CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Relatare >  

ALCHIMIA PRIMĂVERII
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Luna martie aduce cu ea de fiecare dată atâta bucurie de viaţă, încât nu cred să existe vietate care să nu trăiască miracolul renaşterii. Tot ce a uscat vântul toamnei apuse şi a îngheţat bătrâna iarnă se transformă animat de prea mult dor de viaţă. Nimic nu se pierde, energia vieţii se ascunde atât în ramura dezbrăcată odinioară de frunze, cât şi în pământul amorţit de ger şi precipitaţii. Cu fiecare mugur, cu fiecare ghiocel, viaţa îşi arată zâmbetul şi începe sărbătoarea primăverii, seninul vieţii. 
  
Conform planificării, elevii din clasa a V-a au studiat zilele acestea personificarea, un procedeu artistic prin care li se atribuie lucrurilor, animalelor sau fenomenelor din natură însuşiri omeneşti şi au primit ca temă să alcătuiască o compunere în care să personifice elemente ale naturii într-o zi de primăvară. Câteva din compunerile lor mi-au atras atenţia în mod deosebit. Un elev a prezentat natura primăvara ca pe o imensă sală de bal. Toate elementele naturii sărbătoreau viaţa dansând, copacii dansau, asemenea şi primele flori ivite printre firicelele de iarbă, firicele de iarbă ce se grăbeau să-şi găsească verdeaţa. Era multă veselie în tot acel dans al naturii. O elevă a găsit un ghiocel bucuros de venirea primăverii, la fel de bucuros ca ea şi s-au împrietenit. Alt elev s-a împrietenit cu o pasăre migratoare, prima zburătoare ce şi-a făcut cuibul pe hornul unei clădiri înalte din apropierea casei sale. Acea pasăre, cocostârcul, i-a vorbit despre magia primăverii simţită şi de văzduh, pentru că odată cu primăvara stelele îşi aniversează sărbătoarea aşteptând serile senine fără nori. 
  
Ghiocelul, miracolul vieţii, a însufleţit majoritatea compunerilor. Un băiat a mers într-o grădină plină de ghiocei pentru a alege mamei sale un micuţ simbol al iubirii sale. Şi-a aruncat privirea peste zăpada primăverii şi a ales o floare. Când a încercat să o culeagă, ceilalţi ghiocei au început să se laude cu frumuseţea lor. Fiecare afirma că este mai frumos ca altul. Băiatul dezgustat a părăsit grădina. Mama sa merita mai mult decât un ghiocel lăudăros. O fetiţă a găsit un ghiocel singuratic. El era trist din pricina singurătăţii. Fetiţa ascultându-i oful l-a luat din locul singurătăţii şi l-a plantat lângă alţi ghiocei. Acea fetiţă nu şi-a cunoscut niciodată părinţii. De când a fost de câteva luni a fost încredinţată unei familii spre creştere şi educaţie. Poate ghiocelul din compunere era ea. Se simţea singură şi îşi dorea lângă sine părinţii. 
  
Cea mai tristă istorioară a fost a unui băieţel. Băiatul a rugat un ghiocel în compunerea sa să se sacrifice, să-şi sacrifice viaţa pentru a-l dărui mamei sale şi ghiocelul a acceptat să-i îndeplinească dorinţa. Băiatul a cules ghiocelul şi l-a dus mamei sale la cimitir. Acel băiat nu şi-a cunoscut mama. Mama lui a murit când el a fost mic. O ştie din poveştile bunicilor în grija cărora se află. Când a citit compunerea câteva lacrimi i-au umezit ochii. 
  
Nimic nu poate egala dragostea unei mame. Dragostea mamei este ca o apă vie, ca nectarul şi ambrozia ce o consumau zeii. Doar dragostea mamei te face nemuritor. Nu ştiu pentru câte lucruri poţi rămâne întru eternitate, poate pentru o operă celebră, poate pentru o descoperire ştiinţifică, însă un lucru este sigur, fiecare gustă eternitatea prin dragostea maternă. Atât de infinită este iubirea unei mame, încât te însoţeşte pretutindeni şi nu apune niciodată. 
  
Mama, ghiocelul, primăvara, luna lui mărţişor simbolizează viaţa, începutul bucuriei. Geto-dacii aveau doar două anotimpuri, vara şi iarna, iar anotimpul bucuriei, a soarelui, a vieţii începea în prima zi a lunii martie, atunci serbau şi începerea unui nou an. 
  
Primăvara este anotimpul în care viaţa îşi arată lumina, iar omul simte transformarea naturii până în universul lui interior. Mama este izvorul dragostei, al vieţii şi primăverii veşnice. Luna martie este în fiecare an imaginea bucuriei. Ea arată fiecăruia că nimic nu piere în acest univers infinit, ci totul se transformă. 
  
ANA-CRISTINA POPESCU 
  
Referinţă Bibliografică:
ALCHIMIA PRIMĂVERII / Ana Cristina Popescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1528, Anul V, 08 martie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Ana Cristina Popescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ana Cristina Popescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!