CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Eveniment > Actualitate >  
Autor: Alexandru Toth         Ediţia nr. 1454 din 24 decembrie 2014        Toate Articolele Autorului

Alexandru TOTH - ŞI IARĂŞI... „MĂ DUSEI SA TREC LA OLT !”
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
(…) La 10 decembrie a.c., s-a petrecut ceva greu de înţeles şi de crezut într-un adevărat stat de drept, în acest secol 21 şi în mileniul trei: printrun act total abuziv, al fostei ministrese în funcţie doar câteva zile, Hegedüs Csilla, încă, în acea zi, la plecare, înainte de a zăvorî uşa şi a preda cheia, prin Ordinul nr. 282, din 10 decembrie 2014, transmis Direcţiei pentru Cultură Mureş, în data de 11 decembrie, prin fax, a dispus, din chiar acea zi, fără nicio logică, fără niciun argument cât de cât plauzibil, detaşarea, pe şase luni, a directorului Direcţiei pentru Cultură Mureş, Nicolae Băciuţ, la Direcţia pentru Cultură Olt. Un act revoltător, sfidător, umilitor, de o obrăznicie udemeristă fără limite, un ordin aberant, sfidare a legii, ignorare a realităţii, măsură discriminatorie, greu de conceput întrun stat de drept, într-o ţară normală!  
 
Era, cum spuneam, ultimul act semnat de coana ministru, în ultimele zile de ministeriat ale ei, mahărul absolut, cu mandat expirat, peste cultura românească! Act abuziv, strigător la cer! (…) Ce este şi mai grav în acest caz, care i-a revoltat pe românii mureşeni, este faptul că acest gest blamabil, în toate privinţele, al detaşării, fără nicio justificare, la Olt, a lui Nicolae Băciuţ, se făcea, nu întâmplător, chiar în ziua lui de naştere! Ce mizerie! Aceasta era „felicitarea” ministresei Hegedüs Csilla?  
 
Iar ce e şi mai revoltător este faptul că, încălcând orice lege, ea comitea nerozia detaşării, fără a ţine seama că Nicolae Băciuţ se află în concediu medical (de 3 luni!), că e suferind şi hărţuit acum! Deci, un regretabil act abuziv, încălcându-se toate legile româneşti! (...) (Fragment dintr-un memoriu adresat de intelectuali mureşeni şi nu numai, adresat prim ministrului Victor Ponta şi ministrului culturii Ionuţ Vulpescu)  
 
*  
 
1. Cum catalogaţi ordinul de detaşare în Olt? E o practică normală sau un abuz?  
 
1.Voi solicita noului ministru anularea ordinului, având în vedere că el nu are obiect, pentru că el a fost dat câtă vreme eram în concediu medical, iar la terminarea acestuia voi depune la Ministerul Culturii adeverinţa medicală în sensul prevederilor Legii 188/1999, art. 89 (3) (c), care-mi dă dreptul să refuz detaşarea: Funcţionarul public poate refuza detaşarea dacă se află în una dintre următoarele situaţii: c) starea sănătăţii, dovedită cu certificat medical, face contraindicată detaşarea. Dacă doamna Hegedus nu ştia că sunt în concediu medical, e foarte grav, pentru că atunci înseamnă că habar nu avea de situaţia din teritoriu şi în aceste condiţii, totuşi, orbeşte, a emis un ordin de detaşare pentru un funcţionar aflat în concediu medical. Dacă ştia – şi nu avea cum să nu ştie, fiindcă i-am comunicat personal la telefon în urmă cu vreo lună că sunt în concediu medical, e şi mai grav, pentru că a sfidat legile, începând cu legea bunului simţ. Un astfel de ordin nu poate fi o practică normală, ba chiar este o aberaţie administrativă şi dovada dispreţului faţă de bugetul Ministerului, pentru că o detaşare – ca în cazul meu, conform legii, presupune cheltuieli de cazare, transport, îndemnizaţie de detaşare, adică în jur de 5000 lei pe lună, adică dublu faţă de salariul net al unui director de cultură. Nu poate fi o practică, fiindcă rezolvarea conducerilor instituţiilor nu se face prin astfel de soluţii, prin detaşări, cu cheltuieli mari – 6 luni înseamă 30.000 lei – ci prin organizarea de concursuri pentru ocuparea posturilor vacante. Un astfel de ordin de detaşare care sfidează realităţile nu poate fi decât un abuz. Dar ce e în spatele acestuia? Incapacitate managerială? Sau altceva? Pentru că, în logica lucrurilor, pe postul meu ar trebui detaşat altcineva, ceea ce ar însemna încă 30.000 lei cheltuială. Din banii contribuabilor. Ar fi interesant de ştiut ce decizii a mai luat doamna Hegedus si cui i-a dat bani din bugetul ministerului în scurtul său mandat. Dv. aţi putea solicita o astfel de informaţie. Am putea avea surprize.  
 
