CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Scrieri >  
Autor: Alexandru Buzoianu         Ediţia nr. 1370 din 01 octombrie 2014        Toate Articolele Autorului

Poarta albastra
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
(Fragment)  
 
Urmăream mai mult decât era necesar tabela aglomerată. Probabil pe vremea aceea voiam să arăt celorlați călători că nu privesc la un simplu tren și nu doar pentru a verifica ora și linia sosirii. Câteodată, cu gesturi controlate duceam mâna la gură în semn de dezlegare a misterului. Țineam ferm în mână bagajul iar din când în când îmi pipăiam biletele de carton prin căptușeala hainei. Cu siguranță, întotdeuna erau la locul lor, dar de fiecare dată mă cuprindea o panică subită când în primele două trei momente se rătăceau prin buzunarul gecii de iarnă.  
  
Cu toate că știam etapele călătoriei, un fior de nesiguranță mă urmărea mereu. Analizam curios toată agitația din jur dar îmi aduceam aminte să nu casc ochii la te miri ce fiindcă nu voiam să dau impresia că sunt pentru prima oară pe cont propriu într-o astfel de ipostază.  
Din două motive căutam și fețe cunoscute. Primul, aş fi fost mai liniștit iar al doilea, să mă găsească în toată splendoarea pe mine cum mă descurc singur prin Gara de Nord. Pregătisem dinainte un posibil dialog detașat, calm: ”Da, mă duc în vacanţă pe la rude, dumneavoastra? Foarte bine, Sărbători Fericite!” dar, în acel an aveam să îl spun numai unei dudui străine din compartimentul vagonului.  
Zgribulit, așteptam în peronul îngheţat trenul deja întârziat, când deodată vocea unui călător ne taie tuturor amorţeala: ”Hai că vine!” spune jovial şi parcă mândru că a fost printre primii care au observat silueta locomotivei în zare. Colegul lui de drum se ridică în picioare, privește lung, apoi adaugă: ”Lasă-l băi să vină că nu pleacă fără noi, nu te grăbi”. Ciudat, el era cel care se ridicase în vârful picioarelor iar celălăt nu dădea deloc semne de grabă și oricum, putea să îl impiedice să nu mai vină?  
Înfrigurat, priveam sosirea trenului şi mă întrebam cu emoție dacă voi sta la geam și cu ce fel de oameni voi călători în compartimentul meu. Mereu creştea inima în mine când aveam compania unor persoane apropiate vârstei mele, mai ales că acum eram singur, lipsit de atenţionări sau alte intrucţiuni părinteşti.  
  
Deodată, ochii mi s-au lipit de locomotivă; a fost prima oară când am comparat-o cu o figură umană. Mă uitam atent cum se apropie de mine și nu puteam scoate nici un secret, nici o emoție din acele trăsături. Așa trebuie să fie, mi-am zis, de o integritate absolută, impozantă și în același timp desprinsă de lacrimile sau zâmbetele lăsate în gări, altfel nu ar putea să își facă meseria, precum doctorii chirurgi.  
A trecut pe lângă mine fără să acorde nicio atenție. Privirea ei tăia orizontul înghețat. Am strâns bagajele în mâini și cu ochi temători, căutam vagonul meu, de parcă s-ar fi pierdut undeva pe drum.  
  
 
 
***  
Copacii îngheţaţi până la ultimul vârf păreau mai frumoşi decât orice primăvară cunoscută. Mergeam grăbit pe zăpada neatinsă, imi plăcea să las urma paşilor mei în acele locuri chiar şi pentru un moment. Sunetul omătului strivit sub talpa grea a ghetelor mă liniştea, imi oferea siguranţă. Cu fesul strâns pe urechi şi privirea aplecată de viscol, înaintam bucuros spre casă. Din când în când ridicam privirea în drum, pentru a lua repere noi.  
 
....................................................................................  
 
Referinţă Bibliografică:
Poarta albastra / Alexandru Buzoianu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1370, Anul IV, 01 octombrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Alexandru Buzoianu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Alexandru Buzoianu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!