CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Eseuri >  
Autor: Alexandru Buzoianu         Ediţia nr. 1368 din 29 septembrie 2014        Toate Articolele Autorului

Erata unui suflet - Iarna trecuta
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
(fragment)  
Se face repede întuneric în cameră. Nici nu ştii de ce te ridici şi aprinzi lumina. Poate să arăţi că încă eşti treaz, poate trece cineva prin faţa casei tale şi opreşte să vadă ce mai faci, cum o mai duci.  
  
Câteodată nu ai chef de nimeni iar alteori simţi nevoia ca toată lumea să te vadă, să te audă, să-ţi simtă bătăile inimii.  
  
Acum câţiva ani, întorcându-mă acasă mergeam pe mijlocul drumului proaspăt nins. Mă credeam într-un film american clasic. Eu, mergând cu paşi siguri în noapte pe mjlocul drumului pustiu iar camera de filmat aflată undeva în spatele meu focalizând atent actorul principal. Era doar camera, fără echipa de filmare. Câteodată şi acum am impresia ca sunt filmat de un obiectiv invizibil.
Priveam pe rând ferestrele caselor amorţite. Unele erau luminate de instalaţii electrice, altele aveau prinse în draperii forma Crăciunului după minţile noastre. Majoritatea erau pregătite în așteptarea dogmei impuse și prea puțin simțite. Unele fiind exagerat de bogat şi atent ornate iar pe altele doar zăpada strânsă sub ferestre le îmbrăca în aer de sărbătoare. În acel moment am avut impresia că acţionăm mereu ca nişte roboţi până ne stingem.  
  
Era încă devreme, dar întuneric între noi. Cu o stare permanentă de disconfort intram mereu în casă fără să observ că focul este deja făcut şi masa este pusă. Priveam sec, fără entuziasm prin cameră căutând să reproşez orice lucru mărunt. Credeam că totul mi se cuvine şi dacă nu păream nemulţumit, ceva nu era în regulă.  
  
M-am așezat la masă şi am început să mănânc fără să aştept pe cineva. Foarte bună mâncarea, dar mă abţineam să spun acest lucru şi câtă bucurie şi recunoştinţă ofereai pentru trei cuvinte amărâte spuse printre înghiţituri. Continuam să ofer nelinişte, teamă şi stres celor dragi. Eram conştient de acest lucru şi nu ştiu unde voiam să ajung. Probabil consideram totul ca pe un joc să văd când clachează omul de lângă mine. În acest fel barbar, aflam cât de mult rezistă iar în final cât de mult mă iubeşte. Nu mi-am dat seama că acest test continuu şi inventat este chiar viaţa mea trăită, fără posibilitate de reluare a zilelor devenite cobai.  
  
Au curs anotimpuri multe iar eu parcă nici nu-mi începusem viaţa când defapt trecuse mai mult de jumătate din ea. Nu-mi rămâne decât să mă bucur că m-am trezit într-un final din iluzia filmului meu. Nu vreau să port minciuna şi în alte locuri.  
  
Deja, parcă aud vocea naratorului cum ar încheia una din ultimele ierni ale unor personaje ca mine, poate şi ca tine:
"Se simţea atât de vinovat şi umil faţă de ochi nevăzuţi şi suflete plecate, încât trăia din amintiri inventate. Dorea să ofere un zâmbet, un cadou, o vorbă bună şi nu doar de sărbători. Fiecare răsărit se transformase într-o pedeapsă. Câte ar fi rostit acum dar cuvintele se întorceau bolnave în propriile-i urechi, nemaiavând unde să vindece.
Dacă nu ar fi stat să îşi facă atâtea probleme, gânduri fără rost, şi atâtea întrebări retorice. Dacă iubea mai mult dăruia şi altceva decât o bucată de pâine dar şi aceea discutată şi niciodată nerăsplătită, era mai câştigat, poate tot aici ajungea dar în nici un caz atât de trist. Ce a rezolvat nici el nu ştie.  
  
Ţinea lumina aprinsă până târziu în noapte poate opreşte cineva să vadă ce mai face, cum o mai duce...  
  
Mai avem multe ierni şi primăveri senine, vreau să conştientizez acest lucru, îmi dau seama că zăpada nu cade doar pe umerii mei, iar soarele nu răsare numai pentru lumina mea.  
  
Actorul principal este numai El.  
  
 
 
 
Referinţă Bibliografică:
Erata unui suflet - Iarna trecuta / Alexandru Buzoianu : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1368, Anul IV, 29 septembrie 2014.

Drepturi de Autor: Copyright © 2014 Alexandru Buzoianu : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Alexandru Buzoianu
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!