CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Amintiri >  
Autor: Anca Popescu         Ediţia nr. 3216 din 21 octombrie 2019        Toate Articolele Autorului

De ce iubesc toamna
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
De ce iubesc toamna...  
  
Aseară, cerul era porțelanat. Luna, însăși, avea un halou pictat de o mână nesigură...Eu, lunatică, o priveam dincolo de cântecul nopții, pe un cer îndulcit de o ceață divină. Ca un regal, ultima răbufnire a parfumului de ”regina nopții”, încerca să amâne reîntâlnirea cu Bacovia, pictorul desăvârșit al sufletelor pierdute. De multă vreme, curcubeul vieții s-a transformat intrun simplu ROGVAIV, fără a-mi cere părerea, nelăsându-mi drept la replică...nici putere de întoarcere.  
  
Gânduri, treceri...Haina tăcerii îți vine bine precum statuilor, goliciunea, precum măicuțelor în mânăstiri, haina cernită. Ați privit ochii unui călugăr? El nu te privește în ochi ci undeva, deasupra, intrun cer al lui numai de el știut. Iar când tace, e bine să nu insiști cu întrebări căci oricum nu te mai aude (trăită experiența cu părintele Nectarie-Starețul Mânăstirii Radu Vodă).  
  
Toți avem vise. Ni le croim, încă, de copii. Unii îndeplinesc parte din ele, alții se dau bătuți la prima bătălie pierdută și alții se îndepărtează de ele părându-li-se ceva necuvenit. Se aseamănă întrucâtva cu lespezile reci de pe morminte, te temi să le atingi dar ai vrea să cunoști senzația atingerii...ca o necunoscută din matematică...nu știi...s-o lași așa sau să o destrami, reîmbini...nici nu știi de vrei să vezi rezultatul, adică ce-ar fi putut a fi.  
  
Am fost și sunt flămândă de vers, de muzică, de a-mi lăsa capul pe genunchii mamei, de dor de mamaie Lucreția ori de mielul ce mi-l aducea tataie în fiecare 1 Ianuarie și mi-l punea în pat, de Cristi.  
  
Mai târziu am crescut cu fiul meu, însușindu-mi vârsta lui, părtașă la nebuniile lui adolescentine, iar mai apoi retrăind o a doua tinerețe cu el. Am format împreună un plural indestructibil. Când moartea mi-a dat târcoale, s-a împiedicat de el și apoi s-a ținut deoparte.  
  
Aproape păgână, lumina Lunii îmi amintește că-i toamnă, ici-colo cade un măr spre tresărire din gânduri.  
  
Eu spun: miroase-a verde crud!  
  
 
  
By mitte  
  
Referinţă Bibliografică:
De ce iubesc toamna / Anca Popescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3216, Anul IX, 21 octombrie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Anca Popescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Anca Popescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!