acţiona asupra lor. Timpul încremenise. El ceru două cărţi, dublând şi potul. I se plăti. A doua rundǎ urmǎ identic. Era în mânǎ! Se bucură în sine. 
  
Jocul continua. Tensiunea devenise apăsătoare. Cei trei perdanţi asudau abundent. Joc după joc, tânărul câştiga. La un moment dat, conştientizară că epuizaseră toţi banii. Ar fi fost cuminte să plece, dar siguranţa victorioasǎ a junelui le întuneca gândirea. Aşa acceptară bizara lui propunere de a juca pe ANI. Da! Dacă nu mai aveau bani, ani aveau îndestul! Să-i mizeze! Fură de acord, în speranţa că sorţii li se vor schimba, devenindu-le prielnici. 
  
Reluară jocul. Tot el câştigǎ. Ei pierdeau şi iar pierdeau, iar în vâltoarea stranie creatǎ, nici nu observaseră ciudăţenia ce li se întâmpla: cei trei, cedând ani, trăiau cu rapiditate şi regresiv vârstele, iar câştigătorul, încărcându-şi umerii cu... timp, se scofâlcea, devenind o adevărată epavă umană cu fiecare clipă. 
  
Deşi începuseră a desluşi, cât de cât, schimbările, le puneau pe seama febrei jocului devenit, credeau ei, halucinant. Şi continuară, continuară… 
  
Timpul trecuse nemilos. Dimineaţa, târziu, intrigat de liniştea din salonul celor patru, patronul Cazinoului intrǎ. Rămase înmărmurit. Pe lângă masă, într-o poziţie nefirească, zăcea un leş aproape mumificat. Alături de el, gângureau trei sugari, agitând în mâini câte o carte de joc. Sub lumina becului, albul chipurilor le strălucea nelumesc… 
  
Referinţă Bibliografică:
CARTOFORII / Angela Dina : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1419, Anul IV, 19 noiembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Angela Dina : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Angela Dina
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!