CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593

CATALOG DE AUTORI

CĂUTARE ARTICOLE

Cautare Articole


ARHIVĂ EDIŢII

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE PROZĂ


Acasa > Literatura > Evaluari >  

Ion Istrate:Alexandru Florin Țene, un suflu nou în cultura românească
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Alexandru Florin Țene, un suflu nou în cultura românească 
  
________________________________________ 
  
Alexandru Florin Țene, un adevărat promotor al culturii autentice, o cultură care se definește, în primul rând prin creație literară. O cultură a scrisului ca mod de exteriorizare a gândului uman cu rost de a reflecta, a combate și îndrepta racilele societății, ale omenirii, până la urmă, cultura și educația fiind factorii fundamentali care modelează și șlefuiește caracteristica umană și, de aici, rezultatele unei muncii cu sens și eficiente în toate planurile unei comunități pentru a se asigura confortul social necesar. 
  
Pornind de aici, Alexandru Florin Țene și–a consacrat întreaga capacitate intelectuală unei munci de creație literară (poezie, proză, critică literară, monografii etc.) și coordonator al Ligii Scriitorilor Români. Toate acestea, pentru a-și susține un ideal, acela de a promova cultura – memoria socială – ca factor important pentru reunirea proprietății și dreptului uzufructuar al identității naționale de tradiție românească. E ceea de ce avem nevoie mai mult ca oricând, poate, pentru că un popor fără o cultură – memoria socială – a identității sale, se diluează, se pierde treptat din istorie. 
  
Îmi justific gestul apreciativ despre personalitatea remarcabilă a domnului Alexandru Florin Țene prin aceea că, de multă vreme, Domnia sa a susținut demersul publicației noastre – Luceafărul – publicând, personal, și antrenând și alte personalități de seamă din inima Transilvaniei (Ionuț Țene, Voichița Tulcan Macovei, Titina Nica Țene, Mircea Daroși, Vasile Găurean) articole și creații literare profund valoroase. Și, solidar cu munca noastră, a redacției, din timp în timp, ne dădea semnale critice – îndemnuri pozitive – asupra conținutului angajat al publicației. La Domnia sa, am constatat că orice apariție în planul creației și esteticii culturale este remarcată și susținută, fără a interveni brutal, dacă observă lipsa de adecvare. 
  
Acest lucru îl situează pe distinsul om de cultură, Alexandru Florin Țene, în rândul personalităților de excepție ce aparțin culturii noastre, români cu autentice și remarcabile trăsături morale, intelectuale. 
  
Alt ceva este în mediul grupării literare, pe care unii o diriguiesc fără drept de moștenire, USR. Și nu aș zice aceasta, pare puțin patentă, dacă nu aș percepe, în masă, atitudini potrivnici acestui ONG susținut cu vârf și îndesat din bugetul național. Acreala și dezgustul meu vine și de acolo, sunt multe situație în istoria muncii mele, când o idee aplicată pentru a veni în sprijinul actului de cultură, a fost atacată dur; editura Agata a fost de nenumărate ori schingiută de controale pornite de la un consilier angajat la o instituție de stat (cu responsabilități în domeniul culturii și creației), iar la apariția revistei Luceafărul, la Botoșani, un membru-șef USR a atacat în formă continuată, spumos și nepotrivit, demersul nostru. Menirea sa, ca om de cultură și băștinaș al acestor ținuturi, era să dea o mână de ajutor. Da, sunt și aceștia personalități culturale, dar cu trăsături opuse celor de mai sus scrise. 
  
Ion Istrate 
  
Director revista LUCEAFĂRUL 
  
Referinţă Bibliografică:
Ion Istrate:Alexandru Florin Țene, un suflu nou în cultura românească / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3796, Anul XI, 23 mai 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondator: George Roca

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!