CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Orizont > Interviuri >  
Autor: Alexandra Mihalache         Ediţia nr. 1746 din 12 octombrie 2015        Toate Articolele Autorului

Florina Sanda Cojocaru, o poveste de suflet
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
“Versul Florinei Sanda Cojocaru este precum un trăznet. Impactul pe care îl are slova domniei sale asupra cititorului este covârşitor. După lecturarea unei poezii care poartă semnul sufletului său, nu poţi spune decât că ai fost săgetat de ceva extraordinar de intens, poate de aceea am privit creaţia sa ca pe un trăznet. 
  
Florina Sanda Cojocaru cu o extraordinară profunzime şi o bogată imaginaţie poetică reuşeşte prin îmbrăţişarea versului alb să lărgească orizontul imaginativ al celor care pătrund în lumea sa interioară, citindu-i poeziile. Adoptarea acestui gen de vers îi dă posibilitatea de a exprima cu şi mai multă uşurinţă stările de suflet, de a picta într-o varietate nelimitată de culori tablouri imaginative ale trăirilor în care se poate regăsi orice om”. ( Dori Lederer) 
  
Expresivitatea şi profunzimea versului care o caracterizează ating valori nebănuite, asta fiindcă Florina Sanda Cojocaru îşi descrie stările interioare cu atâta sensibilitate, încât reuşeşte să pătrundă în sufletele noastre unde lasă emoţiile să valseze în armonii celeste. Poeta se destănuie cu ardoare aşezând cu rafinament fiecare emoţie şi stare într-un timp definit de iubire. Contemplă frumuseţi şi lumi copleşitor de expresive şi se înalţă spre orizonturile visării, mângâiată doar de soarele iubirii. 
  
Primul său poem a fost scris atunci când poeta era în liceu, anume la sfârşitul clasei a X-a, dar până atunci mai fuseseră câteva încercări. Cât despre pasiunea pentru poezie, Florina Sanda Cojocaru mărturiseşte că simte că o deţine dintotdeauna: “Cred că pur şi simplu te naşti cu ea, o ai în sânge, apoi o descoperi dintr-o dată, într-o oarecare zi, când cuvintele te caută. Ştiu că citeam mult, apoi am încercat să stăpânesc metafora. Era ceva doar al meu, un refugiu. Şi acum e la fel” 
  
Poeta scrie cu o dăruire aparte şi ne pătrunde în inimi creând imagini deosebite. Este fascinată de splendoarea toamnei, dedicându-i versuri alese în care conturează tablouri impresionante: “Pe şevalet de ceruri turcoaz am picurat aramă/ Întârziind zborul păsărilor spre înalturi/ Şi învelindu-mă cu nouri de melasă…/ Voiam să plac îngerilor rătăciţi de noi.” (Pentru că toamna nu trebuia să moară). 
  
Stările sale lăuntrice se împletesc în decoruri profunde de toamnă, unde freamătă tăcerea iar amurgurile sângerii deplâng dureri nescrise: “ În forfota toamnei îmi caut locul între frunzele tăcerii/ Şi gândesc că ai să-mi citeşti cândva în palmă/ Între linii frânte de viaţă dorinţa de a te avea. / Încă mai cred că îmi vei citi printre vorbe/ Durerea apusurilor solitare/ Pe când franciscani de ceaţă/ Îşi poartă mătăniile/ În toamna mea.” (Şi scriu) 
  
Sensibilitatea curge melodios în versurile sale, iar toamna îşi scrie povestea în lumini mirifice: “Lumânările toamnei se treceau de cerurile cerate/ În curgere ruginie de mâini împreunate,/ Într-o lumină abia pâlpâind./ Tu erai curgere de albastru/ Într-un verde din mine, murind”. (Rânduri) 
  
Când vorbeşte despre poezie, Florina Sanda Cojocaru îi dă o însemnătate covârşitoare: “ Poezia este parte din viaţa mea, ceva ce îmi aparţine un timp, pentru ca apoi să vreau să o dăruiesc şi celorlalţi. Poezia e dragoste, provocare, viaţă. Ai senzaţia la un moment dat că respiră şi fără tine. Tu nu ai făcut altceva decât să îi arăţi cum.” 
  
