CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Recenzii >  

Muntele - Rai și Iad, de Valentin Retevoi
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Este titlul primei cărți apărute în județul Argeș, având ca principală temă acțiunile desfășurate de salvamontiști, în speță cei de la Salvamont Nucșoara. Cartea a fost publicată la Editura Alean a Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești, instituție finanțată de Consiliul Județean Argeș. „Argumentˮ-ul este scris de Î.P.S. Calinic Argeșeanul, Arhiepiscop al Argeșului și Muscelului, președinte de onoare al Asociației Salvamont Nucșoara; iar prefața, „Minunea de la Scărișoara Mareˮ, este semnată de cunoscutul jurnalist Ilie Șerbănescu, un împătimit al drumețiilor montane. Cei doi au fost alături de autor și la evenimentul lansării, desfășurat în data de 24 octombrie, în sala de ședințe a Primăriei Curtea de Argeș, oraș domnesc de la poalele munților.  
 
După ce și cum scrie, se observă imediat că Valentin Retevoi este o persoană de o tenacitate și suplețe sufletească ce i-au fost călite de mediul în care trăiește încă de la primele clipe de viață. Faptul că este teolog și instrumentist întregește un portret aparte. Director al Seminarului Teologic Ortodox „Neagoe Vodă Basarabˮ din Curtea de Argeș, coordonatorul corului Seminarului, șef al Formației Salvamont Nucșoara, a cărui înființare i se datorează, autorul dovedește prin tot ceea ce face dorința de a-și ajuta semenii, o dragoste deosebită pentru creație și pentru această țară, fiind genul de om care tace și face.  
 
Spuneam că intenția de bază a lui Valentin, atunci când a început scrierea cărții, a fost prezentarea provocărilor vieții de salvamontist. Din fericire, rezultatul depășește semnificativ această intenție. Cartea Muntele – Rai și Iad are calitatea dezvăluirii mai multor valențe și face obiectul unor grile variate de lectură. În primul rând, poate fi privită – datorită împărțirii în numeroase episoade și prin stilul direct, franc, precum o lovitură perfect țintită de samurai – ca un jurnal al dezvoltării sale umane și profesionale, unde apar diverse personaje reale, locuri, stări, impresii despre oameni și natură și multe cazuri de salvare a celor care s-au rătăcit ori accidentat. Iubitorii călătoriilor la munte știu deja că trecerea de la fața mirifică, de Rai, la cealaltă, de Iad, este uneori extrem de rapidă. Iar „păzitoriiˮ acestor trasee dificile devin atunci răspunsul la așteptările celor care văd și chipul înfricoșător al muntelui.  
 
Totodată, cartea este o monografie a Asociației Salvamont Nucșoara, care împlinește anul acesta 20 de ani, însă devine pe parcurs un „exercițiu de admirațieˮ a frumuseții reliefului montan și a bogăției cu care se pot mândri argeșenii. Sigur, sunt descrise dificultățile întâmpinate de salvamontiști în acțiunile de salvare și măsurile de precauție necesare pentru o călătorie pe munte, dar Valentin face acest lucru fără să plictisească o clipă, trezind în schimb simțul responsabilității. Firul narativ bine țesut te conduce prin toate acele frumuseți, mistere și pericole, ca un camarad de drumeții montane și bun sfătuitor, fără să adopte un ton sfătos.  
 
Nu trebuie să uităm că avem de-a face cu o carte despre jertfa și riscurile majore la care se expune salvatorul, însă în acest sens atitudinea lui Valentin Retevoi este una de modestie exemplară.  
 
De cele mai multe ori se creează impresia unui roman polițist, autorul fiind, volens nolens, detectivul care trebuie să descurce ițele pas cu pas, deși întâmplări neprevăzute riscă să dea tot efortul peste cap, iar efectele pot fi tragice. Prin abordarea detectivistă, Valentin reușește cu ușurință să stea departe de monotonie.  
 
El nu se pierde în detalii inutile, dovedește un bun simț de observație privind caracterul uman și reușește să mențină atenția cititorului până la ultima pagină, datorită capacității de a reda contextul grav în care acționează salvamontistul – în definitiv, este vorba despre viață și moarte. Salvatorii știu asta și nu își permit niciun răgaz. Conștientizarea faptului că evenimentele sunt desprinse din realitate crește dramatismul acțiunii.  
 
Dacă nu mi-ar fi spus că este prima carte pe care o scrie, aș fi crezut că are o îndelungată experiență a scrisului. Se pare că reflecția în tăcerea și în vuietul muntelui e cel mai bun exercițiu pentru autor.  
 
Muntele – Rai și Iad are un deosebit rol informativ, preventiv, de promovare a turismului montan. Un rol estetic, prin stilul clar, concis, presărat cu salvatoarea ironie în cazuri de maximă încordare. Tot din punct de vedere estetic, un plus de valoare îl aduc fotografiile bine realizate, deși cele mai multe au rol documentar, dar și echilibrul perfect dintre text și imagine. Cartea a apărut în condiții grafice excepționale.  
 
Referinţă Bibliografică:
Muntele - Rai și Iad, de Valentin Retevoi / Alexandru Mărchidan : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 2492, Anul VII, 27 octombrie 2017.

Drepturi de Autor: Copyright © 2017 Alexandru Mărchidan : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Alexandru Mărchidan
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!