CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Manuscris > Umoristic >  
Autor: Alexandra Mihalache         Ediţia nr. 1509 din 17 februarie 2015        Toate Articolele Autorului

Alexandra MIHALACHE - MIHAI FRUNZĂ – TERAPIE DE RÂS
 
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
„Umorul este lucrul măreţ, salvator. În momentul în care se relevă, toate iritaţiile şi resentimentele dispar şi sunt înlocuite de un spirit solar”. (Mark Twain)  
„Râsul e ca soarele, alungă iarna de pe chipul oamenilor”. (Victor Hugo)  
 
Spirit solar care ne alungă iarna de pe chipuri este şi umoristul Mihai Frunză. Profund legat de umor, acesta se descrie astfel: “Autor de proză satirico-umoristică cu predilecţie pentru genul scurt”.  
 
Mihai Frunză s-a născut la data de 22 mai 1947 în comuna Câmpuri, jud. Vrancea în familia unui preot ortodox (tatăl Alexandru şi mama Ioana). A abolvit in 1972 Facultatea de Stomatologie din cadrul UMF Bucureşti. A debutat în anul 1989 cu schiţa ,,Ciocanul" în revista Urzica. Iar in anul 1996 a publicat volumul de schiţe umoristice ,,Bordelul thailandez”. De-a lungul anilor a colaborat cu numeroase reviste de umor precum: Urzica, Şopârla, Moftul român, Revista X, Harababura, Tribuna, Oglinda literară, Viaţa medicală, Noul val, Ţeapa, Integrame cu umor, precum şi cu ziarele Libertatea (Brăila) şi România liberă.  
 
De asemenea, umoristul Mihai Frunză este redactor-şef al revistelor Ţeapa şi Integrame cu umor care apar la editura Elixir-press din Bucureşti. În portofoliul său se remarcă o îndelungată colaborare cu revista Rebus, fiind unul din cei mai cunoscuţi autori de careuri cu definiţii spirituale. O colaborare frumoasă de aproape trei ani a fost cea cu televiziunea, fiind scenarist al grupului umoristic ,,Vouă". A colaborat si cu postul de Radio Iaşi.  
 
„Proza umoristică este singura modalitate în care pot să mă exprim coerent şi fără prea multe bâlbâieli în lungile mele conversaţii cu societatea în care trăiesc”, a explicat Mihai Frunză.  
 
Careuri cu definţii spirituale, povestiri umoristice, schiţe vesele sau epigrame, toate se regăsesc în frumuseţea condeiului lui Mihai Frunză. Talent remarcabil si apreciat de valorile acestui domeniu, umoristul s-a îndreptat şi către dramaturgie, scriind două piese de teatru. Şi, nu în ultimul rând, a scris şi un roman vesel care aşteaptă să vadă lumina tiparului: „Am mai scris un roman vesel, încă nepublicat şi două piese de teatru (comedii), încă nepuse în scenă”.  
 
„Dintre genurile abordate, cel de suflet este schiţa umoristică şi...mai nou piesa de teatru. Schiţa este genul care mă provoacă să scriu despre o mare problemă cu maximă concizie. Piesa de teatru mă provoacă pentru că simt plăcerea dialogului”, a povestit umoristul.  
 
Toate operele sale vădesc măiestrie, asta fiindcă este un narator desăvârşit. Mihai Frunză este una din personalităţile umoristice cele mai apreciate din ţară. Deţine acel har al condeiului care îl situează în vârful piramidei de valori literare. Întodeauna are la îndemână dibăcia de a îmbrăca în zâmbete cuvântul. Ştie cum să ne pătrundă în suflet, cum să creeze stări de armonie sau cum să satirizeze cât mai fin omul cu defectele sale. Cu fiecare gen abordat, umoristul ne-a dăruit istorisiri de calitate. Îl defineşte şi îl reprezintă calitatea de a fi admirabil.  
 
„Umorul este starea de spirit a unui scriitor foarte serios”, zâmbeşte Mihai Frunză.  
 
Când vine vorba despre personalităţile care i-au fost model în carieră, umoristul povesteşte cu drag: “Modelul meu literar, pe care l-am avut încă din copilărie, este Jaroslav Hasek. <> este cartea pe care o am în fiecare cameră, chiar şi la baie. În orice moment critic al zilei, mă tonific citind câteva pagini, la întâmplare. Marea grijă a vieţii mele a fost să nu-l copiez pe Hasek decât... în spirit”.  
 
