CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Carti >  

Să păstrăm mereu viu în suflet locul de unde ne tragem rădăcinile!
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Cap. 9 (Concluzii) - din volumul „Din dragoste pentru glia străbună / Monografie - Oțelu Roșu, Ana-Cristina Popescu“  
 
Să păstrăm mereu viu în suflet  
  
locul de unde ne tragem rădăcinile!  
  
 
  
Despre localitatea Oțelu Roșu s-a scris foarte puțin. Există o scurtă monografie, bună, binevenită, însă doar despre istoricul locului, accentuându-se rolul comunei Ferdinand în industrializarea așezării, Luca Mălăiescu, Matei Donea, Monografia Localității Oțelu Roșu, Timișoara, Funația Popa'S, 2013, www.politicienii.ro, neamintindu-se de cultura, de înțelepciunea populară a celorlalte așezări ce s-au unit cu Ferdinand pentru a se pune bazele unui viitor oraș, multe din obiceiurile satelor asimilate păstrându-se și astăzi. Există date monografice și în Istoria Banatului. Poate se vor mai scrie și alte monografii despre localitate, iar această monografie poate să fie utilizată și ca sursă de inspirație. Un lucru este cert însă, cel care scrie o monografie despre un loc, dacă îl privește ca pe un loc oarecare despre care să adune datele existenței lui, nefiind fiu al așezării, ci un trecător pe un anumit meleag, oricât de bun mânuitor al condeiului ar fi, îl prezintă rece, iar volumul nu are acea scânteie a dragostei natale, a rădăcinilor care vorbesc prin glasul fiilor lor. Cel care scrie o monografie, dar este fiu al locului despre care pune literele să cânte prin cuvinte duioase, presară atâta dragoste printre rândurile înșirate în carte, încât acea dragoste ar fi capabilă să răbufnească în valuri, în cascade și să străbată timpurile. E ca o creație populară purtată din generație în generație cu sfințenie și care se dovedește o bijuterie aleasă, o nestemată de mare valoare.  
  
Locul natal îți răscolește ființa, e glasul dulce al mamei, e zâmbetul bunicilor, e mirosul fânului proaspăt cosit. Cum ai putea să vorbești mai dulce despre mirosul fânului, dacă nu l-ai adunat cu mâna ta în poșor, doar documentându-te din hârtii? Cum ai putea înțelege mai viu sunetul fusului pe care bunica mea mi l-a lăsat în brațe în copilărie când torcea lână de la oile tunse în primăvară, doar ascultând povești despre el? Se poate, dar cele scrise după copia altora, sunt așa, niște reproduceri, dar cele ce curg din suflet sunt asemenea izvoarelor cu apă vie, sunt asemenea poveștilor despre viața străbunicilor și bunicilor care-ți înfrumusețau copilăria.  
  
Câte povești ale altor generații nu mi-au îmbogățit copilăria! De la poveștile străbunicului meu, de loc din Ohaba – Bistra, obligat să învețe la școală în ungurește și care nu a mai dorit un cuvânt să spună sau să audă în acea limbă din dragoste față de țara lui, din dragoste față de graiul lui, până la poveștile bunicii ce se ducea iarna în pădure cu cei mai bătrâni din casă după lemne, iar în serile de vară, când se întorcea de la holdă, se urca în cei mai înalți arbori, ca să se joace ascunsa, fiind mai năzdrăvană decât băieții.  
  
Poți să așterni gânduri pe hârtie despre o localitate de suflet, cum este Caransebeșul, locul copilăriei soțului meu, care și el are rădăcini în Ohaba-Bistra (Oțelu Roșu) prin mama lui, sau despre Timișoara, orașul studenției mele, sau despre alte locuri ce ți-au furat inima ca de exemplu Băile Herculane, dar altfel este când vorbești despre locul de unde-ți adăpi rădăcinile, despre acel loc sfânt ce ți-a binecuvântat fruntea. Când vorbește despre el vorbești cu atâta sfială, cu atâta duioșie, vorbești ca și cum ai gânguri privind chipul mamei, leagănul copilăriei. El este oglinda rădăcinilor tale, cartea ta de vizită. Despre un loc de suflet vorbești din momentul în care îl descoperi, iar despre trecutul lui poți să vorbești săpând prin cărți, documente, dar despre locul în care ai văzut lumina soarelui nu poți vorbi decât dând glas inimii.  
  
Îi îndemn pe fiii multor locuri prin aceste cuvinte să nu lase să moară poveștile așezărilor de unde își sorb nectarul. E adevărat că date despre fiecare colțișor se pot aduna din arhivele primăriilor și așa mai departe, dar poveștile strămoșilor, tradițiile și obiceiurile strămoșești, apun, poate nu toate, dar multe dintre ele închid ochii odată cu schimbarea generațiilor.  
  
Oțelu Roșu este locul cel mai drag mie, leagănul copilăriei mele, leagănul măicuței mele și a bunicilor și străbunicilor din partea mamei, tatăl meu fiind tot de pe Valea Bistrei, din Glimboca, este locul bogat în povești și amintiri pe care îl îmbrățișez cu drag prin acest volum, așa cum Ion al Glanetașului din romanul lui Liviu Rebreanu a sărutat pămânul.  
  
Referinţă Bibliografică:
Să păstrăm mereu viu în suflet locul de unde ne tragem rădăcinile! / Ana Cristina Popescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3032, Anul IX, 20 aprilie 2019.

Drepturi de Autor: Copyright © 2019 Ana Cristina Popescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ana Cristina Popescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!