CONFLUENŢE LITERARE

ISSN 2359-7593Acasa > Impact > Istorisire >  

Ionu`ț ȚENE :Filip - un principe britanic creştin-ortodox
 
 
Distribuie!
 
Distribuie!       Aboneaza-te!
Filip – un principe britanic creştin-ortodox  
 
Moartea prinţului Filip a îndurerat o lume întreagă, dar puţină lume ştie că prinţul era creştin – ortodox, un membru şi prieten a bisericii soborniceşti de rit bizantin. Mama sa, prințesa Victoria Alice Elizabeth Julia Marie de Battenberg s-a născut la Castelul Windsor în Berkshire în prezența străbunicii sale, regina Victoria. Prințesa Alice s-a îndrăgostit de Prințul Andrew al Greciei și Danemarcei, al patrulea fiu al regelui George I al Greciei și al reginei Olga la încoronarea regelui Eduard al VII-lea al Regatului Unit în 1902. Prinţesa a născut în Grecia un fiu, viitorul prinţ Filip, duce de Edinburgh (n. 10 iunie 1921). Prinţul s-a născut într-o vilă dintr-o pădure din insula Corfu şi a fost botezat creştin-ortodox. Familia lui a fost exilată din țară când era copil. După ce a fost educat în Franța, Germania și Regatul Unit, în 1939, la vârsta de 18 ani, Filip a intrat în Marina Regală britanică. Din iulie 1939, a început să corespondeze cu prințesa Elisabeta, care avea 13 ani, și pe care o întâlnise pentru prima dată în 1934. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a slujit cu distincție în Mediterana și Pacific. După război, regele George al VI-lea i-a acordat lui Filip permisiunea să se căsătorească cu Elisabeta. Înainte de anunțul oficial al logodnei lor în iulie 1947, el și-a abandonat titlurile grecești și daneze, a devenit un supus britanic naturalizat și a adoptat numele de familie al bunicilor materni, Mountbatten. S-a căsătorit cu Elisabeta la 20 noiembrie 1947. Chiar înainte de nuntă, i s-a acordat titlul de duce de Edinburgh, conte de Merioneth și baron Greenwich, cu calificativul Alteța Sa Regală. A primit titlul de principe în 1957. Mama lui Filip, prinţesa Alice a trecut în 1928 la ortodoxie fiind ctitor de mănăstiri ortodoxe şi a salvat prin biserica ortodoxă evrei de la moarte în perioada ocupaţiei naziste. După război, a fondat un ordin al maicilor ortodoxe numit Sfintele Marta și Maria. La Londra a ținut o capelă ortodoxă în Palatul Buckingham. Este înmormântată în mănăstirea ortodoxă de pe Muntele Măslinilor. “Principele Filip şi Regele Mihai, născuţi în acelaşi an, au fost veri şi au păstrat o prietenie de o viaţă întreagă. Ducele de Edinburg a botezat pe Majestatea Sa Margareta Custodele Coroanei şi i-a purtat de grijă în şcoală, la liceu şi la facultate. Principele Philip, alături Regina Elisabeta, a fost mereu prezent în viaţa Familiei Regale române” transmite Casa Regală a României. Prințul Filip al Marii Britanii a fost cel care, în 1949, a botezat-o pe Principesa Margareta, la acea vreme prima fiică a Regelui Mihai – a botezat-o în Religia Ortodoxă, în Grecia.  
 