Volumele care stau mărturie bogatei sale activităţi sunt:  
 
- Bordelul thailandez - 1996 - Ed.Hypatya (Povestiri vesele); - Culmea ironiei - 2000 - Ed. Centrului de creaţie. (Schiţe vesele); Cine a pus umor pe clanţă ? - 2001 - Ed. Centrului de creaţie (Proză scurtă umoristică); - Sacul cu pisici - 2003 - Ed. Centrului de creaţie (Proză scurtă, dar veselă); - Terapia prin râs - 2007 - Ed. Ex Libris (Proză umoristică); Dicţionar impertinent - 2011 - Ed. Proilavia ; Careul de aşi - 2011 - Ed. Ex Ponto (Volum colectiv cu Ananie Gagniuc, Maricel D. Popa şi Cristi Vecerdea-Criv.  
 
„Mihai Frunză este un scriitor adevărat. Mihai Frunză are deja o operă. Mihai Frunză nu poate fi comparat decât cu el însuşi", îl descria Corneliu Ifrim.  
 
Mihai Frunză este prezent în antologii de proză umoristică precum:  
 
- Ştiinţa supravieţuirii - Ed. Timpul - 1998 - coordonator Mircea Cavadia ; Umorul reformei, reforma umorului - Ed. Hiparion - 2001 - coordonator Cornel Udrea ; Destăinuirile fazanului Rudolf - Ed. Grinta - 2005 - coordonator Cornel Udrea ; Poezie şi proză la Dunărea de Jos - Ed. Ex Libris – 2008 ; Unşpe - Ed. Eikon - 2009 - coordonator Cornel Udrea.  
 
Tudor Octavian afirma despre umorist şi opera acestuia astfel: „Mihai Frunză este un narator ce simte mecanismele ironiei şi le mânuieşte cu discreţie şi eficienţă. Este un scriitor adevărat, adică perfectibil. Are ceva din umorul jovial şi simplu al lui Ion Băieşu."  
 
Aurel Buricea îl caracteriza astfel: „Talent umoristic autentic, înnăscut, descrie culpabilitatea inconştientă care are o anumită expresie binară ca: angoasă-frică, confesiune-plângere, apologie-protest, autopedepsire - răzbunare, umilire – denunţare”.  
 
Epigramist de exceptie, Mihai Frunză este prezent în peste 20 de antologii de epigramă începând cu ,,Antologia epigramei româneşti" editată de Uniunea Epigramiştilor din România.  
 
Una din epigramele sale preferate este de altfel cea cu care a debutat:  
„În Spania visez să mă găsesc  
Ca să înalţ castele milenare  
Şi morile celebre să-nvârtesc  
Cu vântul care bate-n buzunare.”  
(Mirajul Europei)  
 
„Epigrama este pentru un mine un joc incitant”, susţine Mihai Frunză.  
„Nevasta i-a născut o fată  
Ce seamănă c-un bun amic,  
Dar n-o să ştie cine-i tată  
Căci barza are...ciocul mic!”.  
( Discreţie )  
 
„Simţul umorul este unul dintre cele mai bune articole de îmbrăcăminte pe care cineva le poarte purta în societate”. (William Makepeace Thackeray)  
 
„Mihai Frunză este un scriitor pur-sânge. Cultură cât cuprinde, spirit ascuţit, veşnic treaz la facerile şi desfacerile din jur, verb scăpărător. În prozele sale are sânge de călău; satiră nemiloasă, personaje reduse până la absurd, din ele rămânând incredibila prostie ce le caracterizează. Stilul este de o claritate deplină, niciun fel de mofturi lingvistice iar dialogurile sunt de o autenticitate rară." (Mircea Cavadia - Veşnicul inventator al cuvintelor).  
----------------------------------  
Alexandra MIHALACHIE  
15 februarie 2015  
Slobozia  
 
Referinţă Bibliografică:
Alexandra MIHALACHE - MIHAI FRUNZĂ – TERAPIE DE RÂS / Alexandra Mihalache : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 1509, Anul V, 17 februarie 2015.

Drepturi de Autor: Copyright © 2015 Alexandra Mihalache : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Alexandra Mihalache
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!