Poeta îşi cerne frământările prin sita vremii . Într-o fulgerare de clipe de singurătate, străpunsă de fiorul unui dor târziu care arde pe rugul libertăţii : “ Te-am zămislit în ceasuri de singurătate,/ Între placentele timpurilor/ Ce aveau să treacă de noi/ Şi m-a durut ca o facere de lume./ Creşteai în vis/ Hrănindu-te din iubirile mele/ Şi mă ardea libertatea timpului tău/ Fără un ieri şi fără un mâine,/ Doar frumuseţea versului de toamnă,/ Doar muzică şi ceruri.” (Vis) 
  
“Poetul este un om simplu şi complex în acelaşi timp. Nemulţumit, cu un acut simţ al durerii. Fericirile sunt un dar la care visează, dar care rareori îl găsesc”, a mărturisit poeta. 
  
Dar Florina Sanda Cojocaru nu s-a oprit doar la poezie. Aceasta a îmbrăţişat cu dăruire şi proza. “Proza e trăire, parte din realitatea dură, fără metaforă, scriere nudă. Duc cu mine personajele zi de zi, le trăiesc vieţile, le dezvolt, încerc să gândesc ca ele pentru un timp. E frumos, dar şi ciudat. Trebuie mereu să îmi aduc aminte că eu sunt eu, nu personajul care tocmai s-a născut din frământările mele” 
  
Tema abordată cel mai ades în poemele este iubirea, iar în proză îşi definitează gândurile şi emoţiile ducându-le pe cele mai sensibile culmi. “ În poezie, dragostea, nevoia de dragoste, de fapt. Am scris mult timp ca un fel de dialog între un bărbat şi o femeie. Am fost şi criticată din această cauză. La un moment dat, m-am săturat să explic de ce am scris astfel. Probabil că erau cuvintele pe care aş fi vrut să le aud din gura unui bărbat, pe care am fi vrut să le auzim noi, femeile, uneori. Cu proza e altceva. Acolo pot să îmi duc până la capăt gândurile. Sunt ca un burete. Acumulez informaţii, evenimente, trăiri, apoi realizez personajele”. 
  
. Până în prezent, Florina Sanda Cojocaru a publicat patru volume, două de proză şi două de poezie. Dar pasiunea sa pentru scris capătă orizonturi cât mai profunde. “Eu, una, cred că există un timp pentru fiecare faţetă a creaţiei. Acum, mă simt mai bine în proză. Nu ştiu ce va fi mâine. Lucrez la un roman, Elsa. Îmi doresc să fie mai bun decât primele, să cuprind cât mai multe realităţi, nu neapărat în roz bombon, nici în negru, ceva între, iar la poezie lucrez la volumul Nebunia lui Ili, în care Ili e poetul, iar Lela poezia. Cam atât pentru moment”. 
  
Despre poeţii preferaţi vorbeşte cu multă admiraţie, dar şi recunoştinţă: “Sunt mai mulţi, contemporani mie, care au reuşit să îmi schimbe mentalitatea, scrierea... Îi respect şi îi admir: Octavian Soviany, Angela Mamier, Rodian Drăgoi, Darie Lăzărescu, Ion Cristofor, George Mihalcea şi Geo Galetaru. Nu există o ordine.” La fel si despre prozatorii care au inspirat-o si cărora le poartă o stimă profundă: “Aş spune că în ultima perioadă am fost marcată de două cărţi: 7 ani, romanul Doriei Şişu Ploeşteanu şi de romanul Arsă de vie scris de Suad.” 
  
Eleganţa cu care-şi şlefuieşte versul şi puterea pe care i-o conferă acestuia o definesc pe Florina Sanda Cojocaru ca fiind o poetă sensibilă, cu o imaginaţie uimitoare. Este o poetă a iubirii care-şi cântă trăirile în acorduri tainice şi pătrunzătoare, care valsează cu timpul în decoruri impresionante, conturând trăiri şi tablouri fermecătoare. 
  
Referinţă Bibliografică:
Florina Sanda Cojocaru, o poveste de suflet / Alexandra Mihalache : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1746, Anul V, 12 octombrie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Alexandra Mihalache : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Alexandra Mihalache
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!