CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Relatare >  

La Moşi
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
De când veniseră iar Moşii în Piaţa Obor, îşi aminti ce bine petrecea acolo pe când era copil! Şi acum, matur, ardea de nerăbdare să se ducă. 
  
Trăi în răspăr zilele săptămânii. Şi duminicǎ porni spre târg, nu înainte să-şi ordoneze casa, lucrurile, ţinuta... 
  
Mulţumit, se avântǎ drumului. Ajunse repede, căci locuia aproape. Nu uitase nici banii. Poate îl va tenta ceva, cine ştie! 
  
Întâi fu copleşit de larma mulţimii. Se domoli, privind cu jind, ca în copilărie, lanţurile, caruselul, chioşcul cu vată de zahăr, acadelele colorate şi inimioarele din turtă dulce. Compătimi în sine piticul ce atrăgea curioşi în faţa unei cortine roşii, ademenind lumea la câteva numere de iluzionism. 
  
Rătăci aşa o după-amiază întreagǎ, în căutarea a ceva ce nici el nu ştia. Când primele semne de înserare apărură, se hotărî. 
  
Paşii i se îndreptară spre o tarabă de tir. Apropiindu-se, privea spre sine, amintindu-şi ce răsplăţi căpătase cândva. Doar fusese un bun ochitor mereu! Acum, oare, ce va fi?! 
  
Ajuns în faţa gheretei, se minunǎ. Pe fundal se oferea cǎtǎrii un desen cam chinuit, ce voia să imite o siluetă umană. Ici şi colo, în interiorul conturului, atârnau drept ţinte o inimă diformǎ, un ficat decolorat, nişte plămâni care numai spongioşi nu erau, o grămadă de intestine legate într-un nod grosolan, ce mai, nişte măruntaie hidoase din mucava, mai mult să sperie copiii, decât să îmbie la joc de tras la ţintǎ! 
  
Se hotărî totuşi, uitând să-ntrebe care-i trofeul. Pregăti mărunţişul, luǎ puşca veche şi ruginită din mâna celui cu dugheana şi încercǎ să-şi găsească o poziţie comodă de sprijin pe tejghea. 
  
«Nu vă puneţi, domnule!» îi strigă în coastǎ un ţigănuş. «Nu meritǎ ! Nu aduce decât ghinion!», continuǎ tăciunele de-o şchioapă. Şi, în timp ce era pus pe fugă de stăpânul tarabei, îi strigă în frânturi stridente cǎ un ochitor care trăsese în piciorul ţintei rămăsese şchiop, iar altul care ochise gura, amuţise de-a binelea. Şi tot aşa... 
  
Ţigănuşul se pierdu în mulţime, iar stăpânul gheretei se-ntoarse spre el şi, cu o privire neguroasǎ, îl îndemnă să-şi încarce puşca, spunându-i că e ultimul muşteriu şi că ar fi cazul să se grăbească. 
  
Asta şi făcu. Ochi, ezitând să aleagă între figurinele dizgraţioase ce atârnau pe fundalul siluetei-ţintǎ, tremurând în fiorul înserării. Câteva broboane de sudoare îi răsăriră pe frunte. Unde să tragă? Păi, hai în inimă, parcă e ceva mai mare, totuşi, nespus de mare în comparaţie cu restul, dar, de ce să rişte de prima dată?! N-a mai tras cu puşca de zeci de ani! Să se amăgească întâi cu o victorie uşoarǎ, pe urmă va vedea el. 
  
Trase cu zel cocoşul armei. POC! se-auzi. Şi în clipa următoare se prăbuşi la pământ, cu lumina ochilor stingându-i-se în sclipirea geamănă a primelor stele şi cu un fir gros de sânge înflorindu-i cămaşa în dreptul inimii... 
  
Referinţă Bibliografică:
La Moşi / Angela Dina : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1409, Anul IV, 09 noiembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Angela Dina : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Angela Dina
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!