CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Impact > Relatare >  

NU TE-NTRISTA!
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Zilele trecute, pe face-book, am citit câteva versuri scrise de Petru Brumă, după structura poeziei „Bătrânii“ de Octavian Goga. E dureros cât adevăr se regăseşte în versurile lui Petru Brumă „De ce mi-aţi cumpărat ghiozdan, / De ce m-aţi dat la carte, / Când cei cu studii de maidan / Sunt azi aşa departe? / De nu m-aţi fi supus din greu / La zeci de teste grilă, / Aş fi luat un bac şi eu / Cu trei fiţuici şi-o pilă. / Apoi, de n-aţi fi insistat / Să-mi văd de carieră, / Mi-aş fi făcut neapărat / Palat prin vreo Piperă. / Dar iată-aveţi un fiu acum, / Trecut prin multă şcoală, / De minte plin, pe propriul drum / Mergând cu burta goală.“ E plânsul intelectualului marginalizat, lovit, umilit, într-o societate în care mass-media pune accentul pe non-valori şi le promovează. 
  
Când eşti copil ai tendinţa să copiezi ceea ce ţi se prezintă ca model. 
  
Îmi amintesc campionatele de gimnastică din copilărie, făcute seara, pe uliţă. Fiecare îşi dorea să execute roata ţiganului cât mai corect, asemeni Nadiei Comăneci. Atunci când ne plictiseam de gimnastică, organizam un concurs de muzică uşoară şi fiecare dintre noi îşi alegea numele unor solişti precum Corina Chiriac, Angela Similia, Mirabela Dauer, Dan Spătaru etc. 
  
Copiii de astăzi au tendinţa de a îmbrăţişa lucrurile materiale, nu spirituale. Le face o plăcere deosebită să urmărească emisiunile la care participă îmbogăţiţi ce-şi spală hainele murdare în public. Mass-media prezintă copiilor de astăzi ca model banul obţinut cât mai repede, cât mai uşor, indiferent de mijloace. 
  
Anul acesta am tipărit o culegere de creaţie literară Colaj. Îmi doream să stimulez creativitatea elevilor, gustul pentru lectură. Am fost foarte dezamăgită de indiferenţa ce au arătat-o unii elevi faţă de o cartea în care se afla publicată o compunere personală. În urmă cu şase ani, în 2009, o altă culegere de creaţie literară, Îndrăgostiţi de poezie, a avut un succes răsunător în rândul elevilor. Unii au afirmat că e cea mai frumoasă carte pe care au citit-o vreodată. În timp unii din micuţii creatori de atunci au continuat să scrie, îndrăgostiţi de arta cuvântului. Nici culegerea publicată în acest an, nu pot spune că în totalitate nu a avut succes în rândul elevilor, din pricină că unii au fost foarte fericiţi că au publicaţii. Aceştia se vedeau ca nişte micuţi scriitori. Alţii au ales în locul cărţii o tabletă de ciocolată sau un suc. Ideea cu ciocolata şi sucul mi-a venit în momentul în care un băiat a luat cartea cu indiferenţă, afirmând că este bună, dacă e gratis. I-am spus acelui elev că poate alege între carte şi o tabletă de ciocolată ce o aveam întâmplător în poşetă. A ales tableta de ciocolată în timp ce a fost mustrat de o colegă ce îl sfătuia să aleaga cartea ca amintire. La o viitoare culegere selecţia micilor creatori va fi mult mai drastică. Cei care au etalon lucrurile materiale, educaţie primită greşit în familie şi prin intermediul mass-mediei, nu vor preţui niciodată cu adevărat valorile vieţii, oricât de mult te-ai strădui să-i impulsionezi. Poate o vor face pe moment, pe urmă se vor întoarce în propria mocirlă. 
  
