CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Relatare >  
Autor: Anca Popescu         Ediţia nr. 3652 din 30 decembrie 2020        Toate Articolele Autorului

crăciun pandemic...
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
CRĂCIUN PANDEMIC...  
  
...Din toate punctele de vedere!  
  
E vremea când, de obicei, ne metaforizăm (aș fi vrut să scriu: metaforim, dar mi-e teamă că mă sancționează Nichita pentru ”necuvinte”) trăirile, urările, ne îmbrăcăm într-o ceață de lene și zâmbire, așteptând fluturii de noapte ai zăpezii cu ochii pe fereastra dinspre iarnă, iar o ciocolată caldă dă clipelor mișcări imponderale, ca într-o adormire fără timp.  
  
Nici iarna nu mai e! E un fel de toamnă prelungită în suflete, mocirloasă, murdară, care trivializează puritatea albului imaculat, înghețat, al anotimpului sărbătorilor. ...Iar eu sunt bacoviană, după cum se știe, însă de data asta, sunt hotărâtă! Îl trădez cu Esenin.  
  
Și, Doamne, îmi amintesc anii copilăriei, când tata mi-a fost primul Moș Crăciun, am primit prima păpușă și ultima, pentru că am crescut prea repede; bunicul, de altfel un om rigid, încruntat dar care mergea la biserică în fiecare duminică și care, în fiecare zi de 1 Ianuarie, mă trezea cu mielul ascuns în cojoc: ”Scoală-te, fată pistruiată și răsfățată, de pune mâna pe Vasilică, pentru că se crapă de prânz!”. Tataie al meu, care îi spunea lui tata, când mă găsea pe terasă, albă, înfășurată de Cristi în pătură, mai mult moartă decăt vie pentru că mâncasem pe ascuns o prăjitură din comerț: ”Asta moare! Noroc cu Cristi!”. Și scuipa în palme, apoi mă trăgea de la încheietura mâinii până la cot, de jos în sus, ca să se ducă răul...Iar ultimul Moș Crăciun, fratele meu, cu un cadou plastic și semnificativ, un sac cu suluri de hârtie igienică și mesajul scris, ”pentru o...”. Da, eu eram fata bunicilor și a părinților, și a fratelui care-a plecat, întotdeauna cu obrazul întins spre sărutarea de binecuvântare, într-o fragilitate lirică, asumată.  
  
Totul e ca un cântec vechi, scris pe hotarul dintre îndârjire și așteptare. Îndârjire punitivă și așteptare resemnată.  
  
Sărbătorile nu înseamnă neapărat, pomana porcului, salată de boeuf și fursecuri, ci și o retrospectivă a anului trecut. Ce-am făcut bine? Ce am greșit? Să ne-ntrebăm sufletul și inima ca la o spovedanie la care nu ai trac, ci ești singur cu tine! Nu te judecă nimeni, nu ești certat, nici decorat.  
  
S-a dus logica zilelor normale; Zuckerberg, a intuit bine când a creat facebook-ul, dar niciodată modul acesta de socializare nu va putea înlocui o îmbrățișare, o strângere de mână, o privire ochi în ochi, un sărut.  
  
Să primim Nașterea Domnului cu inimile calde, cu sufletul curat și cu bucurie.  
  
Crăciun binecuvântat, dragi cititori !  
  
 
  
 
  
Anca Ioniță Popescu  
  
Membru UZPR & LSR  
  
Director Revista Popas Jurnalistic și Literar-Artistic  
  
 
  
Slatina  
  
Referinţă Bibliografică:
crăciun pandemic... / Anca Popescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3652, Anul X, 30 decembrie 2020.

Drepturi de Autor: Copyright © 2020 Anca Popescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Anca Popescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!