2. Cum veţi reacţiona în faţa unui asemenea ordin?  
 
2. Eu voi reacţiona pe căi legale, dar reacţiile care au venit de la cei care au aflat de acest ordin, mă scutesc pe mine de a-mi pune verbul la bătaie. Iată doar câteva reacţii primite pe email: „Aberant e prea elegant spus! Îmi depăşeşte înţelegerea prostiei, oricare ar fi circumstanţele vreunei sigure frustrări etnice! ! E de un absurd troglodit! E ca un abuz de putere stalinisto- hitlerist!!!” (Maria Niţu); Nu stă România în această persoană, cocoţată pe un scaun ce i-a luat minţile, pentru care idol este un viitor puşcăriaş, Marko Attila. De altfel, după cum se ştie, a fost trimisă înapoi la cratiţă! Fireşte, prin ce ai făcut ai deranjat nişte ranchiunoşi, dar pentru cei mulţi şi curaţi sufleteşte din ţară, de fapt din lumea întreagă, reprezinţi un reper şi important şi necesar României, un model de om de cultură demn, onest, respnsabil.” (Titus S.); „Regret enorm situaţia aberantă în care sunteţi pus - dar sper că, până la urmă, oameni cu cap nu vor pune în aplicare ordinul respectiv”. (Stan V. Cristea); „Epurare politică şi da, etnică (nu mă feresc să o spun, în primul rând etnică) la Tg. Mureş. Ministrul UDMR al Culturii îl mută pe Nicolae Băciuţ la Olt. Ilegal, imoral, scandalos. O mizerie de proporţii, cu atât mai gravă cu cât Nicolae Băciuţ face imens pentru cultura română în Târgu-Mureş.” (Darie Ducan); „Sunt revoltat de ceea ce ţi s-a întâmplat. Am aflat abia acum de la televizor. Nădăjduiesc să fie o întâmplare de care să uiţi cât se poate de repede. Sunt alături de tine. E de neimaginat ce se întamplă astazi, în general, în ţara noastră”.(D. Dorian).  
 
3.Cine asigură/sau va asigura interimatul de director executiv? Se aude că organigrama nu e prea generoasă din acest punct de vedere?  
 
3. Direcţia are 4 angajaţi, cu tot cu mine. Mai rămân contabilul, casiera şi secretara. Doamna ministru ar fi trebuit să se intereseze să asigure resursa umană pentru buna funcţionare a instituţiei, în ultima perioadă având două pensionări şi un transfer de la Direcţie. Pentru că judeţul Mureş e printre judeţele cu cel mai mare număr de monumente istorice, componentă de bază a activităţii acesteia. Interimatul ar putea fi asigurat tot printr-o detaşare, cu cheltuielile aferente, întrucât din personalul instituţiei, cine ar putea sigura interimatul este contabilul – ceea ce ar crea un nonsens: director şi contabil. Eu sper să mă însănătoşesc cât mai grabnic, să mă pot întoarce acolo de unde m-am pus în slujba culturii, aşa cum o fac de peste trei decenii. Când am preluat postul, am spus că deviza mea e „cultură fără ură”! N-am abdicat niciodată de la ea.  
 
Alexandru TOTH  
(Publicat în cotidianul « Zi de zi »  
16 decembrie 2014, p.3)  
 
Referinţă Bibliografică:
Alexandru TOTH - ŞI IARĂŞI... „MĂ DUSEI SA TREC LA OLT !” / Alexandru Toth : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1454, Anul IV, 24 decembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Alexandru Toth : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Alexandru Toth
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!