CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  

CONFUZ
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Luni am făcut o călătorie la Timişoara. Prima imagine ce mi-a atras atenţia a fost a unui călător rătăcit pe peronul gării din Timişoara Est. Trenul a sataţionat câteva minute bune în gara Timişoara Est până să se hotărască a-şi târî trupul împovărat de călători spre gara Timişoara Nord. 
  
Străinul rătăcit pe peronul gării părea dezorientat. Stătea câteva momente într-un loc, pe urmă făcea câţiva paşi la dreapta ca să se răzgândească brusc şi să facă tot pe atâţia paşi la stânga. Din când în când se întorcea pe loc aruncându-şi privirea în toate părţile ca şi cum ar aştepta pe cineva care nu se îndura să ajungă mai repede. În mână strângea un ziar. 
  
Trenul a plecat şi a lăsat în urmă imaginea străinului ce nu-şi găsea locul, a străinului ce aştepta ceva nedefinit, a străinului ce strângea în mână un ziar ca şi cum ziarul acela ar fi fost o comoară de mare preţ. 
  
Când am ajuns în gara Timişoara Nord am coborât în grabă din tren şi am pornit să-mi rezolv obictivele călătoriei. 
  
Mult timp nu am dat atenţie agitaţiei din jur. Fiecare îşi vedea de treburile lui, dar fiindcă timpul s-a dovedit în acea zi îndurător, în cele din urmă mi-am permis să observ forfota ce se rotea ca un cerc nedefinit, cuprinzând ca într-o plasă de paianjen totul. 
  
Furnicarul de oameni alerga haotic. Doreau ceva, dar nu înţelegeau ce doreau. Unii oameni intrau în clădiri uriaşe şi după câteva clipe se întorceau descumpăniţi. Alţii păreau a face cumpărături, căci plimbau sacoşele prin magazine. Unde şi unde câte un trecător se sprijinea de vreo bancă pentru a-şi aduna gândurile zăpăcite de prea multe informaţii. Bulversaţi de încărcătura unei zile de muncă, funcţionarii publici îşi purtau servietele şi se refugiau tăcuţi într-un mijloc de transport. 
  
Totul părea să îmbrace acel iz care l-a dus pe Gavrilescu „La ţigănci“. Derutat, personajul lui Mircea Eliade fuge într-un loc straniu şi caută ceva, probabil nemţoaica pe care o refuză, pentru că i-ar fi amintit de Hildegard, de adevărata dragoste. Probabil roiul din jurul meu căuta „nemţoaica“ şi n-o găsea în încercarea de a ghici ţiganca. 
  
Am intrat câteva clipe în catedrală. Interiorul catedralei era dominat de semiîntuneric. De multe ori am intrat în catedrala din Timişoara şi am simţit multă pace. În acea zi o răceală nedesluşită părea să sfideze căldura luminii de altă dată. Din catedrală păşeam de fiecare dată luminată de energie spre rezolvarea oricăror năzuinţe. În acea zi am intrat în catedrală după ce am rezolvat obiectivele călătoriei, am intrat pentru a aduna linişte în suflet şi a spune un mulţumesc, dar semiîntunericul, răcoarea dintre ziduri total opusă căldurii de afară m-a încurcat şi mai mult. 
  
La finalul zilei am concluzionat că trăiesc într-o lume confuză, o lume ce nu mai deosebeşte lumina de întuneric, o lume ce roieşte, dar nu-şi găseşte scorbura, esenţa vieţii, o lume ce refuză să găsească „nemţoaica“, pe „Hildegard“ pentru a putea fi fericită, o lume nemulţumită, egoistă, rătăcită în labirintul proprilor probleme, o lume ce nu acceptă să vadă lumina de pe chipul dragostei, pentru că doar dragostea rezolvă orice nelămurire. „Există o forţă extrem de puternică, pentru care, cel puţin până în prezent, ştiinţa nu a găsit o explicaţie formală. Este forţa care include şi guvernează totul, este chiar în spatele oricărui fenomen care are loc în univers şi încă nu a fost identificată de noi. Această forţă universală este iubirea. […] Iubirea este Lumina, care îi luminează pe cei ce o oferă şi o primesc. Iubirea este gravitaţie, deoarece îi face pe unii oameni să se simtă atraşi de alţii. Iubirea e putere, deoarece multiplică tot ce avem mai bun şi oferă umanităţii şansa de a nu pieri în propriul egoism orb. […] Această forţă explică totul şi oferă sens vieţii.“ (Albert Einstein) 
  
Până ce omul nu este de acord să descopere „nemţoaica“, iubirea, nu poate trece dincolo de zid şi rătăceşte confuz prin labirintul vieţii. 
  
Ana-Cristina Popescu 
  
Referinţă Bibliografică:
CONFUZ / Ana Cristina Popescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1653, Anul V, 11 iulie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ana Cristina Popescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ana Cristina Popescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!