Prietenia dintre Regele Mihai și Prințul Filip a început când aveau doar 6 ani, în vacanțele pe care și le petreceau, fie pe domeniul Peleș la Sinaia, fie la Mamaia, la fostul palat de pe plajă. În fotografiile rare publicate de Casa Regală cu cei doi, se distinge alura suplă cu chip blond a prințului Filip, cât de drept, aproape militărește stătea Regele Mihai și cât de non-coformistă era postura principelui Filip. După 1990, prințul Filip a reluat legătura sa cu ortodoxia, ținând legătura cu un episcop ortodox rus din Londra. Avea în intenție atunci o vizită în Muntele Athos. A declarat despre Ortodoxie: „Biserica Ortodoxă a știut dintotdeauna că orice formă de exprimare religioasă, închinare, rugăciune, sărbătorire, propovăduire, viață monastică sau mistică – poate asigura inspirația pentru un răspuns practic la criza ecologică.” Deci nu întâmplător, fiul său, prințul Charles a moștenit interesul puternic față de Biserica Ortodoxă, fiind deseori prezent la diferite sărbători din muntele Athos, dar şi prezent în Transilvania. Prințul Filip, ca și Charles, a fost membru de onoare al „Fundației Prietenii Muntelui Athos”. De asemenea, prințul Charles are la reședința sa de la Highgrove o capelă cu icoane bizantine.Putem spune că prinţul Filip împreună cu fiul Charles fac parte din falanga spirituală creştin-ortodoxă a coroanei britanice. E un semn al unităţii spirituale a Europei sub semnul unei ortodoxii binecuvântate şi vindecătoare. Ortodoxia este un pilon sigur al unităţii europene.  
 
Referinţă Bibliografică:
Ionu`ț ȚENE :Filip - un principe britanic creştin-ortodox / Al Florin Ţene : Confluenţe Literare, ISSN 2359-7593, Ediţia nr. 3756, Anul XI, 13 aprilie 2021.

Drepturi de Autor: Copyright © 2021 Al Florin Ţene : Toate Drepturile Rezervate.
Utilizarea integrală sau parţială a articolului publicat este permisă numai cu acordul autorului.

Abonare la articolele scrise de Al Florin Ţene
Like-urile, distribuirile și comentariile tale pe Facebook, Linkedin, Pinterest și Disqus se consideră gesturi prin care susții autorii îndrăgiți și promovezi creațiile valoroase din cuprinsul revistei. Îți mulțumim anticipat pentru această importantă contribuție la dezvoltarea publicației. Dacă doreşti să ne semnalezi anumite comentarii, te rugăm să ne scrii pe adresa de e-mail confluente.org@gmail.com.
RECOMANDĂRI EDITORIALE

Publicaţia Confluenţe Literare se bazează pe contribuţia prin postare directă a lucrărilor multor autori talentaţi din toate părţile lumii.

Sistemul de publicare este prin intermediul conturilor de autor, emise ca urmare a unei evaluări în urma trimiterii unui profil de autor împreună cu mai multe materiale de referinţă sau primirii unei recomandări din partea unui autor existent. Este obligatorie prezentarea identității solicitantului, chiar și în cazul publicării sub pseudonim. Conturile inactive pe o durată mai mare de un an vor fi suspendate, dar vor putea fi din nou activate la cerere.

Responsabilitatea asupra conţinutului articolelor aparţine în întregime autorilor, punctele de vedere sau opiniile expuse nefiind sub responsabilitatea administrației publicației. Răspunderea juridică asupra conținutului articolelor, inclusiv copyright-ul, aparține exclusiv autorului.

Sistemul de publicare fiind automat, administrația publicației nu este implicată în promovarea vreunui autor sau a scrierilor acestuia și nici în asumarea răspunderii editoriale sau de conținut. Dacă apar probleme de natură rasială, etnică sau copyright, vă rugăm să ni le semnalaţi pentru remediere prin ștergere la adresa de corespondenţă mai jos menţionată.

Articolele care vor fi contestate justificat prin e-mail vor fi retrase de pe site, mergându-se până la eliminarea completă a autorului care a încălcat principiile de copyright sau de non-discriminare.


E-mail: confluente.org@gmail.com

Fondatori: George Roca și Octavian Lupu

Consultaţi Catalogul autorilor pentru o listă completă a autorilor.


 
DECLARAŢIE DE CONFORMITATE CU GDPR

DECLAR CĂ SUNT DE ACORD!

ABONARE LA EDIŢIA
ZILNICĂ


ABONARE LA EDIŢIA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE AUTORFLUX ARTICOLE DE AUTOR

RETROSPECTIVA
SĂPTĂMÂNALĂ
DE POEZIE
 
VALIDARE DE PAGINĂ
 
Valid HTML 4.01 Transitional
 
CSS valid!