Am rugat o vecină într-o zi de joi să-mi cumpere şi mie ziarul Caraş Severin în şapte zile, de vreme ce avea drum în oraş, dar m-a refuzat menţionând că ea nu se face de râs cumpărând ziare, pentru că ele sunt distribuite gratuit de Lidle, Kaufland etc. I-am explicat că nu este un ziar comercial, ci un ziar cultural şi de informaţie. Răspunsul ei a fost tot negativ. A precizat că poate afla ştirile la televizor iar în ceea ce priveşte cultura, aceasta nu-i ţine de foame. E trist, chiar foarte dureros ce se întâmplă. Mulţi nu apreciază deloc arta, ştiinţa, adevărata valoare a vieţii. Totuşi am avut o nespusă bucurie să descopăr mulţi cititori ai ziarului printre cunoştinţele mele, oameni ce apreciază tot ce este de preţ. 
  
După cum spuneam în primul paragraf, versurile lui Petru Brumă mi-au adus în suflet încă o lacrimă amară a realităţii. „De ce mi-aţi cumpărat ghiozdan?“ se tânguieşte eul liric încă din titlul poeziei. 
  
Munca intelectuală este foarte prost plătită. Intelectualii trebuie să-şi chivernisească foarte bine banii. Adesea sunt nevoiţi să renunţe la a-şi cumpăra o haină nouă, din cauză că cea veche s-a uzat demult, pentru a-şi cumpăra o pâine şi nu o dată renunţă la pâine pentru a-şi achiziţiona o carte. Cu toate acestea sunt mulţumiţi şi fericiţi în propria lor lume. Sunt convinsă că şi autorul poeziei „De ce mi-aţi cumpărat ghiozdan?“ e fericit că a ales ghiozdanul. Intelectualul nu se întristează când face sacrificii în favoarea ştiinţei, nici nu regretă drumul pe care care păşeşte în viaţă. Ştiinţa îl împlineşte şi nu lucrurile trecătoare ale vieţii. 
  
Ridicolul situaţiei e diferenţa dintre cel care ştie să escaladeze înălţimile şi cel care se târăşte pentru a câştiga un loc confortabil în societate. „- Eu te privesc de sus, furnică, / Şi-mi pari atât de mica! / Te văd cum jos munceşti / Din greu, / Ca să trăieşti; / Când eu / Stau sus, stau sus ca Dumnezeu, / Pe frunza-naltului copac / Pe care trupu-mi se răsfaţă. / Stau sus: atâta numai fac / Ca să câştig comoda-mi viaţă! / Furnica e de obicei / Cam prea modestă (treaba ei!); / Dar socoti ca d-asta dată / Din cale-afară e prea lată / […] / Eu merg, nu mă târasc ca tine! / Stai sus pe-o frunză cocoţată / Ce mâine va muri uscată, / Când toată seva-i vei fi supt; / Dar eu, d-aici de dedesubt, / […] / Îti strig, omidă parvenită, / Că eşti o parazită! / Când eu trăiesc prin mine însămi, / Tu îţi furi hrana de la alţii, / Şi doar târându-te te-nalţi!“ (Omida şi furnica, George Ranetti) 
  
E tristă realitatea dar cel care iubeşte ştiinţa nu ar alege niciodată frunza omidei, ciocolata sau vila. Nu ar alege niciodată drumul ocolit în viaţă, ci drumul cel drept asemenea emirului din Noapte de decemvrie a lui Alexandru Macedonski. Dispreţuieşte pe cei asemenea personajului slut, pocit din poemul Noapte de decemvrie, care aleg drumul ocolit spre a se bucura de fericirea pământească trecătoare. 
  
Toamna usucă verdele naturii „Nu te-ntrista c-ai pierdut ce-ai pierdut, / Totul trece ca o trâmbă de nori, / Vine vântul şi o destramă, / Vântul care scutură flori.“ (Nu te-ntrista, Zaharia Stancu) 
  
Viaţa usucă bogăţiile lumii. Cei bogaţi dacă nu au avut nimic spiritual în ei trec asemenea unei picături de ploaie şi nici nu ştiu pentru ce au trăit. Iubitorii de frumos „Lasă steaua să cadă chiar / Dacă nu e de foc, ci de gheaţă.“ (Nu te-ntrista, Zaharia Stancu) şi nu se întristează că au pierdut bogăţiile lumeşti. 
  
Ana-Cristina Popescu 
  
Referinţă Bibliografică:
NU TE-NTRISTA! / Ana Cristina Popescu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1407, Anul IV, 07 noiembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Ana Cristina Popescu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Ana Cristina Popescu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!